Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 18°C

Yazar Ümit BAKIR Yazdı… ” Küresel Güç “

Yazar Ümit BAKIR Yazdı… ” Küresel Güç “
28/09/2023 18:43
A+
A-

Adından da anlaşılacağı üzere küresel çapta kendi çıkar ve menfaatlerini gözeten, ekonomisi, nüfusu ve askerî gücü gibi önemli nitelikleri olan, ülkeler ve milletler arası söz hakkına sahip olabilecek kadar kuvvetli olabilen güçlerdir.
Günümüz dünyasında küresel güçlerden bahsederken; ABD, Çin, Rusya, AB ve BM gibi ülke ve birlikler zikrediliyor. Oysa, DSÖ, ILO, WFP, FAO, IMF, FED ve bunun gibi bazı kuruluşlar Dünya genelinde etki oluşturuyor. Bu etki, kimi zaman sağlık alanında dayatma olurken, kimi zaman tarım ve iklim ile ilgili olmak üzere değişkenlik gösteriyor.

Bu kuruluşların gücü ve devletlerin bile üzerinde olabilecek söz hakları, nereden ve nasıl geliyor diye sormadan edemiyor insan.
Nüfusu olmadan ekonomik bir boyutta, devletleri dize getirebilecek bir elin olduğunu bilmek, en azından düşünmek gerekir.

Bu bir tehlike çanlarının çalması mı, yoksa sürekli dilden dile gezen ve çok önemli isimlerin söylediği gibi, önemli bir değişim mi?

Şüphesiz ki Dünya yüzyıllardır süregelen savaşlar, hastalıklar, kıtlıklar ve birçok konuda sorunlar ve sıkıntılar ile birlikte bu günlere gelmiştir. Öyle ki günümüzde aynı sorunlar hala devam etmektedir.
Değineceğimiz konu bu sorunların ortaya çıkmasındaki etkenlerin ne denli değiştiği ile birlikte, küresel gücün devletleri kendine mahkum edebilecek kadar güçlü bir seviyeye gelmesidir.

Alışılmışın dışında olan ve yaklaşık 150 yıldır ciddi bir hüküm sürüp, gerek birçok teşkilata gerekse devletlere “biz ne dersek o olmalı” diyebilen ve kendilerinin fonladığı kuruluşlar ile birlikte birçok önemli isimide fonlayan bu küreselden bile öteye geçen güç, çok farklı bir noktaya gelmiş ve ciddi bir kuvvete erişmiştir.
Bu güç; birçok kişi tarafından komplo olarak lanse edilmiş olsa bile, acınası bir gerçekten farklı değildir…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.