Dolar 32,5282
Euro 34,8555
Altın 2.442,20
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 17°C

Araban Ovası’nda süne ile biyolojik mücadele başlatıldı

GAZİANTEP’İN ARABAN İLÇESİNDE TÜRKİYE’NİN EN KALİTELİ MAKARNALIK SERT BUĞDAYININ YETİŞTİĞİ ARABAN OVASI’NDA SÜNE İLE BİYOLOJİK MÜCADELE BAŞLATILDI.

Araban Ovası’nda süne ile biyolojik mücadele başlatıldı
16/04/2022 16:25
A+
A-

Gaziantep’in Araban ilçesinde Türkiye’nin en kaliteli makarnalık sert buğdayının yetiştiği Araban Ovası’nda süne ile biyolojik mücadele başlatıldı.

Türkiye’nin en kaliteli makarnalık sert buğdayının yetiştiği Araban Ovası’ndaki buğday ve arpa ekili alanlarda süne ile biyolojik mücadele başlatıldı. Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi ile Araban İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görevli teknik personellerce buğday ve arpa ekili alanlarda süne ile mücadele için Trissolcus salınımını yapılmış olup, tarlalara faydalı böcek yumurtaları asıldı.

Araban İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Bölgelerimizde süne mücadelesinde yumurta parazitoitlerinin etkili olması ve süne popülasyonunu baskı altına alması nedeniyle kimyasal mücadele uygulanmamaktadır. Sürdürülebilir süne mücadelesi için yumurta parazitoitlerinin çoğaltılarak buğday alanlarına salımı doğada var olan popülasyonun desteklenmesinde önemlidir. Doğada var olan ve destek amaçlı yapılan salım çalışmalarında bu doğal düşmanların neslini devam ettirmek için beslenebilmesi ve inaktif olduğu dönemle parazitoitin bulunduğu yerlerde ağaçlık alanların olması ve besin kaynaklarının bulunması parazitoit popülasyonun artmasına neden olur. Böylece süne ile biyolojik mücadelenin sürdürülebilirliği sağlanabilir. Doğal düşmanlar çok hassas etmenler olup kimyasal ilaçlardan ve olumsuz çevre koşullarından etkilenirler. Bu nedenle bu etmenlerin doğada varlıklarını sürdürebilmeleri için korunmaları gerekmektedir. Parazitoitlerin bulunduğu yerlerde ilaçlamanın yapılmaması veya seçici ilaçların kullanılması etmenleri korumak adına oldukça önemlidir. İlçe Müdürlüğü teknik elemanları ile birlikte yumurta parazitoiti Trissolcus salım çalışmaları yapılmaktadır. Salım çalışmalarında üreticilere doğal düşmanların faydaları, korunması gibi teknik konularda bilgi verildi” ifadelerine yer verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.