Dolar 32,4054
Euro 34,7939
Altın 2.409,54
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 12°C
Paz 16°C
Pts 19°C

ABD’li Mağaracı Mark Dickey, Mersin’de Kurtarıldı

ABD’li Mağaracı Mark Dickey, Mersin’de Kurtarıldı
12/09/2023 12:39
A+
A-

ABD’li Mağaracı Mark Dickey, Mersin’de Kurtarıldı

ABD’li mağaracı Mark Dickey, 2 Eylül’de, Mersin’de bulunan Morca Mağarası’nda araştırma yaparken rahatsızlanmıştı. Mağarada mahsur kalan Mark Dicey’i kurtarma çalışmaları 10 gündür devam ediyordu.

Sedyelerle dikkatlice yüzeye taşınan Dickey, 12 Eylül’ün ilk dakikalarında mağaradan çıkartıldı.

ABD’li mağaracı, yüzeye çıktığında ‘Sıfır metreye hoş geldin’ pankartı ile karşılandı.

Dickey, hastalandığında ‘yaşayacak mıyım?’ düşüncesiyle karşı karşıya kaldığını ve başlangıçta sorunun ciddi olmadığını düşündüğünü ifade etti. Ancak kan kusmaya başladığını ve bilincini kaybetmeye başladığını belirtti.

Mark Dickey, Morca Mağarası’nda yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için bir keşif gezisine liderlik ediyordu.

Dickey’in ekip arkadaşları, yardım gelene kadar kendisine yardımcı olmak için çaba harcadı, yetkililere ulaşabilmek için çalıştı.

3 Eylül’de yardım çağrısı yapıldıktan sonra bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi.

ABD Ulusal Mağara Kurtarma Komisyonu’nun deneyimli eğitmeni olan Dickey’e 4 Eylül’de doktorların da aralarında olduğu ilk ekip ulaştı.

1040 metre derinlikteki mağarada tedavisine başlandı ve Dickey’e 4 ünite kan verildi. Tedaviye olumlu yanıt veren Dickey, ayağa kalktı.

AFAD, AKUT ve UMKE ile yurt dışından gelen 192 kişilik profesyonel kurtarma ekipleri, Toros Dağı’nın 2 bin 100 metre yüksekliğindeki mağara girişinde kamp kurdu.

Dickey’in mağaradan çıkarılabilmesi için özel hazırlıklar yapıldı. Sedye ile adım adım taşınan Dickey, 12 Eylül’de, saat 00.37’de mağaradan çıkarıldı.

Bölgede bekleyen sağlık ekibi tarafından muayene edilen Dickey, helikopter ile Mersin Şehir Hastanesi’ne götürüldü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.