Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C
Çar 23°C

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Enflasyon Üreticiyi Olumsuz Etkiliyor

ASO Başkanı Seyit Ardıç: Enflasyon Üreticiyi Olumsuz Etkiliyor
03/09/2023 02:27
A+
A-

ASO Başkanı Seyit Ardıç:Enflasyon Üreticiyi Olumsuz Etkiliyor

Furkan Karataş / Ankara / BHA

Ardıç enflasyon sebebiyle sanayi sektöründe yaşanan sorunları vurgulayarak;

“Sayın Bakanım, değerli meclis üyeleri, ekonomik ve sosyal hayatı olumsuz etkileyen unsurların başında gelen yüksek enflasyon, ülkelerin en çok kaçındığı problemlerden biridir. Maalesef enflasyon ülkemizde hala yüksek seviyelerde seyretmeye devam ediyor. Üreticiler açısından baktığımızda yüksek enflasyonun sektörün yatırım kararlarında belirsizliğe neden olmaya devam ettiğini gözlemliyoruz. Üretim maliyetlerindeki artışlar işletme sermaye ihtiyacını da artırıyor. Yüksek enflasyon, ekonomik dengesizliklere de yol açıyor. Bu da perakende satış hacminin artmasına rağmen, sanayi üretiminin geçtiğimiz yıla göre ikinci çeyrekte yüzde 30.4 oranında düşmesine neden oldu. 

Sanayi üretimindeki gerileme, aynı zamanda reel sektörün finansmana ulaşabilme zorluklarının bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorunun acilen çözülmesi gerektiği açıktır. Özellikle KOBİ kredilerinin reel olarak artmaması, zincirleme etkisiyle ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz şekilde yansımaktadır. Büyümenin tüm kesimlere ulaşabilmesi için KOBİ’lere yeterli destek sağlanmalıdır. İş dünyası olarak, geleceği görebilmek ve güvenle ilerleyebilmek adına yatırım ortamının iyileştirilmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Verimlilik Odaklı Sanayi Politikası”

Ardıç konuşmasının devamında Ankara Sanayi Odası (ASO)’nun hükümetten beklentilerini; “İşletmelerimizin teknolojik seviyelerini yükseltmeli, verimliliği artırmalı ve daha fazla katma değer üretmeliyiz. Sayın Bakanım, bu noktada bizim beklentimiz, ekonominin yapısal dönüşüm hedefleri doğrultusunda aktif bir sanayi politikası izlenmesidir. Sanayi politikaları, ülkelerin kalkınmasında ve rekabet gücünün artırılmasında etkili bir araçtır. Üretimin desteklenmesi, yeşil ve dijital dönüşüm, tedarik zincirlerinin esnekliği, istihdam artışı, ihracatın arttırılması gibi hedeflerle uyumlu bir sanayi politikası önemlidir.

Ülkemizde yapısal dönüşümü hızlandıracak, sektörel dengeleri yeniden şekillendirecek bir sanayi politikasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu noktada hazırlanan orta vadeli programın büyük önemi vardır. Bu programın ülkemizi kalkınma ve uluslararası rekabet hedeflerine ulaştırması, stratejik ve verimli üretim alanlarına yönelik bir vizyonu yansıtması umuyoruz.” ifadeleri ile anlattı.

“Genç Nüfusun Üniversite Sonrası İş Olanaklarının Cazip Hale Getirilmesi Önemlidir”

Ardıç konuşmasının son kısmında mesleki eğitimin güçlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak;

“Eğitim ve istihdam boyutuna da dikkat çekmek istiyorum. Eğitim politikalarının, üretimin işgücü ihtiyaçlarına uygun şekilde revize edilmesi önemlidir. Mesleki eğitimin güçlendirilmesi ve işgücüne yeni beceriler kazandırılması için projeler geliştirilmelidir. İş arayanlara nitelikli eğitim sağlanması ve uygulayıcı insan kaynağı yetiştirilmesi gerekmektedir.

Ayrıca, engelli istihdamı ve genç istihdamı gibi konulara da dikkat çekmek istiyorum. Engelli istihdamını teşvik edecek farklı yaklaşımlar geliştirilmelidir. Aynı şekilde genç nüfusun üniversite sonrası iş olanaklarının cazip hale getirilmesi önemlidir.

Vergi yükünün azaltılması, asgari ücret artışlarının etkili bir şekilde yönetilmesi, gelir vergisi oranlarının gözden geçirilmesi gibi konular da iş dünyasının beklentileri arasında yer almaktadır. İş dünyası olarak, güçlü bir yapısal reform ve destek programının hayata geçirilmesini umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.