Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Açık
Ankara
17°C
Açık
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 23°C

3 Bin Ölü, 7 Bin Kayıp

3 Bin Ölü, 7 Bin Kayıp
12/09/2023 12:07
A+
A-

Libya’da Sel: 3 Bin Ölü, 7 Bin Kayıp

Libya’da, “Daniel” fırtınası nedeniyle ortaya çıkan sel felaketinde can kaybı 3 bin olurken 7 bin kişi ise selde kayboldu. Libya Başbakanı Dibeybe, uluslararası yardım çağrısında bulunurken, ülkede 3 günlük yas ilan edildi.

Günlerdir devam eden felaketin ardından başkent Trablus’ta olağanüstü Bakanlar Kurulu toplandı ve ülkede 3 günlük yas ilan edilerek bayraklar yarıya indirildi. Libya Başbakanı Dibeybe, felaketin en fazla zarar verdiği Cebel el-Ahdar ve Tukra bölgeleri için uluslararası yardım çağrısında bulundu.

Daniel fırtınası, Libya’nın doğu bölgelerini vurarak Al Bayda, Sousse, Al-Marj ve Derna şehirlerini su altında bıraktı. Ülkede okullar tatil edildi, iş yerleri açılmadı.

Libya Kızılayı, Derna’da arama kurtarma ekipleriyle iletişimin kesildiğini bildirdi. Ülkenin doğu bölgelerindeki yağış miktarı, son 40 yılın en yüksek seviyesinde kaydedildi. 

AFAD’tan Libya’ya Destek

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Libya’nın uluslararası yardım çağrısının ardından sel felaketinin yaşandığı bölgede;  150 adet su üstü ve su altı arama kurtarma personeli, çadır ve çadır içi malzeme, 2 adet kurtarma aracı, 4 adet bot ile jeneratörden oluşan ihtiyaç malzemesi gönderilecek. 

AFAD tarafından yapılanlarla ilgili yapılan açıklamalar, ” AFAD Başkanlığımız, Libya Hükumeti tarafından Libya’ya yapılan uluslararası yardım örgütü;  150 adet su üstü ve su altı arama kurtarma personeli,  çadır ve çadır içi malzeme,  2 adet kurtarma aracı,  4 adet bot ile jeneratörden oluşan ihtiyaç malzemesinin sağlanması planlanmıştır. Selden etkilenen dost ve kardeş Libya halkına geçmiş olsun, rahatımızı iletir; ölenlere Allah’tan ölenler, yaralılara acil şifalar gösterenler. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Libya’ya Mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’da yaşanan sel felaketine yönelik bir mesaj yayımladı. Erdoğan mesajında, Türkiye’nin Libya’nın yanında olacağını belirterek AFAD koordinesinde Bingazi’ye iniş yapmak üzere 3 uçuş düzenlendiğini, bu uçuşlarda ilk etapta arama kurtarma ve diğer uygulamalarla destek amacıyla 168 personel, 2 arama kurtarma aracı, 2 kurtarma botu; Barınma ve diğer sorunların giderilmesi amacıyla da 170 çadır, 600 Battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, 1000 yağmurluk, 500 çizme ve 500 el feneri bulunduğunu açıkladı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mesajı şöyle:

Libya’da meydana gelen felaket nedeniyle hayatlarını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türkiye, Libya’nın yanındadır. AFAD’ımızın koordinesinde bu sabah karşı Bingazi’ye iniş yapmak üzere 3 uçuş düzenlendi. Uçaklarımızda ilk etapta arama kurtarma ve diğer uygulamalarla destek amacıyla 168 personel, 2 arama kurtarma aracı, 2 kurtarma botu; Barınma ve diğer sorunların giderilmesi amacıyla da 170 çadır, 600 Battaniye, 400 gıda ve hijyen kolisi, 20 jeneratör, 1000 yağmurluk, 500 çizme ve 500 el feneri bulunacaktır. Personelimizin içerisinde 65 adet su altı ve su üstü arama kurtarma ekibi bulunmaktadır.Barınma ve insani yardım malzemelerinin kurulum ve sunumunda yer almak üzere Kızılay, UMKE ve STK üyeleri yer almaktadır. AFAD’ın yanı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma sıra Genel Komutanlığından personelimiz de sahaya katılacaktır. Geçmiş olsun Libya.” 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.