Dolar 32,4054
Euro 34,7939
Altın 2.409,54
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 12°C
Paz 16°C
Pts 19°C

Hindistan Güneş’i Gözleme Misyonuna Başladı

Hindistan Güneş’i Gözleme Misyonuna Başladı
03/09/2023 10:27
A+
A-

Hindistan Güneş’i Gözleme Misyonuna Başladı

Aditya-L1, 1 Eylül’de, Hindistan saatiyle 11:50’de, Sriharikota’daki fırlatma rampasından başladı.

Aditya-L1, Dünya’dan 1,5 milyon kilometre mesafe kat ederek Güneş’e yaklaşacak. Hindistan Uzay Ajansı, bu kadar uzak bir mesafeye ulaşmanın dört ay süreceğini belirtti.

Program, Hindistan’ın güneş sisteminin en büyük nesnesini incelemeye yönelik ilk uzay tabanlı görevi olarak geçiyor. Adını Hindu Güneş tanrısı Surya’dan alan Aditya-L1, “L1” olarak adlandırılan Lagrange noktası 1’e doğru ilerleyecek. Lagrange noktası, Güneş ve Dünya’nın çekim kuvvetlerinin birbirini dengelediği ve uzay aracının adeta “havada kalmasına” izin veren bir konum olarak biliniyor.

Aditya-L1, Lagrange noktasına ulaştığında, Güneş’in etrafında Dünya ile aynı hızda dönebilecek. Bu, uzay aracının düşük yakıt tüketimi ile çalışabileceği anlamına geliyor.

1 Eylül sabahı, binlerce kişi Hindistan Uzay Araştırma Ajansı’nın fırlatma alanının yakınında kurulan izleme galerisinde toplandı. Ulusal televizyon aracılığıyla canlı olarak yayınlanan fırlatma, yorumcular tarafından “muhteşem” bir başlangıç olarak nitelendirildi. Isro bilim insanları, fırlatmanın başarılı olduğunu ve uzay aracının performansının normal olduğunu açıkladı.

Bir saat dört dakikalık bir uçuş sonrasında, Isro, Aditya-L1 görevinin başarıyla başladığını ilan etti.

Isro’nun başkanı Sreedhara Panicker Somanath, “Şimdi Aditya-L1, uzun bir yolculuğa başlayacak; 135 günlük uzun bir yolculuk. Hepimize iyi şanslar!” dedi.

Proje direktörü Nigar Shaji ise Aditya-L1’in Hindistan’a ek olarak küresel bilim camiasına da büyük fayda sağlayacağını vurguladı.

Aditya-L1, Lagrange noktasına doğru yolculuğuna devam edecek ve Güneş tutulmaları gibi olayları gözlemleyerek bilimsel çalışmalar yapabilecek bir konumda bulunacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.