Dolar 32,4339
Euro 34,7397
Altın 2.433,78
BİST 10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

TOKİ’DEN EV ALABİLMEK İÇİN EVİNİ YIKTIRMAYA ÇALIŞTIĞI İDDİA EDİLDİ

TOKİ’DEN EV ALABİLMEK İÇİN EVİNİ YIKTIRMAYA ÇALIŞTIĞI İDDİA EDİLDİ
11/08/2023 19:38
A+
A-

Elazığ’da daha önce defaten az hasarlı raporu verilen evlerinin orta hasara çevrilmesi nedeni ile mağdur olduklarını ifade eden vatandaşlar, tekrar evlerinin kontrol edilmesini istiyorlar.

Elazığ Akpınar Mahallesi’ndeki Birlik Apartmanı sakinlerinin iddiasına göre aynı apartmanda olan mahalle muhtarı Raif Acar ile Kemal Şeker isimli şahıs hak sahibi olmak ve devletin yerinde dönüşüm projesinden faydalanabilmek için evlerinin az hasarlı olan durumunu orta hasara dönmesi için çalıştılar. Apartman sakinleri de evlerinin tekrar kontrol edilmesini beklerken sabah saatlerinde doğalgazlarını kesmek isteyen firma görevlileri ile karşılaştılar.

 

10 BİN LİRA KAZANIYOR MUYUZ Kİ, 10 BİN LİRA KİRA VERELİM?

Evlerinin hasar durumunun tekrar kontrol edilmesini isteyen bina sakinleri Mahalle Muhtarının yerinde dönüşüm projesinden faydalanmak için uğraştığını belirttiler.

Sabah saatlerinde doğalgazlarının da kesilmek istendiğini ifade eden bina sakinlerinden Makbule Yılmaz ‘’ Biz nereye gidelim. Dağa mı gidelim, çadıra mı çıkalım. 10 bin lira kazanmıyoruz ki kiralık eve çıkalım.’’ Dedi

EV YOK, BİZ NEREYE GİDECEĞİZ, ÇADIRA MI ÇIKALIM?

Evlerinin hasar durumunun netleşmesini isteyen Makbule Yılmaz şunları söyledi: ”Evimiz az hasarlıydı. Orta hasara çevirdiler. Bugün doğalgazımızı kesmeye geldiler. Ev yok, biz ne yapacağız, ne edeceğiz. Sokakta mı kalacağız. Durumumuz çok kötü. 10 milyar maaşımız yok.

Biz ne kira vereceğiz? Elimizde hiçbir şey yok. Çevre şehircilikte adamları var. Böyle torpil yapıyorlar. Bizi atacaklar evlerimizden. Evimize daha önce az hasarlı verdiler. Gidip torpil yaptılar, ortağı hasara çevirdiler. Evimiz sağlam, evimizde kalmak istiyoruz. Hasar durumuna gelip baksınlar. Ondan sonra biz nereye gideceğiz? Dağa mı gideceğiz? Çadıra mı çıkacağız? Kendilerinin evi var çıktılar, gittiler evlerine. Ev sahipleri şimdi kiracıların hepsi mağdur. Muhtar ve  biri daha var. Sabah geldiler doğalgazını kesmeye. Hele gelin, evimize bakın ne var evde?”

EVİN HASAR DURUMU KESİNLEŞMEDEN, DOĞALGAZI KESMEYE GELMİŞLER

Evinin hasarsız olduğunu ve devletten yardım alabilmek için mahalle muhtarı tarafından orta hasara çevrildiğini ifade eden Suat Yaşar daha büyük bir mağduriyet yaşadıklarını söyledi. Ev bulamadıklarını ve olan evlerin de çok fazla fiyatla kiraya verildiğini söyleyen Suat Yaşar  ”Ne ev var, ne bir şey var. Ev bulamıyoruz. Ev bulduğumuzda 10 milyar lira. Ben 10 milyar kira veremem ki. Nereden bulacağız tekrardan gelip bakılmasını düzeltilmesini istiyoruz.” diyerek şunları söyledi:

 

”6 Şubat’taki depremden dolayı bizim eve şehir çevre şehircilikten geldiler.3-4 defa geldiğinde hep hasarsız raporu verdiler. Ondan sonra Muhtar çevre şehircilikte adam bularak evi yıktırmak için hile hurdayla, dilekçe ile bilmem ne ile devletten bedavaya ev veya TOKİ almak için evi yıktırmaya çalışıyorlar. Şimdi orta hasara çevirdiler. Bu durumdan dolayı şimdi evimiz orta hasarlı evimizin tekrar yeniden incelenmesi için Çevre şehircilikten bakılmasını istiyoruz. Bu evin kesin durumu netleşsin. Bu sabah da geldiler doğalgazı  kesecekler. Doğalgazı kesmesinler istiyoruz. Bu evin kesin durumu doğalgazı kesmesinler diye zaten dilekçe vermişler. Yarısı devletten olan kampanyadan bir şeyler koparmak, ev veya işte yarı bağışlı onu almak için bedavaya bir şeyler kopartmak için. Bu evde hasar yok. O zaman diğer evlerin hepsini yıkılması lazım. Şimdi şöyle bir şey var sabah doğalgazı kesmeye gelmişler. Biz nereye gideceğiz? Ne ev var, ne bir şey var. Ev bulamıyoruz. Ev bulduğumuzda da  10 milyar lira. Ben 10 milyar kira veremem ki. Nereden bulacağız? Tekrardan gelip bakılmasını, düzeltilmesini istiyoruz.”

İKİ TANE TOKİ İÇİN MİLLET BU KADAR MAĞDUR EDİLMEMELİ

Birlik Apartmanı sakinlerinden Hazar Eprem, kiralık ev bulamadıklarını, bulduklarının ise çok pahalı olduğunu belirterek :

”Depremde bu eve az hasarlı vermişlerdi. Ondan sonra şimdi de gelmişler eviniz orta hasarlı. Muhtarımız Raif Acar ve Kemal Şeker tarafından. Sabah geldiler, doğalgazı keseceğiz dediler. 2 tane TOKİ için buradaki bir sürü insanı mağdur ediyorlar. Ben hurdacılıkla geçiniyorum. Nasıl çıkayım? 10 milyar kira evler. Ben nereye çıkayım eşim var. Yarın bir gün çocuğum doğacak. Ben nereye gideyim,? Mağduruz. Gelip tekrar bakmaları lazım.  Bize bir net bir şey söylemeleri lazım. Ellerinde bir kağıtla gelmeleri lazım ki biz diyelim: ‘Tamam evimiz bu şekilde. Ama bizim evimiz hasarsız. Önce hasarsız diyorlar, sonra orta hasarlı diyorlar. Biz nereye gidelim? Hadi ben kendimi geçtim. Bir ev bulduk, çıktık diyelim. Ama bu kadar insan mağdur, bu kadar insan nereye gidecek? Bu insanların küçük çocukları var. Benim daha doğmamış çocuğum var .Nereye gideriz? Ben hurdacılıkla nasıl 10 milyar kira vereyim? Madem çok istiyorlar, muhtarımız ev tutsun bize, kira yardımı yapsınlar ki biz de başımızın çaresine bakalım .Veya Devletimiz bize kira yardımı  veya bir yer versin oraya gidelim biz. Başımız gözümüzün üstüne. Ama şimdi ne yapacağız, mağduruz. Bu eve 3-4 defa bakıldı. 3-4 defa da bakılmasına rağmen az hasarlı dediler. Raif Acar ve Kemal şeker kendi çaplarında diyorlar ki adam bularak diyorlar:’ bizim evimiz orta hasarlı. Ev yıkılacak iki tane TOKİ için. İki tane mal için bu kadar millet mağdur edilmemeli. Bu kadar insanın vebaline nasıl gireceksin devletimizden yardım bekliyoruz.” dedi.

MUHTAR HEM EVİ ORTA HASARA ÇEVİRTTİRDİ, HEM DE 5 BİN LİRAYA KİRAYA VERDİ

Apartman sakinlerinden Ebru Yaşar da muhtarın orta hasar dedikleri binalarındaki evleri Suriyeliler’e 5 bin lira karşılığında kiraya verdiğini söyledi. Yaşar:” Ev yok, kiralar pahalı. Yani sağlam evleri yıktırıp da TOKİ almak için bu kadar insanı mağdur etmeye bunların hiç hakkı yok. Biliyorlar ki Elazığ’da konut sıkıntısı var. Ev sıkıntısı var. Millet mağdur, ev bulamıyorlar. Olan evler de hasarlı. İnsan güvenip de taşınamıyor. Bizim ne yapmamız lazım?” dedi. Yaşar şunları söyledi:

”6 Şubat depreminde bizim eve kaç defa geldiler, Çevre Şehircilik, AFAD hepsi geldi baktılar. Az Hasar verdiler. Sonra apartmandan bir kaç kişi ve muhtarımız gidip tekrar dilekçe verip baktırdılar. Ondan sonra evimiz orta hasara çevrildi. Orta hasar verildikten sonra muhtar evleri 5 bin liraya kiraya verdi. Bu sabah geldiler doğalgazı kesmeye. Biz de bırakmadık. Niye kesiyorsunuz. Buralarda yaşayan kaç kişi var? Onlar da bize dediler ki:” Biz keselim ama siz yine de oturuyorsanız oturun.” Doğalgaz, elektrik, su olmayınca insanlar nasıl otursun? Biz mağduruz. Muhtarın, onun bunun sözüyle orta hasar verdiler. Tekrar gelip bakılsın evlerimize. Bir TOKİ için bu kadar milleti niye mağdur ediyorlar ki? Bir iki kişinin sözüyle, TOKİ için mağdur edildik. Her şeyin başı muhtar. Muhtar yapıyor bunları. Biz muhtardan şikayetçiyiz. Muhtarımız Raif Acar ve Kemal Şeker, onlar yaptılar. Yoksa evimizde hiç bir şey yoktu. Biz evlerimize tekrar bakılarak sonuç verilmesini istiyoruz. Bu kadar millet ne olacak? Ev yok, kiralar pahalı. Yani sağlam evleri yıktırıp da TOKİ almak için bu kadar insanı mağdur etmeye bunların hiç hakkı yok. Biliyorlar ki Elazığ’da konut sıkıntısı var. Ev sıkıntısı var. Millet mağdur, ev bulamıyorlar. Olan evler de hasarlı. İnsan güvenip de taşınamıyor. Bizim ne yapmamız lazım? Bu sorunların giderilmesi lazım. ”

SURİYELİ AMİNA S :” MUHTAR DEVLETİN BİZE VERDİĞİ TAŞINMA PARASINI VE KİRA DESTEĞİNİ ALDI”

Suriye’den gelerek Elazığ’a yerleşen Amina S. ise, mahalle muhtarının Orta hasar denilen evi iki gün önce akrabalarına  5 bin liraya kiraya verdiğini iddia etti.  Amina S. :” Bu ev orta hasarlı ise niçin akrabalarıma  5 bin liraya kiraya verdi? diyerek sitemini dile getirdi.

Muhtardan 2 gün önce evi tuttuklarını söyleyen Amina S. devletten aldıkları 15 bin lira taşınma desteğini ve 5 bin lira kira yardımını muhtarın aldığını iddia etti. Biz ev bulamadık. Suriyelilere kimse ev vermiyorlar. Kiralar çok pahalı. 7-8 bin lira kira. Biz ne yapacağız? Ben şimdi 900TL ödüyorum. Evden çıksam 7 bin, 8 bin liradan aşağı ev yok. Zaten bizlere ev de vermiyorlar ” dedi.

İki yıldır Birlik Apartmanı’nda oturduğunu söyleyen Suriyeli göçmen Ayşe H. ise eve defalarca bakıldığını ve hasarsız denildiğini, şimdi ise orta hasara çevirdiklerini söyledi. Ev bulunmadığını olan evlerin kirasının da 8 bin lira olduğunu belirten Ayşe H:

”İki yıldır burada oturuyoruz. Şimdi doğalgazı kesecekler. Biz şimdi nereye gidelim. Önce az hasar verdiler bu eve. Şimdi orta hasar diyorlar. Evde çocuk var, yaşlı var. Biz şimdi nereye gidelim? ” dedi.

MUHTAR ACAR: ”BEN NE MÜTEAHHİT, NE DE MÜHENDİSİM.DEVLET GÖREVLİLERİNİN VERDİĞİ KARARA NASIL ETKİ EDEYİM

Konuyla ilgili görüştüğümüz Akpınar Mahalle Muhtarı Raif Acar da kendisine atfedilen tüm iddiaların asılsız olduğunu söyledi. Evin orta hasarlı oluşuna karar verenlerin devletin mimar ve mühendisleri olduğunu belirterek şunları söyledi:

” Söz konusu bloklara başta hafif hasar verilmişken, apartman sakinlerinin hasara itirazları sonucu tekrar inceleme yapılmış ve orta hasarlı olduğu yönünde rapor çıkmıştır. Ben devletin muhtarıyım. Çevre ve Şehircilikle ya da bu konuda herhangi bir kurumla görüşmem olmamıştır. Apartmanda oturan sakğinler yaşanan konut sıkıntısından dolayı evlerini boşaltmak istemiyor ve bu nedenle de taşınmak istemiyorlar. Hakkı8mda söylenen tüm iddialar asılsızdır .Kimin elinde kağıt, belge veya iddialarını ıspatlayacakl bir delil varsa getirsinler.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.