Dolar 32,3949
Euro 34,8029
Altın 2.404,45
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Elazığ’da Osmanlı kültür mirası eserleri sergilendi

ELAZIĞ’DA ULUSLARARASI İSLAM MEDENİYETLERİ BULUŞMASI ÇERÇEVESİNDE AÇILAN “KUYUD-I KADİME ARŞİVİNDE OSMANLI KÜLTÜR MİRASI” SERGİSİ VATANDAŞLAR TARAFINDAN BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

19/10/2022 10:10
A+
A-

Elazığ’da Uluslararası İslam Medeniyetleri buluşması çerçevesinde açılan “Kuyud-ı Kadime Arşivinde Osmanlı Kültür Mirası” sergisi vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Daire Başkanlığı tarafından Elazığ 16. Bölge Müdürlüğünde ilk defa Kuyud-ı Kadime Arşivinde Osmanlı Kültür Mirası sergisi açıldı. Ahmet Tevfik Ozan Kültür ve Kongre Merkezinde açılan sergi, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görürken, sergide Osmanlı dönemine ait 30’dan fazla eserin replikası ve fotoğrafları yer aldı. Açılan serginin en önemli eserleri arasında yer alan Ayasofya Vakfiyesi ve Kudüs Vilayeti Vakıfları Defteri, açılan serginin en önemli eserleri olarak göze çarptı.

’’Eserlerin içerisinde kullanılan mühürler ve padişah tuğraları var’

Elazığ’da Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Daire Başkanlığımızın Kuyud-ı Kadime arşiv sergisini açtıklarını belirten Elazığ Tapu ve Kadastro Müdürü Mahir Tuncer, ’’Yerli ve uluslararası birçok bilim adamımız bu arşivimizi ziyaret etti. Arşivimizde çok önemli eserler mevcut. Bu eserlerin başında Ayasofya Vakfiyesi gelmektedir. Ayasofya Vakfiyemiz, burada görüldüğü üzerine 65 metre uzunluğunda ceylan derisi üzerine yazılmış Sultan Fatih tarafından vakfiyenin hususları belirtilmiştir. Şartların içerisinde vakfın hem duası hem de bedduası mevcuttur. Ayrıca Kudüs-ı Şerifin Kafkas defterleri dediğimiz defterlerin tutulduğu kayıtlarımız mevcut. Kayıtların içerisinde Kudüs’teki bütün vakıflara ait tapu kayıtları mevcut. Halen bu kayıtların uluslararası anlaşmalarda geçerliliği mevcut. Ayrıca Genel Müdürlüğümüzün arşivinde bulunan tapu senetleri ve kayıtları sultanlar ve padişahlar tarafından verilen Osmanlıca tapu kayıtlarının çoğu mevcut. Bu eserlerin içerisinde kullanılan mühürler ve padişah tuğraları mevcut. Bunları halkımıza açtık. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bütün eserleri Osmanlıca arşivinden gelme tabi kurumumuz Osmanlı’dan bir intikal eden bir kurumdur. Burada Tapu Arşiv Daire Başkanlığında uluslararası 26 ülkenin tapu kayıtları mevcut. Herhangi bir uluslararası anlaşmazlıkta bize müracaat ederler bizde o belgeleri kendilerine sunarız. Elazığ’da ilk defa bu sergi açıldı. Tapu Kadastro Arşiv Dairesi Genel Başkanlığı bu sergiyi birçok ilimizde açmıştı dün itibariyle de Elazığ’da açıldı” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.