Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 21°C
Çar 21°C

Öğrencilere halı üretimi uygulamalı gösterildi

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ HALI TASARIMI PROGRAMINI ÖĞRENCİLERİ ÜNN SANAT ATÖLYESİ’NDE TUFTİNG HALI ÜRETİM AŞAMALARINI YAKINDAN GÖRME İMKÂNI BULDU. ETKİNLİKTE, ÖZGÜN DESENLERİN DOKUNDUĞU KABARTMA, OYMA, KESİM VE BUKLE GİBİ EL İŞÇİLİĞİ GEREKTİREN BİRÇOK FARKLI TASARIM ÖZELLİĞİ ÖĞRENCİLERE UYGULAMALI OLARAK GÖSTERİLDİ.

23/09/2022 10:15
A+
A-

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Güzel Sanatlar Fakültesi Halı Tasarımı Programını öğrencileri ÜNN Sanat Atölyesi’nde Tufting Halı üretim aşamalarını yakından görme imkânı buldu. Etkinlikte, özgün desenlerin dokunduğu kabartma, oyma, kesim ve bukle gibi el işçiliği gerektiren birçok farklı tasarım özelliği öğrencilere uygulamalı olarak gösterildi.

Sektöre yönelik etkinliklerin devam edeceğini belirten Doç.Dr. Nazan Avcıoğlu Kalebek, “Tuft halı modelleri arasında yer alan handtuft halılar, kişiye özel halı üretiminin gerçekleştirilmesi ile ortaya çıkmaktadır. Tasarım halı kullanmanıza yardımcı olan teknik sayesinde yaşam alanlarınıza kendi tercihlerinizi dilediğiniz gibi yansıtmanız mümkündür. Oldukça detaylı bir çalışma alanı sağlayan bu teknik, aynı zamanda halılar üzerinde amblem, logo, yazı gibi tasarıma dahil edilebilecek uygulamaların büyük bir başarı ile dokunmasını sağlamaktadır” diye konuştu. Tufting makinesinin hareketinin, basit bir dikiş makinesi iğnesinin hareketine benzediğini aktaran Halı Tasarımı Öğr. Gör. Naime Yüksel Çalık da şunları söyledi: “İplik bobinleri daha önceden dokunmuş zemin dokusu üzerine bukleler oluşturarak iğnelere iplik beslenmektedir. Beslenen iplik tabancanın çeşidine göre bukle ya da kesik hav şeklinde olabilmektedir. Oluşturulan bu yüzeyin arkasına ikinci bir yüzey, jüt ya da sentetik lateks esaslı bir malzeme kullanılarak yapıştırılmaktadır. HandTuft Halı uluslararası halıcılık terminolojisinde vurgu sistemiyle oluşturulan, renk ve desenleriyle özgünlük sağlayan halı türünün adıdır.”

Etkinlikte, Tuft halı tezgahı, tabanca çeşitleri, halıda kullanılan zemin kumaşı ve hav iplikleri hakkında teknik bilgilere değinen Sanat Atölyesi sahibi Neslihan Ata koordinatörlüğünde tuft halı üretimi yapıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.