Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 19°C
Çar 19°C

Prof. Dr. Balat: “Kadına bakış açısı değişmeli”

PROF. DR. BALAT: “KADINA BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ”

08/03/2022 16:50
A+
A-

Gaziantep Üniversitesinde düzenlenen Toplumda Kadının Yeri Konferansında konuşan Rektör Yardımcısı GAÜN Prof. Dr. Ayşe Balat, “Tam eşitlik sadece yasalarla sağlanamaz. Kadına bakış açısı değişmeli. Kadın ve erkek öncülere-rol modellere ihtiyaç var” diyerek toplumsal fırsat eşitliğinin uygarlığa götüren ilk basamaklardan birisi olduğunu vurguladı.

GAÜN Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan Mavera Kongre ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen konferansta Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat, “Anneler, babalar önemli. Çocuklarınıza doğru mesajı verin. Hayallerini yıkmayın. Annem bize, ‘aslanın erkeği, dişisi olmaz’ derdi. Biz kulağımızda böyle sözlerle büyüdük ve hayata atılırken korkmadık. Mücadele ederken de yılmadık. Eğitmenler son derece önemli. Müfredatlarda toplumsal fırsat eşitliğine yer verilmeli. Bu nedenle öğretmenlerin rolü çok önemli. Toplumda kadına saygılı, destek veren yaşamın ağır yükünü birlikte omuzlayacak erkeklere ihtiyaç var” şeklinde konuştu.

Kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 65,6

Türkiye İstatistik Kurumu 2021 verilerine göre Türkiye nüfusunun yüzde 49,9’unun kadın, yüzde 50,1’inin erkek olduğunu belirten Prof. Dr. Balat, en az bir eğitim düzeyini tamamlayan kadınların oranının yüzde 87,7, yükseköğretim mezunu kadınların işgücüne katılım oranının ise yüzde 65,6 olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, dünyadaki işlerin yüzde 66’sının kadınlar tarafından görüldüğüne işaret eden Prof. Dr. Balat, “Buna karşın kadınlar dünyadaki toplam gelirin ancak yüzde 10’una sahipler. Dünyadaki mal varlığının ise yüzde 1’ine sahipler. Başka bir değişle, dünyadaki işlerin yüzde 34’ü erkekler tarafından görülüyor ama erkekler dünyadaki toplam gelirin yüzde 90’ına ve toplam mal varlığının yüzde 99’una sahipler” ifadelerinde bulundu.

En iyi savunucu erkekler olmalı

‘Kadın aslında hayatın kendisidir’ diyen Prof. Dr. Balat, erkeği doğuran ve yetiştiren kadının bilinçli, eğitimli, haklarını bilen ve savunan, deneyimlerini pozitif yönde kullanan ve öğreten, tecrübeli, hem kız hem erkek çocuğuna örnek olmasının toplumun sağlıklı olmasıyla eşdeğer olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Balat, “Kadın haklarının en iyi savunucu erkekler olmalı. Kadınlar bu konuda erkekleri mutlaka yanlarına almalıdır” diye konuştu.

Konferansın sonunda GAÜN Rektörü Prof. Dr. Arif Özaydın günün anısına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Balat’a çiçek takdim etti Program, Kültür Müdürlüğü Türk Halk Müziği Topluluğu tarafından sunulan müzik dinletisi eşliğinde kokteyl ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.