Dolar 32,4270
Euro 34,6854
Altın 2.428,00
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
19°C
Hafif Yağmurlu
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 12°C

Ramazan’da susuzluğa karşı elmalı sirke önerisi

İV HOSPİTAL GAZİANTEP BESLENME VE DİYET UZMANI DYT. MİNA MEMİŞ

Ramazan’da susuzluğa karşı elmalı sirke önerisi
18/04/2022 15:45
A+
A-

Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Mina Memiş sahur ve iftarda sağlıklı beslenme önerilerinde bulundu.

Ramazan ayında oruç tutan bireylerin özellikle bu dönemde dengeli beslenmeleri gerektiğini belirten Liv Hospital Gaziantep Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Mina Memiş, “İftarda ve sahurda susuzluk hissinin önüne geçerek sindirime destek olmak için öğünlere elma sirkeli su veya ılık su ile başlanılabilir” dedi.

“Sahura mutlaka kalkılmalı”

Sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için sahura kalkmanın önemine değinen Diyetisyen Mina Memiş, “Tek öğün yapmak stres yaratıp vücuttaki kortizol seviyelerimizi artıracağından metabolizmamızı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca kan şekeri düşüklüğü, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi, vücudun susuz kalması gibi sağlık problemlerine de yol açabilir. Bunların yanı sıra öğün sayısının az olması gün içinde yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, uyku hali gibi durumlara yol açabilir. Bu yüzden sahura kalkarak vücut için bir hazırlık yapılması tavsiye edilir’’ şeklinde konuştu.

Dyt. Mina Memiş, iftarda ve sahurda susuzluk hissinin önüne geçmek, sindiriminize destek olması adına öğünlere elma sirkeli su veya ılık su ile başlanılabileceğinin altını çizdi.

“Sahurda besin seçimlerine dikkat edilmeli”

Sahurda besin seçimleri hakkında da tüyolar veren Dyt. Mina Memiş, ‘’Sahurda tercih edilen besinler yeniden uykuya geçişe uygun olmalı, tuz oranı yüksek olmamalı, yeterli miktarda sıvı içermelidir. Protein, karbonhidrat ve yağ içeren, lif bakımından zengin besinler tercih edilmelidir’’ ifadelerini kullandı.

“Sahurda besin grupları dengelenmeli”

Sahurda karbonhidrat, protein, yağ, sebze, meyve ve sıvı desteğinin dengeli bir şeklide alınması gerektiğini söyleyen Dyt. Mina Memiş, tüketilmesi uygun olan besinleri şöyle sıraladı: Karbonhidrat: Tam tahıllı ekmek grubu.Protein: Yumurta, peynir, yoğurt grubu. Yağ: Zeytinyağı, ceviz veya badem (zeytin tuzlu olduğu için tercih edilmemelidir). Sebze: Domates, salatalık veya pişmiş sebze. Meyve: Taze meyve veya komposto olabilir. Sıvı desteği: Bol su, süt, ayran, maden suyu şekersiz komposto, bitki çayı, hafif çorbalar”

“İftarda bu önerileri göz ardı etmeyin”

İftarda şişkinlik ve hazımsızlığın önüne geçmek için nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgiler veren Dyt. Mina Memiş, ‘’İftarda birdenbire ve çok fazla yemekle mideyi doldurmamak gerekir. Öncelikle 1-2 bardak ılık su,1 adet kuru hurma veya 3 adet zeytinle orucumuzu açıp, ardından 1 kepçe çok sıcak olmayan ılık çorba tüketebilirsiniz. Bağırsak problemi olanlar çorbalarına doğal lif ilavesi yapabilecekleri gibi kepekli ekmek de tercih edebilirler. Ana yemeğe hemen geçmeyip kısa bir mola verdikten sonra etli sebze yemekleri, zeytinyağlı sebze yemekleri veya et-tavuk-balık grubundan birini tercih edebilirsiniz. Çiğ sebzelerin sindirimi zor olduğundan pişmiş sebzeler tercih edilmelidir. Tatlı tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanmalısınız’’ diyerek sözlerini noktaladı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.