Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 15°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
15°C
Hafif Yağmurlu
Paz 17°C
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 23°C

Ankara Bilim Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Rus ve Türk Kültür ve Sanat Haftası’ başladı

Ankara Bilim Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Rus ve Türk Kültür ve Sanat Haftası’ başladı
21/10/2023 09:47
A+
A-

Ankara Bilim Üniversitesi ev sahipliğinde ‘Rus ve Türk Kültür ve Sanat Haftası’ başladı

Zeynep Sude YEŞİL – Eren TURAN / ANKARA – BHA 

Rus ve Türk Kültür ve Sanat Haftası bugün Ankara Bilim Üniversitesi ev sahipliğinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla başladı. 19-22 Ekim 2023 tarihlerinde devam edecek etkinlik ile Türk ve Rus kültürleri arasında yoğun kültürel temas sağlanacak.

Rus ve Türk Kültür ve Sanat Haftası’nın ilk gününde düzenlenen etkinliğe; Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksel Erkhov, Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Cemalettin Kömürcü, G Galeri Sanat Direktörü Kristina Lantcova ve Ankara Bilim Üniversitesi öğrencileri katıldı.

“Birbirimizi ancak sanatın diliyle konuştuğumuzda anlayabiliriz”

Sanatın insan ilişkilerindeki önemine vurgu yapan Ankara Bilim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Demir, “Çok zor bir günde konuştuğumun farkındayım. En kısa süre içerisinde hak etmedikleri bir hayat şartına maruz kalan insanların sağlıklı ve huzurlu biçimde kendi vatan topraklarında yaşamasını diliyorum. Tam bu noktada belki de bu yaptığımız etkinliğin ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir sanıyorum. Birbirimizi ancak sanatın diliyle konuştuğumuzda anlayabiliriz. Aksi takdirde ne olduğunu hepimiz görüyoruz. Sanat, bizi her türlü bağnazlıktan ,fenalıktan ve bencillikten uzaklaştıracak tek ortak planımızdır. Ancak ona tutunduğumuzda farklılığımızın arkada bırakılabileceğini göreceğiz. Rus-Türk Kültür Haftası, evrene bıraktığımız kalıcı izlerin ayrı dil ve inançlarda olan milletlerin ortaklığının bir işareti olarak görülmelidir. Bu projeyi gerçekleştiren tüm taraflara çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

“Burada çok kıymetli bir projeyi yürütüyoruz”

Rus ve Türk Kültür ve Sanat Haftası’nın, Türk-Rus ilişkilerine önemli katkılar sunacağını dile getiren Ankara Bilim Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Cemalettin Kömürcü şu ifadeleri kullandı:

“Zihninde insanlık dışında bir unsur taşıyan insanlar, bilimde, teknolojide geliştiklerinde bunu insanlığın hizmetinde değil insanlığın katline kullanabiliyorlar. Onun için biz daha iyisini yapmak daha ötesine geçmek durumundayız. Ancak bu tarz insanlar, kurumlar ve ülkeler sadece güçten ve daha iyi teknolojiden anlar. Onun için biz üstümüze düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Yaklaşık dört yıl önce kurmuş olduğumuz Ankara Bilim Üniversitesi, bugün gururla ifade ettiğimiz noktalara ulaşmış durumda ve daha ileriye gideceğinden hiç şüphemiz yok. Bugün de burada çok kıymetli bir projeyi yürütüyoruz. Bizim için çok kıymetli olan Rus-Türk ilişkilerindeki gelişmeye hem katkı sağlamak hem de sanatsal noktada önümüzü açacak birtakım etkinlikler birkaç gün boyunca burada yerini alacak.”

“Hiçbir medeniyet diğerinden üstün ya da aşağı değildir”

‘Modern Dünya Politikası ve Rusya’nın Dış Politikaları’ konulu konferansta konuşma yapan Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksei Erkhov, şunları söyledi:

“Bugün gezegenimiz geri dönüşü olmayan bir değişimden geçiyor. Gözlerimizin önünde yeni bir dünya düzeni doğuyor. İnsanlığın geleceği, bir tarafta daha adil bir dünya düzeni ve medeniyet çeşitliliğinden yana olan Küresel Çoğunluk ve diğer tarafta sürdürülebilmesi zor olan hakimiyetlerini devam ettirmek için neo-kolonici boyun eğdirme metotlarını kullanan birkaç kişi arasındaki bir mücadele tarafından şekilleniyor. Bizim bakış açımıza göre medeniyet, çeşitli yorumlamalara tabi olan çok yönlü bir kavramdır. Bir zamanlar, diğer ülkeler için bir model görevi gören ‘medeni bir dünyanın’ var olduğu ve herkesin bu standartlara uymasının beklendiği, görünüşü itibarıyla sömürgeci bir yorum vardı. Aynı fikirde olmayanlar ‘aydınlanmış’ bir ustanın copuyla bu ‘medeniyete’ girmeleri için zorlanacaklardı. Artık bu zamanlar geçmişte kaldı ve medeniyet anlayışımız oldukça farklıdır. Pek çok medeniyet var ve hiçbiri diğerinden üstün ya da aşağı değildir. Onlar, her medeniyet kendi kültürünün, geleneklerinin ve halkının özlemlerinin benzersiz bir ifadesini temsil ettiği için eşittirler.”

50’den fazla sanatçının 80 eseri bir arada

G Gallery’nin değerli sanatçıları ve eserlerini bir araya getirdiğini belirten G Galeri Sanat Direktörü Kristina Lantcova şu açıklamaları kaydetti:

“G Gallery, Rusya’nın farklı kesimlerinden çağdaş sanatçılarını Rusya’nın farklı şehirlerinde ve uluslararası mekan ve platformlarda gelişimini aktif bir şekilde desteklemektedir. G Galeri, Ankara Bilim Üniversitesi’ne özel olarak “Life In Bright Colors” adlı sanat koleksiyonunu sanatseverlerle buluşturmuştur. Rusya’nın farklı şehirlerinden 50’den fazla sanatçının 80 eserinin bir araya getirildiği bir koleksiyon. Moskova, St. Petersburg, Samara, Kazan, Novosibirsk, Petropavlovsk-Kamçatka, ve diğerleri. Sanatçının tekniklerinde ve türlerinde kendini gösteren sanat, uluslararası sergilere ve fuarlara aktif olarak katılan ve sanata yatırımın uzun vadeli bir proje olmadığını kanıtlayan dinamik sanatçılar tarafından temsil edilmektedir. Sergiden tablolar satın aldığınızda sadece iç mekanınızı dekore etmekle kalmayacak, aynı zamanda doğru bir yatırım yapmış olacaksınız. Yeni bir hikaye, yeni araçlar ve bilgi, iç mekandaki eğilimleri belirleyen, vurguları tanıyan ve bitmiş bir görünüm kazandıran düşünceleri ve yetenekleri tamamen farklı yönlerde sunmanızı sağlar.”

“Modern Dünya Politikası ve Rusya’nın Dış Politikaları” Konferansı’nın ardından Piyano Resitali ile devam eden etkinlikte, “The Formula of Power” film gösterimi yapıldı. Gösterimden sonra film yönetmeni Mihail Gusman’ın katılımıyla söyleşi gerçekleşti. Rus ve Türk Kültür ve Sanat Haftası’nın ilk günü, “The Mirror” film gösterimi ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.