Dolar 32,3326
Euro 35,1252
Altın 2.303,54
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Az Bulutlu
Ankara
21°C
Az Bulutlu
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 25°C

Deprem, Afet Gibi Durumlarda Nasıl Beslenilmeli ?

Deprem, Afet Gibi Durumlarda Nasıl Beslenilmeli ?
REKLAM ALANI
12/02/2023 20:57
A+
A-

Geçirdiğimiz zor günlerle birlikte göçük altından kurtarılan insanların, şok, depresyon, anksiyete gibi durumlarla karşılaşma olasılığı yüksektir. İlk olarak barınma ihtiyacının karşılandığı akıllara gelse de beslenme de insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.

Enkaz altından çıkarılan kişilerin deprem durumunda yaşanacak olan psikolojik ve fizyolojik etkilerini en doğru şekilde atlatabilmesi için acil durumlarda beslenme hizmetleri iki aşamalı olarak organize edilmektedir. Kısa ve uzun dönem beslenmesi olarak ikiye ayrılan bu aşamalarda, olumsuz koşular gözetilerek beslenme dağıtımı yapılmalıdır. Kısa dönemde beslenme ilk birkaç haftayı kapsamaktadır. Bu aşamada ilk olarak sağlıklı su taşımak büyük önem taşımaktadır. Ilıman mevsimlerde günde 3 litre su tüketilmesi gerekirken, sıcak mevsimlerde ise bu durum 6 litreye kadar çıkmaktadır. Afet sonrasında gerçekleştirilecek kısa dönem beslenmesinde ilk etap olarak sıcak çay ya da çorba servis edilmelidir. Psikolojik açıdan da iyi hissettirecek bu gıdalar ilk zamanlar için sağlık açısından büyük önem taşımaktadır. İkinci günlerde ise katı gıdalara geçilebilir. Bunlar ekmek, peynir, zeytin ya da hazır gıdalar olan; bisküvi, makarna, kuru baklagil gibi bozulması zor olan besinler tercih edilmelidir.

ENKAZ SONRASINDA BU ADIMLARA DİKKAT!
* Sağlıklı su ve uygun mutfak ortamına sahip olana kadar taze meyve ve sebze tüketilmemelidir.
* Afet döneminden sonra geçirilen birkaç ay sonra yemek yiyenlerin kaydı alınmalı ve bu süreç içerisinde risk var mı diye kontrol edilmelidir.
* İshal, tüberküloz ya da hepatit gibi sağlık sorunlarını ciddi etkileyecek hastalıkların önüne geçmek için doğru beslenme yapılmalıdır.
* Gebe ve emziren kadınların beslenme düzeni takip edilmeli ve günlük diyetlerine besin ilavesi yapılmalıdır.
* Sağlıklı bir yetişkin için günlük enerji ihtiyacı 2100 kaloridir. Bu kalorinin 450 g tahıldan, 25 g yağdan 50 g ise kuru baklagil besinlerinden temin edilmelidir.
* Süt ve sür ürünleri gibi bozulması hızlı olan paketli gıdaların hızlı bir şekilde tüketilmesi gerekmektedir.
* Şüpheli, küflü, görüntüsü ve kokusu değişmiş gıdaların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

Dyt.Ayşe Nur Ulucan

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

  1. Murat E. dedi ki:

    Güzel ve faydalı bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederiz