Dolar 32,3663
Euro 34,7928
Altın 2.393,37
BİST 10.268,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 22°C

’Sarı altın’ hasadında çiftçinin yüzü gülüyor

ELAZIĞ’IN BASKİL İLÇESİNDE ÇİFTÇİNİN EN ÖNEMLİ GELİR KAYNAĞI, MEVSİMLİK İŞÇİLERE DE İŞ KAPISI OLAN 100 BİN DEKAR ALANDA YAKLAŞIK 1 MİLYON AĞAÇTAKİ KAYISININ YOĞUN MESAİSİ DEVAM EDİYOR.

25/07/2022 10:10
A+
A-

Elazığ’ın Baskil ilçesinde çiftçinin en önemli gelir kaynağı, mevsimlik işçilere de iş kapısı olan kayısıda 100 bin dekar alanda hasat mesaisi devam ediyor. Bölgeye önemli bir gelir sağladığı için kentte ’Sarı altın’ olarak değerlendirilen kayısıda bu yıl verimin iyi olması çiftçinin yüzünü güldürüyor.

Türkiye’nin önemli kayısı üretim merkezlerinden Elazığ’ın Baskil ilçesinde hasat devam ediyor. Yaklaşık 100 bin dekar alanda 1 milyona yakın kayısı ağacı bulunan bölgede yılda ortalama 60 bin ton kayısı üretimi gerçekleşiyor. Elazığ’daki bu kayısının yüzde 95’i ise 20 bin nüfuslu Baskil ilçesindeki bahçelerde oluyor. Bu yıl zirai don nedeniyle Baskil merkezde kayısı yetişmezken Baskil’in sahil bölgesinde kayısı bolluğu yaşanıyor. İlçede üretilen kalitesi ve aroması ile ilk sıralarda yer alan Baskil kayısısında toplama işlemi yoğun çalışmalar sonucu devam ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren mesaiye başlayan işçiler gün boyu güneşin altında emek vererek kayısı toplama işini yapıyor. Bölgenin ekonomisine ciddi bir katkısı bulunan kayısının bu yıl daha verimli olması ise üreticisini sevindirdi.

“Bu yıl rekolte yüksek”

Kayısı hasadında olduklarını ifade eden üretici Nusret Gürsul, “Bu yıl kayısı dekoltesi çok yüksek. Beklentimizin çok üzerinde bir verim alıyoruz. İşçilerimiz sabah 5 de akşam 7 aralarında çalışıyorlar. Geçen yıl Baskil’de 5 bin ton dekolte varken bu yıl 15 bin ton dekolte olacağını düşünüyoruz. Fiyatlar geçen yıl 25 lira civarındaydı. Bu yıl ortalama 70 lira civarındadır. Hasat devam ediyor. Mecbur kalmadıkça kayısıları satmayı düşünmüyorum. Sadece ülkemize değil. Dünyada birçok ülkeye kayısı pazarımız bulunmaktadır. Almanya İngiltere Amerika ihracat ediliyor. Yurt dışında bizden Hacıhalil dediğimiz bir aşılı kayısı var o çok talep ediliyor. Biz hasat ve verim olarak çok memnunuz ama fiyat olarak biraz daha yükselmesini bekliyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.