Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 21°C
Çar 20°C
Per 18°C

Elazığ sofralarının Ramazan ayındaki vazgeçilmez lezzeti: “Palu Tava”

ELAZIĞ YÖRESİNE ÖZGÜ BİR YEMEK ÇEŞİDİ OLAN VE GENELLİKLE RAMAZAN AYINDA DAHA FAZLA TÜKETİLEN PALU TAVA, BU SENE DE SOFRALARIN VAZGEÇİLMEZİ OLDU

07/04/2022 16:15
A+
A-

Elazığ yöresine özgü bir yemek çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla tüketilen Palu tava, bu sene de Ramazan sofraların vazgeçilmez lezzeti oldu.

Gastronomi sıralamasında Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Elazığ, yöresel yemekleriyle dikkat çekiyor. Özellikle Murat Nehrinin hayat verdiği, tarihin tanığı ve yaşayanı olan, evliyalar diyarı Palu ilçesinden adını alan Palu tava Ramazan aylarında daha çok tüketiliyor. Kendine has bir tarifi olan Palu tavanın yapım aşaması biber ve kırmızı etin kerpiç tava da birleşmesiyle başlıyor. 4,5 – 5 saat aralığında fırın ateşinde yavaş yavaş pişen Palu tava daha sonra iftar sofralarını süslüyor.

Ramazan aylarında Palu tavanın çok tüketildiğin belirten kasap Fatih Akdeniz, “Palu tava, Elazığ’da herkesin de bildiği gibi evliyalar ilçesi olan Palu’nun meşhur bir yemeğidir. Çok eskiden gelen lezzetli bir yemek. Elazığ yöresel yemeklerde Türkiye’de birinci sırada geliyor. Çok zengin bir yemek kültürüne sahibiz, içli köfte, sarma ve daha birçok yemeklerimiz var. Ama en çok tercih edilen yemeklerimiz odun ateşinde pişen yemeklerdir. Palu tavası normal zamanda 15 veya 20 tane yaparken Ramazan aylarında bunun üç katına yani 60 veya 70 taneye çıkıyor. Palu tava Ramazan aylarında vazgeçilmez bir yemek. Herkesin hemen haftada bir iki defa sofrasında olan bir yemektir. Bu yemek hazırlandıktan sonra 4-5 saat pişmesi gerekiyor, odun ateşinde hiç el değmeden pişmesi lazım” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.