Dolar 32,4660
Euro 34,8980
Altın 2.430,22
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
22°C
Hafif Yağmurlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 16°C
Cum 16°C

10 metrekarelik dükkanında el dikimi ayakkabı imalatını ilk günkü heyecanla yapıyor

DİYARBAKIR’IN SUR İLÇESİNDE 72 YAŞINDAKİ MEHMET EMİN İPEK, TEKNOLOJİNİN GELİŞMESİYLE 10 METREKARELİK DÜKKANINDA EL DİKİMİ AYAKKABI İMALATININ SON TEMSİLCİLİĞİNİ YAPIYOR.

01/09/2022 11:05
A+
A-

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 72 yaşındaki Mehmet Emin İpek, teknolojinin gelişmesiyle 10 metrekarelik dükkanında el dikimi ayakkabı imalatının son temsilciliğini yapıyor.

Sur ilçesinde yaşayan ve kentin en eski el dikimi ayakkabı imalatı ve tamirciliğini yapan İpek, 10 yaşında mesleğe çırak olarak başladı. Meslekte kendini geliştiren İpek, daha sonra Ulu Camii arkasında dükkanını açarak, kendi imalatını yapmaya başladı.

Halk içerisinde sanatı ve ahlakıyla sevilen bir kişiliğe sahip olduğunu söyleyen İpek, işini yaptığından beri müşterilerden hiç tepki almadığını, sürekli dua ve teşekkür aldığını belirtti. Mesleğini severek yaptığını aktaran İpek, “Ayakkabı imalatı ve tamiratı yapıyorum. İşimi yaparken üslubuma ve sanatıma dikkat ediyorum. Çocukluğumda ustalarımdan böyle öğrendim” dedi.

İpek, küçük yaşlarda mesleği ustalarından öğrendiğini ifade ederek, “Ustam derdi; ’Herkes sanatkar olabilir, ama esnaf olamaz.’ Gelen müşterilere karşı duyarlı, neşeli ve güler yüzlüyüm. Sanatı ustalarımdan öğrendim. Onların tanınmış bir kişilikleri vardı. 10 yaşında berberlikten kunduracılığa transfer oldum. 1960’tan bu yana mesleğimi sürdürüyorum. Sanatımdan hiç şikayetçi olmadım. Bunun yanında sanatta kanaatkarım. 5-10 kuruşa bakmadan işimi yaparım” diye konuştu.

Şimdiki müşterilerinin 30-35 yaşının üstünde olduğuna dikkat çeken İpek, “Gençlerin istediği modeller biraz daha değişiktir. Eski gençler bizim yaptığımız ayakkabıları giyiyorlardı, ama şimdi öyle değil. Gençlerin çoğunluğu şu an spora endeksli” şeklinde konuştu.

Mesleğin kentte son temsilcisi olduğunu söyleyen İpek, “Eskiden benim gibi kundura tamiri ve imalatını yapan çoktu. Ama şimdi sayılan kişilerden olmuşuz. Böyle imalat ve tamir yapan esnafların son kuşağıyız diyebilirim. Son kuşağa girdiğimiz için imalat bitiyor. Artık fabrika ve mağaza devreye giriyor” ifadelerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.