Dolar 32,5247
Euro 34,8295
Altın 2.443,69
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 17°C

Tüikk verilerine göre konut satışlarında düşüş devam ediyor

Tüikk verilerine göre konut satışlarında düşüş devam ediyor
17/10/2023 08:28
A+
A-

Konut satışlarında düşüş devam ediyor

Muhammet Kürşat ERCAN- BHA

Eylül ayında Türkiye genelinde toplam konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9.5 azalarak 102,656 olarak kaydedildi. İstanbul, 15,247 konut satışı ve yüzde 14.9’luk payı ile en yüksek satışı İstanbul’da gerçekleşti. İstanbul’u 9,048 konut satışı ve yüzde 8.8’lik pay ile Ankara, 5,476 konut satışı ve yüzde 5.3’lük pay ile İzmir izledi. En düşük konut satış sayısına sahip iller ise sırasıyla 47 konut ile Ardahan, 55 konut ile Hakkari ve 77 konut ile Bayburt olarak belirlendi.

Eylül ayı itibariyle yabancılara yapılan konut satışlarında da dikkat çeken bir azalma yaşandı. Toplam 2,930 konut satışı gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42.0’lik bir düşüş gözlendi. Yabancı yatırımcıların tercihi konusunda öne çıkan il, bin 7 konut satışı ile Antalya oldu. Antalya’yı 978 konut satışı ile İstanbul ve 211 konut satışı ile Mersin takip etti.

Yabancılara eylül ayında 2 bin 930 konut satışı gerçekleşti

Türkiye’nin konut sektörü Eylül ayında önemli gelişmelere sahne oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan verilere göre, Eylül ayında yabancılara yönelik konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,0 oranında azalarak 2 bin 930 konut olarak kayıtlara geçti. Bu veriler, Türkiye’de gayrimenkul sektörünün son dönemdeki performansını yansıtıyor.

Eylül ayı toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışlarının payı ise yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. Bu oran, yabancı yatırımcıların Türk gayrimenkul pazarına olan ilgisinin sürdüğünü gösteriyor.

Konut satışlarında başı çeken il ise bin 7 konut satışıyla Antalya oldu. Antalya’yı sırasıyla 978 konut satışı ile İstanbul ve 211 konut satışı ile Mersin izledi. Antalya’nın özellikle turistik cazibesi, yabancı yatırımcıların tercihindeki etkili bir faktör olarak öne çıkıyor. İstanbul ise küresel bir metropol olarak yatırım yapmak isteyenler için cazip bir seçenek olarak görünmeye devam ediyor.

Yabancı yatırımcılar arasında Türk gayrimenkulüne duyulan güvenin yüksek olduğu ve bu alandaki yatırımların artarak devam ettiği bir dönemde, Eylül ayı konut satış rakamları, sektörün geleceği hakkında umut vaat ediyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.