Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 19°C
Çar 19°C
Per 18°C

Bingöl’de en fazla akciğer kanseri görülüyor

1-7 NİSAN ULUSAN KANSER HAFTASI NEDENİYLE BİNGÖL İL SAĞLIK MÜDÜRÜ UZM. DR. MEHMET EMİN GÜNDOĞDU, EN ÇOK GÖRÜLEN KANSERLER VE ERKEN TANININ ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKEN BİR AÇIKLAMA YAPTI.

Bingöl’de en fazla akciğer kanseri görülüyor
05/04/2022 10:25
A+
A-

Bingöl’de kanserlere bağlı hastalıkların ilk sırasında akciğer kanseri yer alırken, ikinci sırada meme ve üçüncü sırada da kolon kanseri yer alıyor.

1-7 Nisan Ulusan Kanser Haftası nedeniyle Bingöl İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Emin Gündoğdu, en çok görülen kanserler ve erken tanının önemine dikkat çekti. Kentte kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra kanserlere bağlı ölümlerin önemli bir oranda olduğunu söyleyen Gündoğdu, en çok görülen kanserin akciğer olduğunun altını çizdi.

Akciğer kanserine bağlı ölümlerin diğer kanserlere göre birinci sırada yer aldığını aktaran Gündoğdu, “1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası münasebetiyle özellikle amacımız bütün vatandaşlarımıza yönelik kanser farkındalığını arttırmak. Çünkü ilimizde de şunu biliyoruz ki, ölümlerin birinci sırasında kalp ve damar hastalıkları ve ikinci sırada ise kanserlere bağlı olduğunu biliyoruz. Kanserler içinde de özellikle akciğer kanseri, meme kanseri ve kolon kanserinin ilk 3 sırada olduğu biliyoruz. Yine kadın ve erkeklerde ufak bir değişiklik olsa bile ölümlerin çoğunun buna bağlı olduğunu görmekteyiz. Bununla ilgili de ilimizde özellikle tüm sağlık kuruluşlarımızda ve KETEM birimlerimizde erken tanı için yoğun bir çaba sarf etmekteyiz. Çünkü kanserin yüzde 90 sebebi çevresel, yüzde 10’da genetik olduğunu, sigara ve alkol kullanımı, obeziteye bağlı olarak kanserlerin arttığını ve sağlıklı beslenerek kanserden kurtulabiliriz” dedi.

“Kanserlerde erken tanı önemli”

Kanserlerde erken tanının önemli olduğunu vurgulayan Gündoğdu, “Yani erken evrede kanserin tespit edilmesiyle beraber tedavisi mümkün. Özellikle 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri mamografi çekilmesi, 30-65 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri için 5 yılda bir smear alınması ve yine 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde kolon kanseri için de 2 yılda bir kolon taraması yapılması çok önemli. Biz bu doğrultuda son 5 yılda ilimizde 50 binden fazla mamografi, kolon testi ve smear taraması yaptık. Bunlar içerisinde de erken evrede tespit ettiklerimizin üst merkezlerde tedavileri sağlanarak bu hastalıktan kurtulduğunu görmekteyiz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.