Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 18°C

Fahri Sıddık Çeçen yazdı; “Kudüs Kimin” (2)

Fahri Sıddık Çeçen yazdı; “Kudüs Kimin” (2)
06/11/2023 11:30
A+
A-

Kudüs Kimin (2)

Kudüs ismi Kuran-i Kerim’de de doğrudan zikredilmez, bazı ayetlerde geçen “el-Mescidü’l-Aksâ”, “mübevvee sıdk”, “el-arzü’l-mukaddese” gibi tabirlerle Kudüs şehri veyahut bütün Filistin topraklarının kastedildiği müfessirler tarafından ifade edilmiştir. söz konusu ayetlerden bazıları şunlardır:”Bir gece, kendisine bazı âyetlerimizi gösterelim diye kulunu Mescid-i Harâm’dan çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allah eksikliklerden münezzehtir. O, gerçekten her şeyi işitmekte ve görmektedir.” ( İsrâ Sûresi 1.ayet), “İyilik ederseniz kendinize iyilik etmiş olursunuz, kötülük yaparsanız yine kendinize yapmış olursunuz. İkinci bozgunculuğun zamanı gelince, yüzünüzü kara etsinler, daha önce girdikleri gibi yine mescide (Beyt-i Makdis’e) girsinler ve ellerine geçirdikleri her şeyi yerle bir etsinler diye (üzerinize yine düşmanlarınızı gönderdik.)” (İsrâ Sûresi 7. ayet),“Ey kavmim! Allah’ın size yazdığı kutsal toprağa girin. Sakın ardınıza dönmeyin. Yoksa ziyana uğrayanlar olursunuz.” (Mâide Sûresi 21.ayet),“Allah şöyle dedi: “O halde orası onlara kırk yıl haram kılınmıştır. Bu süre içinde yeryüzünde şaşkın şaşkın dönüp dolaşacaklar. Artık böyle yoldan çıkmış kavme üzülme.” (Mâide Sûresi 26. ayet) ve daha birçok ayette ismi doğrudan zikredilmediği halde bahsi geçen mübarek, bereketli, kutsal yer anlamına gelen tabirlerle Kudüs şehri veya Filistin bölgesinin tamamının kastedildiği konusunda müfessirler arasında genellikle görüş birliği vardır.

M.Ö. 15. yüzyıl civarı Filistin bölgesine gelen Huriller Kudüs’e de hakim olmuş ve bu şehirde pekçok yapı inşa etmişlerdir. Daha sonra bazı göçebe akınları olmuş ve nihayet Hz. Davut önderliğinde toplanan Yahudiler şehre hakim olmuşlardır. Hz. Davud’un ahid sandığını Kudüs’e getirdiği ve kendisi için yaptırdığı evin yakınına gömdüğüne inanılır. Hz. Davud’an sonra gelen oğlu Hz. Süleyman, Mescid-i Aksâ’yı inşa etmiş ve kendisi için de muhteşem bir saray inşa ederek ,ahid sandığını da bulunduğu yerden çıkarıp Mescid-i Aksâ’daki özel yerine koyduğuna inanır Yahudiler. Hz. Süleyman şehrin etrafına sur inşa etmiştir. Hz. Süleyman vefat ettikten sonra ülke ikiye bölünmüş ve Mısır kralı, Kudüs şehrine savaş açıp şehri  yağmalamış şehirdeki hazinelerin büyük bir bölümünü kendi ülkesine götürmüştür. Gerek Mısır Kralları gerekse mahalli Yahudi toplulukları tarafında uzun bir süre sürekli yağmalanan şehir ,Asurlar tarafından kuşatılmış fakat baş gösteren salgın hastalıklar yüzünden kuşatma sonuçsuz kalmıştır.

Devam Edecek…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.