Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 17°C

Depresyon hayat kalitesini düşürüyor

GAZİANTEP ÖZEL ANKA HASTANESİ PSİKİYATRİ UZMANI PROF. DR. ERKAN ÖZCAN, KİŞİNİN DUYGU VE DÜŞÜNCELERİNİN YANI SIRA DAVRANIŞLARINI DA OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEREK, HAYAT KALİTESİNİN DÜŞMESİNE NEDEN OLAN DEPRESYONDAN, DOĞRU TEDAVİ VE DESTEKLE KURTULMANIN MÜMKÜN OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

05/04/2022 10:10
A+
A-

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Erkan Özcan, kişinin duygu ve düşüncelerinin yanı sıra davranışlarını da olumsuz yönde etkileyerek, hayat kalitesinin düşmesine neden olan depresyondan, doğru tedavi ve destekle kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Erkan Özcan, özellikle pandemi dönemi ile birlikte endişe, belirsizlik, salgınla ilgili haberler ve yalnızlık gibi birçok etkenin ruh sağlığı üzerinde depresyon etkisi oluşturduğuna dikkat çekti. Depresyon belirtilerinin kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini belirten Prof. Dr. Özcan, ciddi bir sağlık problemi olmasına rağmen çoğunlukla hastanın kendisi ya da yakın çevresi tarafından fark edilmediğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Özcan, depresyonla ilgili yaptığı açıklamada, “Kişinin zihinsel faaliyetlerini ve genel sağlığını olumsuz etkileyen depresyon, önemli bir sağlık sorunudur. Depresyonun tek bir nedeni yoktur. Psikolojik, biyolojik ve sosyal faktörlerin her biri depresyona neden olabilir. Özellikle pandemi dönemi ile birlikte endişe, belirsizlik, salgınla ilgili haberler depresyon etkisi oluşturdu. Depresyonun belirtileri kişiye göre farklılık gösterebilir. Genellikle depresyonda üzgün, umutsuz hissedebilir ve eskiden zevk aldığınız şeylere olan ilginiz kalmayabilir. Semptomlar haftalarca veya aylarca devam ederek hayat kalitenizin düşmesine neden olabilir. Depresyon her yaşta görülebilir. Üzülen her insana depresyon teşhisi konulamaz. Bunun gibi diğer bir gerçek ise her depresyonda gözyaşı olmasını beklememektir. Örneğin, erkekler ağlamaz klişesine uydurmak istercesine, depresyon kadınlarda daha çok bulunur diyor istatistikler. İnanırsak, sorun yok. Ya doğru değil ise? Diğer bir grup ergenler. Bilinen depresyon tablosundan farklı görünürler. Ergen depresyona girdiğinde davranışları değişir. Ve zaten ergenlik bir değişim dönemi olduğundan sadece ergenlik mi yoksa hem ergenlik sorunları hem de depresyon belirtileri mi var, birbirine karışır. Keyifsiz olmak, isteksizlik, enerji azlığı, uyuyamamak, iştah kaybı ve değersizlik hissi depresyonun en çok bilinen ve aslında en sık gözlenen depresyon belirtileridir. Depresyondaki bir hastam, ‘Doktor bey, tembelliğin geni bulunmuş, benim tembelliğim de belki depresyondan değildir’ demişti. Ama, hayatı boyunca çalışan, üreten, başaran bir insan hiçbir neden yok iken tembel oldu ise ve bunun yanında diğer depresyon belirtileri de ortaya çıktığında artık tembellik genini rahat bırakma zamanıdır” dedi.

ANKA Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Erkan Özcan, depresyonun kişilerin hayatını oldukça olumsuz etkileyen ciddi bir hastalık olduğunu söyleyerek, “Asıl önemli olan depresyonu fark etmek kadar varlığını kabullenmektir. Erken fark edilen depresyon belirtileri tedaviyi kolaylaştırmaktadır. Doğru tedavi ve destekle, depresyondan kurtulmak mümkündür. Mutluluk herkesin hakkıdır” diye konuştu.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.