Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 19°C
Çar 19°C

Diyarbakır’da hububat hasadı bitti: İl Tarım ve Orman Müdüründen ‘anız yangını’ uyarısı

DİYARBAKIR’DA ÜRETİM SEZONU HUBUBAT VE MERCİMEKTE TAMAMLANDIĞINI BELİRTEN MUSTAFA ERTAN ATALAR (SOLDA), SÜREÇTE PAMUK VE MISIR HASATLARI OLDUĞUNU SÖYLEDİ.

16/08/2022 10:55
A+
A-

Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, kentte hububat tarımının tamamlandığını ve bununla birlikte anız yangınları konusunda çiftçilere uyarıda bulundu.

Türkiye’de önemli tarım arazilere sahip olan Diyarbakır’da hububat hasadı büyük ölçüde tamamlandı. Kentte buğday, arpa, mercimek gibi gıda ürünlerinin hasadı bitti. Pamuk ve mısır hasadında ise çiftçiler faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, hububat hasadının tamamlanmasıyla çiftçilere de uyarıda bulundu.

Diyarbakır’da üretim sezonu hububat ve mercimekte tamamlandığını belirten Atalar, süreçte pamuk ve mısır hasatları olduğunu söyledi. Kentte daha önce çok büyük sorun haline gelen anız yangınları olduğunu hatırlatan Atalar, “Son zamanlarda yaptığımız eğitim çalışmaları, gerekli cezai müeyyideler hepsi değerlendirildiğinde alınan tedbirlerle beraber çiftçinin de bilinçlenmesi çok daha iyi noktalara geldi. Anız yangınları ciddi oranda azaldı. Hala münferitte olsa anız yangınlarıyla karşılaşabilmekteyiz. Bu, bizleri çok üzmektedir. Çünkü doğal felakettir. Tabiat dengesini bozmaktır, topraktaki ve toprak üstündeki tüm canlıları yakmak demektir. Bunun hem dinen, hem de topraktaki mikroorganizmaların ölümüne sebep olmaktadır” dedi.

Topraklarda çoraklaşmaya ve ileriki yıllarda verim düşüklüğüne sebep olmakta olduğuna dikkat çeken Atalar, “Toprakta organik madde oluşumunu sağlayan bütün canlı organizmalar yok edilmektedir. Dolayısıyla bu felaketten tamamen kurtulmamız gerekiyor. Üreticimizden beklentimiz anızlarını yakmamaları, bunlarla ilgili artık tarım makinaları bu işi kolaylaştırıyor. Anızlar, elektrik ve biyogaz üreten, tesisler bunu gelip almaktadırlar. Bismil ve Çınar ilçeleri civarında. Anızları yakmayı gerektirecek şartlar günümüzde ortadan kalkmıştır. Çiftçilerimizden anızları yakmamalarını temenni ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.