Dolar 32,5223
Euro 34,8741
Altın 2.443,30
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 17°C

TÜRKİYE’NİN İLK KAMERA SİSTEMLERİ ÜRETİM TESİSİ AÇILDI

TÜRKİYE’NİN İLK KAMERA SİSTEMLERİ ÜRETİM TESİSİ AÇILDI
07/10/2023 09:51
A+
A-
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Büyütech Teknoloji Üretim Merkezi’nin yıllık 800 bin adet kamera üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek, “Büyütech; TOGG’un sürücü yorgunluk algılama ve çevresel görüş kamera sistemlerini üretiyor. Merkezin “yüksek teknolojiyle lens montajı’’ yetkinliği hem Büyütech’i hem de mobilite ekosistemimizi çok daha ileriye taşıyacak.” dedi.

Bakan Kacır, Türkiye’nin ilk otomotiv sınıfı kamera üretim merkezi olma özelliğini taşıyan, Bilişim Vadisi’nde Togg’un akıllı kamera sistemlerini geliştirip üreten BÜYÜTECH Sanayi ve Teknoloji A.Ş. Teknoloji Üretim Merkezi’nin açılışını yaptı. Törene, TBMM, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ile TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam da katıldı.

Türkiye’nin, Avrupa’nın girişimcilikte parlayan yıldızı haline geldiğini belirten Kacır, şunları söyledi:

TEKNOLOJİ GİRİŞİMLERİ: Geçen yıl neredeyse tüm Dünya’da Girişim sermayesi yatırımlarında düşüş yaşanırken, ülkemizde teknoloji girişimleri 1 milyar 600 milyon doların üzerinde yatırım alarak bir rekora imza attı. Ülkemizde 2020 yılının başında, milyar dolar değerlemeyi aşan teknoloji girişimi yani bizim deyimimizle Turcorn bulunmuyorken, bugün Turcorn sayımız 7’ye ulaştı.  Bu gelişmelerle birlikte son dönemde büyüme ve ihracat rekorlarına da imza attık.

İHRACAT REKORU: Dünya Bankası, Türkiye’nin 2023 büyüme tahminini 1 puan yükselterek yüzde 4,2 ye çıkardı. Geçtiğimiz yıl, yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin paylarını artırdığı 254 milyar dolar ile ülkemizin ihracat rekorunu kırdık. Bu başarının en önemli mimarlarından birisi ise kuşkusuz ihracatın yıldızı, üretimimizin gözbebeği otomotiv sanayimiz.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ: Küresel çip krizine rağmen, geçen yıl otomotiv üretimimiz yüzde 6 büyüyerek toplam 1 milyon 350 bini aştı. Üretilen bu araçların 970 binini ihraç ettik. 31 milyar doları aşarak rekor bir seviyeye ulaşan otomotiv sektörü, ülkemizin ihracat şampiyonu olmayı sürdürdü.

TOGG: Kamu destekli özel sektör girişimi olan yerli otomobil projemiz Togg’u; akıllı ve elektrikli otomobil olarak tasarladık. Böylelikle Türkiye’nin bu kez devrimin seyircisi değil, öncüsü olmasını sağladık. Mobilitede yaşanan dönüşümü DNA’larına işlemiş olan TOGG, bizim için bir araçtan çok daha ötesi.

MOBİLİTE ARAÇ VE TEKNOLOJİLERİ: Togg’u; Mobilite alanında Türk mühendis ve teknisyenlerin neleri başarabildiğinin tüm Dünya’ya ilanı olarak görüyoruz. Hedefimiz Türk otomotiv sanayiinin dönüşümünü başarı ile tamamlayarak küresel mobilite teknolojilerinde söz sahibi olmak. Bu vizyonumuzu, geçen yıl kamuoyu ile paylaştığımız “Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası” ile somutlaştırdık.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; Markaların teknolojik yetkinliklerini artırarak katma değerli üretim ekosistemini güçlendiriyoruz. Elektrikli araç şarj istasyonu altyapılarını Teknoyatırım Destek Programı kapsamında destekliyoruz. Bugün, 700’ü destek programımız kapsamında kurulan, 1250’den fazla hızlı sarj istasyonu 81 şehrimizde hizmet sunuyor. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında mobilite sektöründe yüksek ve orta yüksek teknolojili girişimleri destekliyoruz.

39 PROJEYE DESTEK: Hamle Programı Mobilite Çağrısı ile toplam yatırım tutarı 650 milyon doları aşan 39 projeyi destekliyoruz. Bu kapsamda; ileri sürüş destek sistemi, gelişmiş sürücü asistan sistemi, lidar, otonom taşıtlar, batarya taşıyıcı sistemi, akıllı kamera sistemleri ve çok amaçlı kameralar, katma değeri yüksek kritik ürün ve teknolojilere yönelik yatırımları hep birlikte ülkemize kazandıracağız.

ÖNCÜ ROL OYNUYOR: Ülkemizde mobilite ekosisteminin merkezi Bilişim Vadimiz, hızlandırma ve Kuluçka Programları ile erken aşama mobilite teknolojilerinin gelişiminde öncü rol oynuyor. Görüldüğü üzere, ülkemizde mobilite start-up’larının kurulmasını ve büyümesini destekliyor, bu girişimlere çok özel bir önem atfediyoruz. TOGG da bu vizyonu paylaşmakta. Yerlilik oranı yüzde 51’e ulaşan Togg’un uzun vadeli başarısında yerli tedarik ağı ve start-uplar ile iş birliği kritik öneme sahip. Bu nedenle, 95 adet yerli tedarikçisi bulunan Togg, bugüne kadar 950’den fazla start-up ile temas etti.

TEKNOGİRİŞİM SERMAYE DESTEĞİ: Bu start-up’lardan 30’dan fazlası halihazırda Togg için çalışmaya devam ediyor.  Bu start-up’lardan biri de Bakanlığımızın desteklediği ülkemizin ilk akıllı kamera sistemini geliştirip üreten Büyütech firması. Büyütech 2011 yılında, bizim deyimimizle girişimcilerin can suyu olan Bakanlığımız Teknogirişim Sermaye Desteği ile kurulmuştur.

MOBİLİTEDE ÖNCÜ: Büyütech’i Teknogirişimden Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesine 7 farklı program kapsamında destekleyerek mobilitede öncü bir teknoloji girişimine dönüştürdük. Büyütech bugün; TOGG’un sürücü yorgunluk algılama ve çevresel görüş kamera sistemlerini üretiyor. Mobilite ekosistemine sağladığı bu önemli katkıyla birlikte Büyütech, uluslararası bir marka olma yolunda da önemli adımlar atıyor.

4 MİLYON 230 BİN DOLARLIK YATIRIM: Büyütech teknoloji girişimi, 2023 yılı içinde girişim sermayesi fonlarından toplam 4 milyon 230 bin dolar yatırım almayı başardı. TOGG’un yanı sıra otomotiv sektörünün küresel devleri ile de yeni nesil kamera sistemleri üzerine Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.

800 BİN ADET ÜRETİM: Büyütech Teknoloji Üretim Merkezi yıllık 800 bin adet kamera üretim kapasitesine sahip. Merkezin “yüksek teknolojiyle lens montajı’’ yetkinliği hem Büyütech’i hem de mobilite ekosistemimizi çok daha ileriye taşıyacak.

BAŞARI HİKAYESİ: Bakanlığımızın sağladığı can suyu ile hayat bulan ve ülkemizin mobilite vizyonu ile hızla büyüyen teknoloji girişimlerine en iyi örnek. Bu başarı hikayesi aynı zamanda, son 20 yılda inşa ettiğimiz Ar-Ge ve inovasyon ekosistemimizin kat ettiği yolu ortaya koyuyor. Girişimcilik ekosistemi önümüzdeki dönemde çok daha fazla Turcorn’lar çıkaracak ve bunlar arasında mobilite girişimlerimiz de yer alacak.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.