Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C
Çar 21°C

80 yaşında ilk günkü heyecanla mesleğini sürdürüyor

MALATYA’DA YAŞAYAN 80 YAŞINDAKİ YEMENİ VE MEST USTASI MEHMET KUŞDOĞAN İLERLEYEN YAŞINA RAĞMEN MESLEĞİNİ İLK GÜNKÜ HEYECANLA SÜRDÜRÜYOR.

08/08/2022 09:55
A+
A-

Malatya’da yaşayan 80 yaşındaki yemeni ve mest ustası, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürüyor.

Battalgazi ilçesine bağlı Dabakhane Mahallesi’nde bulunan tarihi Bakırcılar Çarşısı’ndaki Yemeniciler İş Hanı’nda yıllardır Malatyalılara hizmet veren 80 yaşındaki Mehmet Kuşdoğan, ilerleyen yaşına rağmen mesleğini ilk günkü heyecanla sürdürüyor.

“9 yaşında mesleğe başladım”

Okul yüzü görmeden yemeni ve mest ustalığı yaparak 4 çocuğunu büyüten mesleğin kentteki son temsilcisi Mehmet Kuşdoğan, “Okul yüzü görmedim. 9 yaşında iken halam elim tutup yemenici Gaffar Usta’nın yanına götürüp al sana çırak diyor. Askere gidene kadar çıraklık yaptım, 1964’te askerlik dönüşünde kendi iş yerimi açtım. Bir kaç kez işyeri değiştirdim 71 yıldır çalışıyorum” dedi

“İl dışından gelip sipariş veriyorlar”

Yemeni meraklıların hala olduğunu ifade eden Kuşdoğan, “Yemeniye en fazla talep Siverek’te olurdu. Yıllar önce satmak için götürdüğüm yemenileri havada kaparlardı. Artık ürün satmak için kent dışına çıkmıyorum. Çevre illerden Van’dan Adıyaman’dan gelip sipariş verenler oluyor. Ben de yapıyorum. Parasında değilim amaç vatandaşın işi görülsün altını bulursun ama yemeni artık bulamazsın” şeklinde konuştu.

“Mesleğin son temsilciyim”

Kendisinden başka kentte yemeni ve mest üretimi yapan kimsenin bulunmadığını kaydeden Kuşdoğan, “Malatya’da yemenici olarak ben kaldım. Sadece bizim sektörde değil birçok sektörde çırak bulunamıyor. En fazla çırak çalıştıran berberlerdir. Eskiden berberlerin 5 tane çırağı vardı, şimdi bakın tek çırak yok. Bizim meslek yemenicilik ve mestçilik de tam olarak öldü” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.