Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 21°C
Çar 21°C

SEÇİM KAMPANYALARI, İSRAF VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNE SEBEP OLUYOR

SEÇİM KAMPANYALARI, İSRAF VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNE SEBEP OLUYOR
18/03/2024 23:41
A+
A-

Tarihçi – Yazar Fahri Sıddık Çeçen’in kaleminden “SEÇİM KAMPANYALARI, İSRAF VE ÇEVRE KİRLİLİĞİNE SEBEP OLUYOR”

Şüphe yok ki ALLAH, israf edenleri sevmez” (A’raf, 7/31),

Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik edenlerdir. Onların harcamaları, bu ikisi arası dengeli bir harcamadır.(Furkân 25/67)

Ey Ademoğulları, her mescid yanında ziynetlerinizi takının. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez. ( Araf Suresi, 31. ayet),

Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. İsraf ederek saçıp-savurma. (İsra Suresi, 26. ayet),

Çünkü saçıp-savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuşlardır; şeytan ise Rabbine karşı nankördür. (İsra Suresi, 27. ayet)

Amr bin Şuayb’ın (radıyallahu anh) babası aracılığıyla dedesinden naklettiğine göre, Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur: “Kibre düşmeden ve israfa kaçmadan (dilediğiniz gibi) yiyin, sadaka verin/harcayın ve giyinin!”

Peygamberimiz (asm): “Evet, akan bir nehrin kenarında bile olsan, normal bir miktarın üzerinde su kullanman israf olur.” buyurur.

Daha pekçok ayet ve hadisde israf etmenin son derece çirkin bir davranış olduğu ve Müslümanların bu büyük günahtan sakınması gerektiği,aksi taktirde israfın sebep olacağı kıtlık,yokluk,adaletsizlik,fakirlik vs durumların kaçınılmaz bir son olarak toplumların yakasına yapışacağı ile ilgili çok net mesaj ve emirler var.

Esasında israfın çirkin bir davranış olduğu sadece İslam dininin emrettiği bir durum değil, evrensel ahlak kaideleri incelendiğinde hemen bütün toplum, inanç, medeniyet, kültür, grup kısaca insan olduğunun bilincinde olan ve insaların oluşturduğu bütün oluşumlarda israf çirkin bir davranış olarak görülmüştür. Buna rağmen yeryüzünde hemen her şeyi hunharca israf eden tek varlığın da insan olması hakikaten trajikomik bir durmdur. Yeryüzünde insanoğlu hariç, bir şeyleri israf eden tek bir canlı yoktur. Neyse asıl konumuz olan seçim dönemlerinde yapılan israf konusuna değinmeye çalışalım.

Bilindiği üzere, ülkemizde 31 Mart 2024 tarihinde yerel seçimler yapılacak ve halk 5 yıllığına belediye başkanlığını layık gördüğü parti veya kişiye emanet edecek.

Her seçimde olduğu gibi yine ortalık israf, çöp, çevre ve gürültü kirliliğine boğulmuş ve yerleşim yerleri adeta bir reklam tabelasına dönüşmüş durumda. Hemen her köşe başı,reklam panosu, boş bina, market ve iş yerlerinin camları, ağaçların gövdesi ve dalları, trafik ışıklarının direkleri, aydınlatma direkleri, kaldırımların her bir zerresi kısaca şehrin her bir köşesi reklam panosuna çevrilmiş durumda. Bu çirkin manzarayı görmek istemeyip gözlerinizi kapatacak olursanız ya da evinize girdiğiniz zaman da kurtuluş yok, bu sefer devreye normalde şehirler arası yolculukta kullanınlan ve şehir içinde trafiği tehlikeye soktuğu için  kullanılmasına pek izin verilmeyen ama ne hikmetse siyasi partilerin abuk subuk şarkılarını zorla herkese dinletmek için kullanılmasına izin verilen otobüslere monte edilmiş kocaman hoparlörlerden çalınan seçim şarkıları  devreye giriyor. Kısacası ne yaparsanız yapın yaklaşık iki ay boyunca siyasi partilerin, bu son derece çirkin, samimiyetten ve sanattan uzak, hiçbir inandırıcılığı olmayan, tamamen israf ve baştan sona kul hakkının gaspı olan seçim kampanyasından kurtuluş yok gibi.

Çok merak ediyorum, ortalıkta asılan fotoğraf, resim, broşür vs objelere bakıp siyasi tercihini değiştiren tek bir insan evladı var mı bu ülkede, ben hiç denk gelmedim.

Peki sokak sokak dolaşıp, yaşlı, bebek, hasta kısaca herkesi rahatsız eden, hiçbir sanatsal değeri olmayan abuk subuk şarkıları ve anonslarıyla çevre ve gürültü kirliliğne sebep olmaktan başka hiçbir işe yaramayan araçları görüp siyasi tercihini değiştiren veyahut belirleyen bir insan evladına denk geldiniz mi hiç? Ben hiç denk gelmedim.

Bakınız iddia ediyorum siyasi partilerin sırf seçim süresi zarfında israf ettiği paralar fakir fukaraya dağıtılsa bu ülkede tek bir yoksul kalmaz. Her bir siyasi partinin harcadığı paranın ne haddi var ne de hesabı, peki nerden geliyor bu kadar para?

Yasa gereği  mecliste grubu bulunan 5 parti, 2024 için 7.5 milyar lira hazine yardımı aldı. Bu paraların seçim kampanyasında yapılan harcamalara yetmesi mümkün değil, peki seçim kampanyaları için gerekli olan harcamaların kaynağı nerden sağlanıyor? Hadi bir kısım harcamlar da siyasi parti üyelelerinin yaptığı bağışlardan karşılanıyor diyelim yine de çok büyük açıklar var bu açıklar nasıl kapatılıyor hemen söyliyeyim: zengin iş admlarından,hani şu yanında çalıştırdığı çalışanına asgari ücreti bile çok gören iş adamları,hani şu asgari ücrete çalıştırdığı kişye 8 saatten fazla mesai yaptırması yasak olduğu halde 10-12 saat mesai yaptırıp çalışanın 4 saatlik emeğini çalan iş adamları, hani bu ülkenin kaynağını yaklaşık 100 senedir sömüren şirket ve ailelerin üyesi iş adamları var ya, onlar seçim zamanı baya bir cömerttir, hiçbir masraftan kaçmazlarlar neden acaba?

Mecliste grubu bulumayan partilerin, seçim kampanyası için yaptığı harcamalırı kaynağını bilen var mı?

Bunca israf ve harcma yapılacağına her aday belirli gün ve saatlerde çıkıp tv ekranlarından projelerini anlatsa ve şehirlerimiz bu kadar kirlenmese daha iyi olmaz mı? hemen hemen her evde tv vardır olmayan evlere de o “çok cömert iş adamları” birer tv alıp hediye etse nasıl olur? Tekonoji çağında yaşıyoruz hemen hemen herkesin elinde telefon var, insanlarımızın büyük çoğunluğu sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor, şehirleimiz kirletmek yerine reklamlarınızı sosyal medya üzerinden yapsanız nasıl olur?

Son olarak, gerek genel seçimlerde gerek yerel seçimlerde adaya olan kişilerin yaptığı harcamalar, kazandıkları taktirde beş sene boyunca alacakları maaştan çok daha fazla, peki bu adaylar beş sene boyunca alacağı maaştan daha fazla harcamayı niye yapıyor? Bir de  seçimi kaybenden adaylar var, bunlar kaybetme ihtimalleri çok yüksek olduğu halde bunca parayı niye harcıyor? O çoook cömet iş adamları,adaylara bu kadar desteği niye veriyor? VESELAM…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.