Dolar 32,3780
Euro 34,7386
Altın 2.435,18
BİST 10.054,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 16°C

Akdeniz Diyeti Nedir?

Akdeniz Diyeti Nedir?
28/07/2023 12:03
A+
A-

Akdeniz diyeti Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki alışılagelmiş beslenme düzenlerine dayanan bir terimdir. Akdeniz diyetine olan ilgi 1950’li yıllarda başlamıştır. Kalp hastalıklarının Akdeniz ülkelerinde yaşayan kişilerde zengin olarak görülen Batı ülkelerine oranla daha az görüldüğünün fark edilmesi bu ilginin başlangıcı olmuştur. Akdeniz diyeti denildiğinde akla gelen tek tip bir diyet yoktur. Akdeniz diyeti bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Ancak bazı temel ortak faktörleri bulunur.

Dünyada Akdeniz tipi diyet denildiğinde akla gelen ülkeler İtalya, Yunanistan, İspanya veya Fas olabilir. Türkiye’de de Akdenize kıyısı olan Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak görülür. Akdeniz diyeti ağırlıklı olarak sebzenin ve yağ olarak zeytinyağının kullanıldığı diyet tipi şeklinde açıklanabilir. Temel ögeleri arasında kepekli tahıllar, sebze meyve, deniz mahsulleri, fındık ceviz gibi kuruyemişler, baklagiller ve zeytinyağı bulunur. Et olarak beyaz veya hindi etinin tercih edildiği bu diyet türünde kırmızı et ağırlıklı olarak tüketilmez. Bunların yanı sıra yumurta, peynir ve süt ürünleri normal miktardadır.

Akdeniz diyetinde çoğu diyette olduğu gibi bir kısıtlayıcılık yoktur. Bu diyet kalori kısıtlamasından daha çok sağlıklı beslenmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye odaklanır. Amerikalılar için Beslenme Kılavuzunda Akdeniz diyeti ‘’ Sağlıklı beslenme modeli’’ olarak geçer. Akdeniz diyetinde yasaklı besinler yoktur. Ancak besleyiciliğinin düşük olması nedeniyle tüketilmesinin çok önerilmediği veya porsiyon kontrolünün sağlanarak tüketildiği bir takım besinler bulunabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.