Dolar 32,5208
Euro 34,7888
Altın 2.418,86
BİST 9.763,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 27°C
Az Bulutlu
Ankara
27°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 25°C
Cts 25°C
Paz 24°C

Yazar Ümit BAKIR yazdı… “Eğitim ve Diplomalı Cahillik”

Yazar Ümit BAKIR yazdı… “Eğitim ve Diplomalı Cahillik”
20/03/2023 14:42
A+
A-

Eğitim temellerinin hamilelik döneminde başlamakta olduğu bilimsel camia tarafından öne sürülmekte ve kabul görmektedir.
Şu iyi bilinmelidir ki; eğitimsiz insanlar hayat için birer çile ve dertten öteye gitmemekle beraber çevreye de ciddi manada tehlike sunmakta ve huzursuzluğu telkin etmektedir. Bu huzursuzluktan hoşnut olacak insan olmadığını düşünmemiz olasıdır. Çünkü halis düşünce bunu gerektirmektedir. Habis düşünceli insanlar ise sürekli bir kurgu ve kuruntu içeresindedir.
Günümüz dünyasında insanlar, eğitimin ancak sınıf sıralarında veya üniversite kampüslerinde başlayıp oralarda bitebileceğini düşünmektedir. Bu sebeptendir ki eğitime bakış açısı epey değişmiş ve sözde modern düşünce olarak asıl olan eğitimden bir hayli uzaklaşmıştır.
Eğitim sadece üniversite ve okul ile bağdaştırılabilecek bir kavram değildir. Bunu idrak edebilmek için de elbet eğitim kelimesinden nasiplenmek ve bu kelimenin altında yatan manayı bulmak gerekmektedir.

Ülkemizin bu konudaki belli başlı sorunlarından bir tanesini dile getirmek gerekirse ” Diplomalı İşsiz ” tabiriyle birçok kesimden tasdik alınabilir. Bu sıkıntının daha ötesinde olan sıkıntı ise; “Diplomalı Cahil” yahut “Eğitimsiz, Diplomalı” tabirini fazlasıyla karşılayan vasıfsız elemanların, üniversite diplomalarını eğitim seviyelerinde bir ölçüt olarak kullanmasıdır. Oysa ki Eğitimde ölçütün asla dar kalıplar çemberine alınmaması gerekir. “Diplomalı, Eğitimsiz” insanlar ile karşı karşıya gelmek ve onlara karşı haklı çıkmakta bir hayli zor olmaktadır.

Çok iyi bilinmesi gereken ve ivedilikle üzerinde çalışmalar yapıldıktan sonra, çözüme kavuşturulması elzem olan eğitim sorunlarının, açıklığa kavuşması ve her bireyin bundan nasiplenmesi gerekmektedir. Çünkü ; Gerekli olan eğitimden üstüne düşeni kapmamış, kendi kendini eğitememiş ve asıl olan eğitimin ne olduğunun idrakine varamamış olan insanlar, ileriki yıllarda ateşe odun taşırcasına, büyük sorun ve sıkıntılara zemin hazırlamaktadır. Bu sorunu kısa ve öz olarak bir cümle ile şöyle aktarabiliriz;

” Kendisi eğitimden nasiplenmemiş bir ebeveynden , hangi olasılıkla eğitimli bir ebeveyn yetişebilir”

Selam, sevgi ve dua ile…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.