Dolar 32,3369
Euro 35,1195
Altın 2.238,84
BİST 8.770,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 13°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
13°C
Hafif Yağmurlu
Çar 7°C
Per 5°C
Cum 9°C
Cts 11°C

SİVİL TOPLUM NE DEMEK?

SİVİL TOPLUM NE DEMEK?
REKLAM ALANI
06/11/2022 19:13
A+
A-

Sivil toplum özel sektör ve kamu dışında kalır. Statülere göre üçüncü sektör olarak tanımlanabilir. Bazı kaynaklara göre yasama, yürütme, yargı ve medyadan sonra ‘ beşinci güç’ olarak ifade edilebilir. Bu nedenlerden ötürü hayatımızda önemli bir role sahiptir. Sivil toplum kuruluşları bir diğer değişle (STK) hiçbir kar amacı gütmeden bağımsız olan kuruluşlardır. Şunu da ifade edebilirim ki diğer demokrasilerle karşılaştırdığımızda Türkiye de sivil toplum oranları daha da düşük diyebiliriz. Bunun en büyük sebepleri arasında Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve sosyal yapısıyla bağlantılı olduğunu görebiliyoruz. Bu olumsuzluklara pandemi dönemini örnek olarak verebiliriz. Bu süre zarfında Sivil Toplum kuruluşları etkin bir faaliyet tam olarak göremedi. Bu da diğer gelişmiş ülkelere oranla bizi aşağı çekti diyebiliriz. Sivil Toplum denildiği zaman aklımıza vakıf, dernek, sendika, kooperatif ve odalar gelmektedir. Resmi sitelere baktığımız zaman ‘ 84 milyon nüfuslu Türkiye de dernek üye sayısı 12 milyon civarında yani orana baktığımız zaman 687 kişiye 1 dernek düşüyor. Bu oran gelişmiş ülkelere kıyasla oldukça düşük’ diyebiliriz. Gelişmiş ülkelerde 10 kişiden ortalama 4 kişi bir STK üyesi iken Türkiye de sivil toplum düşük bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Sivil Toplum Kuruluşları alanlarına baktığımız zaman; Gençlik, kadın hakları, tüketici hakları, hayvan hakları, engelli hakları, eğitim hakları, istihdam, sağlık hakları vb. birçok alanda faaliyet göstermektedir.

Sivil Toplum amaçlarına baktığımız zaman çözüm odaklıdırlar. Topluma faydalı olabilecek alanları oluşturur ve yardımcı olurlar.  Daha öncede belirttiğim gibi her hangi bir kar gütme amaçları bulunmamaktadır. Tamamen topluma odaklı gönüllülük esas alınarak faaliyet gösteren kurumlardır. Şöyle bir örnekle tanımlayabilirim; kadın hakları hakkında bilgilendirme yapar, mağduriyetlerinin giderilmesi için elinden gelen her şeye gönüllülük ve vicdan baz alınarak hareket edilir.  Başka bir örnek verecek olursak (KAYED) Kan Arıyorum Yardımlaşma ve Eğitim derneği Hastane ve sağlık kuruluşlarında kan tedarik edilememesi ihtimalinde devreye girerler. Bunun yanı sıra eğitim konusunda acil yardım kursları da vermektedirler. Yani demek istediğimiz şu ki faydalı olabilmek, bilinçlendirme, halka bir ses olabilmek için kurulan kuruluşlardır.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

  1. Zeynep dedi ki:

    Gercekten çok başarılı ve güçlü bir kalem bu kadar yetenekli gençlere her daim ihtiyacımız var başarılarının devamı diliyorum

  2. Alp dedi ki:

    Sivil toplum ile ilgili ödevime buradan kaynak alıyorum yazan kaleme teşekkür ederim çok faydalı bir yazı olmuş

  3. Hande dedi ki:

    Çok güçlü bir kalem ve güzel bir anlatımınız var Havva Hanım, genç yazarlara veya anlatıcılara hele ki güçlü kalemlere çok ihtiyacımız var , yazılarınızı merakla takip edeceğim , başarılarınızın devamını diliyorum..

  4. Derya dedi ki:

    Tebrik ederim kalemine sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Doğru bilgiye ulaşılması açısından etkili ve güzel bir kaynak olmuş.

  5. Tuğba dedi ki:

    Tebrik ederim canım emeğine sağlık…🤗💕

  6. Beyza Nur Polat dedi ki:

    Emeğine sağlık, yazılarının devamını merakla bekliyoruz.

  7. Mehmet dedi ki:

    Gerçekten başarılı bir yazı kaleme almışsınız gerçekten tebrik ediyorum