Dolar 32,3663
Euro 34,6979
Altın 2.388,22
BİST 10.176,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 19°C

Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Damka Ankara Kent Konseyi’nde

Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Damka Ankara Kent Konseyi’nde
05/09/2023 09:56
A+
A-

Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Damka Ankara Kent Konseyi’nde

Gurbetelli YALÇIN – Ferhat BAĞCI / ANKARA – BHA 

Türkiye ve Balkanlar arasındaki ilişkileri güçlendirme ve yeni projelerle Türk-Balkan kardeşliğini pekiştirme kapsamında bir köprü görevi gören Balkan Vakfı, Ankara Kent Konseyi ile yürüttüğü ortak etkinlikle bugün AKK’de Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka’yı ağırladı.

Bakan Damka’yı, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, AKK Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa ve Balkan Vakfı Başkanı Hıfzı Kuruşa karşıladı.

Balkan Vakfı Başkanı Kuruşa, etkinlikte vakfın faaliyetleri hakkında Bakan Damka’ya ve katılımcılara sunum gerçekleştirdi. Kuruşa’nın sunumu ardından etkinliğe dair açıklamalarda bulunan AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Fikrim Damka’ya katılımından dolayı teşekkür etti.

Yılmaz, Türk kimliğini yaşadığı coğrafyada muhafaza edip bulunduğu yerde örgütlenme sağlayarak pek çok hayata dokunup mücadele eden Balkanlıların Anadolu’nun gururu olduğunu belirtirken, ‘’Sayın bakanım çok teşekkür ediyorum, bizim için büyük bir onur burada olmanız. Anadolu yarımadası sizin ışığınızla beraber tekrar örgütlenecek. Anadolu’ya ilginizi biliyorum. Daha önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eski Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın ziyaret ettiği illerdeki motivasyonu gözlerimle görmüştüm üniversite öğrencisi iken. Balkanlardan ve Orta Asya’dan Türk kimliğini yaşadığı yerde muhafaza edip orada örgütlenme ile beraber hayata dokunup, müdahale etme başarısını gösteren sizin gibi insanlar Anadolu’nun gurursunuz.’’ dedi.

‘’Duygusal Cümlelerle Dayanışmamızı Dile Getirmektense Birikimimizi Birbirimizin Önüne Sermeliyiz’’

Başkan Yılmaz, Balkanları kalkındırmak için bütün bilgi birikiminin ve imkanların paylaşılması gerektiğini vurguladığı konuşmasında, ‘’Bizim hikayemiz, birbirimizle dayanışmayı duygusal cümlelerle dile getirmekten ziyade yaşadığımız bölgede zatı alinizin yaptığı gibi  bölgeyi kalkınma ile alakalı bütün birikimimizi birbirimizin önüne nasıl sereceğimizi ortaya koymaktır. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran Bey’in çok hürmetini, saygısını iletmek isterim. Hem Ankara Ticaret Odasının 161 üyesi ile beraber Kosova’daki kardeşlerimize yeniden yaşadığımız bölgede kalkınmanın, ekonomik gücü elde ettikten sonra daha kudretli ve güçlü bir şekilde temsil edilmenin sürecini beraber yaşamak isteriz. Ailenizin bir parçasıyız. Evinize hoş geldiniz, şeref verdiniz.’’ ifadelerine yer verdi.

‘’8 Ay İçerisinde Çok Büyük İşler Başarılmış’’

Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Ankara Kent Konseyi Başkanı Yılmaz ve katılımcılara etkinlik adına teşekkür ederek başladığı konuşmasında, Türkiye-Balkanlar arasındaki ilişkilerin, projelerin devamlılığı için Ankara’nın önemine değindi.

Bürokrasinin kalbi Ankara’da, Balkan Vakfı’nın da destekleriyle Balkanlara yönelik doğru adımların atılacağının altını çizen Damka, ‘’Her zaman şunu ifade ediyorum; evet Anadolu’nun bir tarafında biraz eksiğimiz var, özellikle başkentte eksiğimiz var. Ancak sizlerin bu özverili çalışmasıyla Balkan Vakfı çok önemli işlere imza atacak. Ki 8 ay içerisinde gördüğüm kadarıyla çok önemli işler kat etmişsiniz. Tabii ki gayemiz Balkanlar ile Türkiye’mizin her daim işbirliğini arttırmak, işbirliği yollarını geliştirmek, çoğaltmak.  Ankara bu noktada çok önemli. Çünkü Ankara bürokrasinin kalbi. dolayısıyla alınacak bir doğru veya yanlış karar pek çok denklemi ortaya koyacaktır. O yüzden burada olmamız gerekiyor. Ankara’da bakanlar olsun, üst düzey kurumlar olsun, burada yapacağımız doğru bilgilendirme, burada yapacağımız doğru ilişkiler Balkanlara yönelik doğru adımların atılasını sağlayacaktır.’’ diye konuştu.

Atılan her adımın bir takip sürecinden geçmesi gerektiğini belirten Bakan Damka, ‘’Pek çok görüşmemiz oluyor. Ama görüşmelerin sonrası olması lazım. Sonra bunun bir takip boyutu olması lazım. İşte bu takip boyutu çok önemli çünkü biz görüşmelerimizde taleplerimizi iletiyoruz ancak sonra bunu takip edecek olan kurumlarımız maalesef yok. Balkan Vakfı bu eksikleri tamamlayacaktır. Adı üstünde bir vakıf olması sebebiyle çok geniş kapsamlı çalışmalar yürütülecektir. Çünkü dinamik, genç bir yönetim ve istekli bir yönetim kurul var. Balkanlara özlemle bakan bir yönetim kurulu var. Çok genç ve enerjik bir başkan var. Dolayısıyla bu vakıfın çok önemli işler başaracağına eminim.’’ dedi.

‘’Amacımız Balkanların Bütünlüğünü Sağlamak’’

Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Damka Ankara Kent Konseyi'nde

Devam eden süreçte birçok diplomatik temasta bulunacağını açıklayan Damka, sürecin devamında en önemli unsurun işbirliği sağlanması olduğunu aktardı.

Balkanları ve Kosova’yı unutmayan Türk milletiyle yeniden birlik olunacağına inandığını söyleyen Bakan Damka, amaçlarının Balkanların bütünlüğünü sağlamak olduğunu da belirtti.

Konuyla ilgili Fikrim Damka’nın konuşması şöyle:

‘’Bu süreç içerisindeki en önemli unsurlardan biri işbirliğini artırmaktır. Aslında Balkanlar’a yönelik iş insanlarımızın, oradaki kardeşlerimizle birlikte ortaya koyması gereken işbirliği olmalı.

Tabii ki, bu ziyaretimde bazı bakanlarla görüşme fırsatım olacaktır. Bazı konuları ve ilk olarak Kosova konusunu ele alacağım. Tabii ki oradaki soydaşlarımız ve Türk toplulukları üzerinde de duracağımızı unutmamalıyız, ancak amacımız ve hedefimiz Balkanların bütünlüğünü sağlamaktır. Bu, sadece kendi ülkemizde değil, daha geniş bir ortamda gerçekleşmelidir. Sivil toplum kuruluşları da bu konuda ciddi bir rol oynayacaktır ve oynamaya devam edecektir. Dolayısıyla, ne kadar fazla kenetlenirseniz, lobiciliği ön plana çıkarırsanız, o kadar etkili olabiliriz.

Barış ve bölgenin kalkınması için bunun çok önemli bir rol oynayacağına inanıyorum, özellikle ekonomik kalkınma açısından. Üç gün boyunca Denizli’deydim ve en önemli hedefim, ticaret odalarının ve sanayi odalarının yatırımlarını Balkanlara çekmekti. Almanlar ve Fransızlar gelmeden önce bizim gelmemiz gerekiyor. Sizlerin edindiği deneyimleri oraya aktarmanız önemlidir, özellikle Türkiye’de eğitim almış ve başarılı işler yapabilecek kişilerin gelmesi gerekiyor. Bu kişilerin, sadece yatırımlarını değil, aynı zamanda bilgi aktarımını da yapmaları gerekmektedir. Buna inanıyorum. Ancak, tek bir isteğim var; Ankara Kosova’dan çok az öğrenci alıyorlar. Daha fazla öğrenci alınmalıdır. ‘’

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.