Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 19°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
19°C
Hafif Yağmurlu
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 24°C
Sal 28°C

Akif’in Kutsal Tınısı

Akif’in Kutsal Tınısı
16/03/2023 21:44
A+
A-

Evet bu günün anlam ve önemine dair bir şeyler yazmam gerekiyor. Bu dışardan ne kadar basit ya da ne kadar zor görünüyor bilmiyorum.

Velakin ben bunun ne kadar zor bir iş olduğunu bilerek yazmaya çalışacağım.

Öncelikle bu kutlu marşın yazarından başlamak istiyorum söze. Mehmet Akif’ten… Zira İstiklal Marşı’nı anlamak, öncelikle Mehmet Akif’i anlamakla başlar. Kanımca Akif’teki vatan ve millet sevgisi, dünyadaki bütün sevgilerden ve aşklardan üstün bir şeydi.

Eğer öyle olmasaydı, ortaya bu kadar kutsal, insanı bu kadar derinden etkileyen bir marşın çıkması imkansızdı. Öyle olmasaydı, İstiklal Marşı’nı her okuduğumuzda tüylerimizi bu kadar diken diken eden o kutsal tını ortaya çıkmazdı.

Akif’teki vatan ve millet aşkı, sevgiliye duyulan aşktan da anne- babaya duyulan sevgiden de, anne babanın çocuğuna duyduğu merhametten de üstün bir şeydi. O kadar üstün bir şeydi ki o aşk, ona İstiklal Marşı gibi kutsal bir metni yazdırabildi.

Eminim bütün dünya milletlerinin vatanlarına duydukları sevgiyi ve o uğurda gösterdikleri kahramanlıklarını anlatan milli birer marşları vardır. Yine biliyorum ki İSTİKLAL MARŞI hiçbir milletin marşına benzemez.

Zira dünyadaki hiçbir milli marş, milletinin kahramanlığına ve onun  yüreğindeki inanca onun kadar sadık kalarak onu anlatamaz.

Neden diyeceksiniz…

İstiklal Marşını meydana getiren her kelimenin sırtına öyle nurlu,

öyle ağır, öyle ilahi bir yük var ki biz; o marşı meydana getiren hiçbir kelimenin bu dünyadan olmadığını anlayabiliyoruz. Zira bu dünyaya ait hiçbir kelime o ilahi ve ağır yükü kaldıracak kuvvette değildi, değildir, olmayacak da.

Çünkü o ilahi yük ve ağırlık, kaynağını bu aziz milletin, vatanı için haklı olarak döktüğü kandan alıyor. O ilahi yük kaynağını bu milletin yüreğindeki imandan ve inançtan alıyor. O ilahi yük kaynağını, bu milletin damarlarındaki sonsuz ihsandan alıyor.

Şimdi bize düşen o kutsal yükü,  o sözcüklerin sırtından alarak sırtlamak ve onunla ebediyete kadar kaynaşarak bir bütün haline gelmektir. Ki o yük, artık bir yük olmaktan çıkarak kemiklerimizde ilikleşsin ve bizim dahi önümüze geçerek,

fikri hür vicdanımızda ebedileşsin.

Evet tekrar rahmetle anıyorum bu kutlu marşın yazarını,

rahmetle anıyorum Mehmet Akif’i… İstiklal Marşı, sonsuz bir tekerrürle hepimize kutlu olsun…CİWAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.