Dolar 32,2946
Euro 34,6547
Altın 2.413,71
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 12°C
Paz 16°C
Pts 19°C

Mangal kömürü işçilerinin zorlu mesaisi

MALATYA’YA MARAŞ’TAN GELEREK MEŞE ODUNUNU MANGAL KÖMÜRÜNE DÖNÜŞTÜREN MEVSİMLİK İŞÇİLER EKMEK PARASI İÇİN HER TÜRÜ ZORLUĞA KATLANIYOR.

22/09/2022 10:10
A+
A-

Malatya’ya Maraş’tan gelerek meşe odununu mangal kömürüne dönüştüren mevsimlik işçiler, ekmek parası için her türü zorluğa katlanıyor.

Nisan ve mayıs aylarında mangal kömürü işinde çalışmak için Akçadağ ilçesine gelen mevsimlik kömür işçileri, Levent Vadisi’nde oluşturdukları barakalarda konaklayarak ekmek paralarını kazanmak için mesai harcıyor.

Levent Mahallesi’nde yaklaşık bin 200 rakım yükseklikte günün ilk ışıklarıyla birlikte mesaiye başlayan mevsimlik işçiler, belirlenen bölgelerde topladıkları odunları büyük bir sabırla mangal kömürüne dönüştürüyor. Yıllardır mangal kömürü işçiliği yaptığını kaydeden İbrahim Çekirge (71), topladıkları odunları hazırladıkları ocaklarda 20 ila 30 gün aralığında yakarak mangal kömürüne dönüştürdüklerini söyledi.

50 yıldır kömür işinde çalıştığını kaydeden Sultan ve Ahmet Güzel, “İşimiz çok zor. Mangal kömürü üretiminin her aşamasında çalışıyoruz. Maden kömürü işinden de zor bir iş meslek ama yapacağımız başka bir iş olmadığından mecburen mangal kömürü üretimine devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi. 20 yıldır mangal kömürü ticareti yaptığını kaydeden firma yetkilisi Hüseyin Keskin de, ”Arapgir, Doğanşehir ve Akçadağ ağırlık olmak üzere 20 yıldır mangal kömürü üretimi yaptırıyoruz. İşçileri dışarıdan getiriyoruz. Yapılan kömürleri iç piyasaya veriyoruz. Perakende satışlarımız yok toptan satıyoruz” şeklinde konuştu. İşçi bulmakta zorlandıklarını da kaydeden Keskin, “Eski kömürcüler kalmadı. Yaşlılar çalışıyor, gençler yurt dışına gidiyor. Malatya’da üretim yapmak zor. Bu yıl 100 ton üretim planlıyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.