Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 21°C

Almanya’da Türkün bahçesine düşen göktaşı sergiye çıktı

Almanya’da Türkün bahçesine düşen göktaşı sergiye çıktı
29/10/2023 06:07
A+
A-

Almanya’nın Schleswig/Holstein Eyaletine bağlı Elmshorn kasabasında yaşayan Mahmut Şahin, 25 Nisan 2023’te bahçesine düşen ve değeri yüksek olan göktaşını Münih’te görücüye çıkardı

MÜNİH (BHA)

ı.

Bahçesine düşen 3,7 kg’lık göktaşı haberi basında çıktıktan sonra dikkatleri üzerine çeken Şahin, taşın çok değerli olduğunu öğrenince sevindi. Uzman kişiler tarafından incelenen taşın değerli bir taş olduğu ortaya çıkınca, taşın taliplileri de çok oldu. Konuyla ilgili konuşan Makşna Mühendisi Şahin „Şimdiye kadar teklif edilen en yüksek miktar bir müzeden geldi ve taşa 200 bin Euro teklif ettiler. Şu anda henüz satmadım ama satarsam bilimsel araştırmalarda kullanılması için müzeye vermek isterim“ dedi.

26-29 Ekim tarihleri arasında Münih’te yapılan „Mineralientage-Mineral taş günleri) adlı fuara katılarak taşını görücüye çıkaran Şahin, „gelen davet üzerine bu değerli meteor taşını bilimsel araştırmalar yapılması için fuarda sergiliyorum.

Taşı uzman kişiler evimden gelip aldılar ve 300 bin Euro’ya sigortalayarak sergiye götürdüler“ dedi. Dünyanın birçok ülkesinden maden, elmas, altın tarzında değerli taşların sergilendiği fuarın ilk iki günü halka kapalı ve sadece uzman kişilere açık olarak yapıldı. Cumartesi-Pazar ise vatandaşlar da giderek sergiyi gezebilme imkanı buldular.

Fuarda, Augsburglu fizikçi Dieter Heinlein, verdiği konferansta gök taşlarının heyecan verici yönlerini anlatarak, göktaşı vakasının bilimsel sonuçları hakkında bilgi verdi. Alman Havacılık ve Uzay Merkezi, Gezegen Araştırmaları Enstitüsü (DLR), göktaşı uzmanı olan Heinlein, 45 yıldır meteorit toplamakta ve bu alanda tanınan bir kişiliğe sahip.

Uzmanlar bahçeye düşen meteor taşının yaklaşık 4,5 milyar yaşında olduğunu belirtirlerken, „Bu taş şimdiye kadar Schleswig-Holstein’a düşen en büyük meteor taşıdır“ dediler. Schleswig-Holstein’da şimdiye kadar kayıtlara geçen ilk taş 1962’de Kiel’de, ikincisi ise 2019’da Flensburg’a düştüğü ve daha küçük olduğu açıklandı. Yasalara göre, uzaydan dünyaya düşen nesneler bulanlara ait olduğu için, bahçeye düşen bu taşın sahibi olan Mahmut Şahin, “Dünyanın dört bir yanından göktaşı koleksiyoncularından teklifler aldım.

Türkiye’ye de giderek bir araştırma yaptım. Şimdiye kadar kimseye satmadım. Münih’teki bu fuara gelerek dünyanın her yerinden gelen koleksiyoncular ve meraklılarla tanışmak istedim. Taşı kime ve ne zaman satacağıma daha sonra karar vereceğim“ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.