Dolar 32,2952
Euro 34,6307
Altın 2.414,74
BİST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 12°C
Paz 16°C

“Biz boşu boşuna sanayi de harcanmışız”

“Biz boşu boşuna sanayi de harcanmışız”
12/10/2023 07:02
A+
A-

Staj ve Çıraklık Mağdurları:“Biz boşu boşuna sanayi de harcanmışız”

Staj ve Çıraklık Mağdurları mücadelelerini sürdürüyor. 3308 sayılı yasa gereği; Kısa vadeli sigorta girişi olarak yapılan ve fiili olarak çalıştıkları halde emeklilik hizmet hesabından sayılmayan staj-çırak mağduriyetini yaşayanlar süreci anlattı.

Staj ve Çırak Mağduriyeti yaşayanların anlattıkları şöyle;

“Zamanında bize bunun emeklilik kolu var diye bir şey söylenmedi. Çırak nereden bilecek? Öğretmenlerimiz bile ‘siz sigortalı oldunuz’ dediler. Sizin sigorta başladı ne demek? O şartlarda ne anlarsınız?”

“4-A tescil başlangıç tarihi 02/01/1992 fakat kabul etmiyor. O zaman biz boşu boşuna sanayi de harcanmışız”

“1993 yılı okuldan verilen sigorta kartına güvenerek 2004 yılına kadar hiç bir işte çalışmadım. Yaşım elli oldu. 25 yıl çalışır, 55 yaşında emekli olurum diyordum. Şimdi 60 yaş dediniz. Yok EYT dediniz. Benden 10 yaş küçük insanları 3600 günle emekli ettiniz. Benim şu anda 6200 günüm var. Bizim suçumuz nedir? SGK bize bunu açıklasın”

“Bende çıraklık mağduruyum. Haftanın 5 günü işe gidiyordum.  1 günü çıraklık okuluna gidiyordum. Bana denilen sigortan başladı. 3 yıl gittim çıraklık okuluna. Şimdi hakkımı istiyorum, adalet istiyoruz”

“Bizler zamanın çırakları dört sene çıraklık eğitim merkezine gittik. Bizlere ailelerimize söylenseydi emeklilik için bu sigortalar sayılmıyor diye bir şekilde SSK primlerimiz yatırılırdı. Niye mağdur ediliyoruz. Borçlanma yapılsın bizlerde hakkımız olan emeklilikten yararlanalım. Bizlere günah değil mi? Çocukluğumuzu çalışarak geçirdik”

“Meslek Lisesi’nin bize avantajı olarak sigortanın erken başladığı söylendi, o zaman bu kadar teknoloji olmadığı için araştırma yapamadık, hakkımız yendi, hakkımızı arıyoruz”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.