Dolar 32,3820
Euro 34,7553
Altın 2.397,48
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Türk Yurdu Ankara, Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan adlı Kitabın Tanıtımı Yapıldı

Türk Yurdu Ankara, Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan adlı Kitabın Tanıtımı Yapıldı
11/10/2023 21:53
A+
A-

Türk Yurdu Ankara, Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan adlı Kitabın Tanıtımı Yapıldı

Şevket GÖLÜK / ANKARA – BHA

Türk Ocakları Türk Yurdu Yayınları tarafından hazırlanan ve raflardaki yerini alan ‘Türk Yurdu Ankara/Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan’ adlı kitabın tanıtım toplantısında, Ankara Kulübü’nün 1925 yılında kurulduğu belgelendi. Türk Yurdu Kitabı’nın editörü Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz, kitapla birlikte Ankara Kulübü’nün kuruluş tarihinin ortaya çıktığını vurgulayarak, 13 Ekim 1925 yılında kurulan Ankara Kulübü’nün belgesini sunuma yansıttığı 1925 tarihli ilk kuruluş mührü ile açıkladı.

Ankara Kulübü Derneği Seymenleri eşliğinde ‘Türk Yurdu Ankara’ adlı kitabın tanıtımı yapıldı. Cumhuriyet’in başkenti Ankara’yı konu alan Türk Yurdu Ankara Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan adlı eserin tanıtım toplantısı, Ankara Ticaret Odası Meclis Salonu’nda Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ve ATO Başkanı Gürsel Baran ile birlikte Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan ve Ankara eski Milletvekili Şevket Bülent Yahnici’nin de aralarında bulunduğu yoğun bir katılımla gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Ankara Kulübü Seymenlerinin gösterisiyle başlayan programda, Türk Yurdu Ankara kitabının editörü Prof. Dr. Ayşe Filiz Yavuz kitaba dair bir sunum gerçekleştirdi.

Cumhuriyeti’nin 100 yıllık döneminde fikri bazdaki destek ve faaliyetlerine devam eden Türk Ocakları’nın Ankara’nın başkent oluşunun 100. yılına yetiştirilmek üzere uzun zamandır çalışmalarını sürdürdüğünü ve bu kapsamda ‘Türk Yurdu Ankara’ kitabının Türk Yurdu Yayınları etiketiyle okuyucuyla buluştuğunu belirten Yavuz, şunları söyledi:

“Gerek geçmiş dönemde Türk Ocağının yayın organı olan Türk Yurdu’nda yayımlanmış Ankara’ya dair çok özel makaleleri, gerekse günümüz bilim adamı, araştırmacı ve ilgililerinden alın yazıları bu kitaba ekleyerek farklı bir kültürel faaliyete imza attığımızı söyleyebilirim. Ankara’yı yalnızca bir yönü ile değil, farklı yönleri ile anlatan, zevkle okunacak, sık sık müracaat edilecek, Ankara’yı anlatan bir kitap oluşturuldu. Ankara’nın tarihi, efsaneleri, kültürel yapısı, özellikleri, anıları, felaketleri, meşhurları, ayazı, simidi gibi farklı konuları bir araya getiril. Selçukluların kale, cami, bedesten gibi kalıcı eserlerle büyük damga vurarak bir büyük Türk şehri hâline getirdikleri Ankara’nın anlatıldığı kitap, hem 13 Ekim 1923 tarihinde Ankara’nın Başkent ilan edilişinin 100. yılına yetiştirilerek, 29 Ekim 2023 Cumhuriyetin 100. Yılına armağan olarak çıkarıldı.”

Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Türk Yurdu Yayınları’nın 112. yılında olduğu anımsatarak, “Adeta bir Ankara Ansiklopedisi hüviyetindeki bu kapsamlı eser, yeni katkıların yanında Ankara’ya dair eskimeyen yazıların da yer aldığı sistematik bir derlemedir” dedi. Öz, kitabın editörlüğünü Ayşe Filiz Yavuz’un, koordinatörlüğünü ise Kadir Çimen’in üstlendiğini belirterek, “Başkenti Ankara, bayrağı ay yıldız, dili Türkçe, marşı İstiklâl Marşı olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar olması dileğiyle, bu toprakları bize vatan kılan bütün ecdadımızı, vatan kalması için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Millî Mücadele kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum” diye konuştu.

Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan konuşmasında; Türk Yurdu Ankara kitabının çok büyük ilgi göreceğine inandığını vurgulayarak, “Ankara’nın, Cumhuriyetin ilanından 16 gün önce Başkent olması çok mühimdir, demek ki bu bir gereklilikti. Türk Ocaklarına böylesine muhteşem bir günü bize yaşattığı ve çok önemli bir eseri Ankara’mıza kazandırdıkları için şahsım ve Ankara Kulübü olarak teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

ATO Başkanı Gürsel Baran ise Ankara kitabını ortaya çıkaran Türk Ocaklarına ve emeği geçen herkese teşekkür ederek, Ankara’nın son dönemdeki ekonomik gelişmelerine değinerek, gençlere Ankara’nın tarihi eserlerini gezmeleri tavsiyesinde bulundu.

Konuşmalar sonrası Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan ve Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran tarafından ‘Türk Yurdu Ankara’ kitabının kurdelesi açıldı. Açılış sonrası kitaba katkı veren yazarlara kitaplar hediye edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.