Dolar 32,3694
Euro 34,9629
Altın 2.325,75
BİST 9.071,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 23°C
Az Bulutlu
Ankara
23°C
Az Bulutlu
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 22°C

Şanlıurfalı profesörün belgeseli ödüle doymuyor

ŞANLIURFALI PROF. DR. SEDAT BENEK, BİLİM VE ASTRONOMİ TARİHİNE KATKI SUNAN EL BATTANİ’NİN HİKAYESİNDEN ESİNLENİLEREK, TÜRKİYE’NİN FARKLI İLLERİNDE ÇEKİLEN “HARRAN EKOLÜ: EL-BATTANİ BELGESELİ” İLE BAŞTA PARİS INTERNATİONAL FİLM AWARD FESTİVALİ OLMAK ÜZERE ULUSAL VE ULUSLARARASI BİRÇOK FESTİVALDE EN İYİ BELGESEL ÖDÜLÜNÜ ALDI.

21/09/2022 15:50
A+
A-

Şanlıurfalı Prof. Dr. Sedat Benek, bilim ve astronomi tarihine katkı sunan El Battani’nin hikayesinden esinlenilerek, Türkiye’nin farklı illerinde çekilen “Harran Ekolü: El-Battani Belgeseli” ile başta Paris International Film Award Festivali olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok festivalde en iyi belgesel ödülünü aldı. Belgesel toplamda 7 ödülün sahibi oldu.

Bilim ve astronomi tarihine katkı sunan El Battani’nin hikayesinden esinlenilerek, Türkiye’nin farklı yerlerinde çekilen “Harran Ekolü: El-Battani” isimli uzun metrajlı belgesel, yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen festivallerde en iyi belgeseller arasında gösterildi. Dünyanın en seçkin festivallerinden biri olarak gösterilen “Paris International Film Award” festivalinde gösterilen “Harran Ekolü: El-Battani” belgeseli toplam 7 ödülün sahibi oldu. Daha önce de birçok belgesel ve film performanslarıyla büyük beğeni alan Yönetmen ve Senarist Prof. Dr. Sedat Benek’in 66 dakikalık uzun çekim süresi olan belgeseli, yurt dışında farklı festivallerde de yer almaya devam edecek.

5 kıta 16 ülke 7 ödül

El-Battani Belgeselinin 5 kıtada ve 16 ülkede boy gösterdiğini belirten Prof. Dr. Sedat Benek, “Öncelikle çok mutlu olduğumu ifade etmek isterim. Harran Ekolü El-Battani belgeseli Ocak ayında yaklaşık 2 yıllık emekten sonra tamamlanarak Dünya festival turuna çıktı. Bugüne kadar 26 festivalde 7 adet ödül ve çok sayıda derece aldı. Sonuç itibariyle 5 kıtada 16 ülkede ve 27 festivalde boy göstermiş oldu. En son Kıbrıs’ta düzenlenen 4. Sinevizyon Uluslararası Uzun Metrajlı kategoride en iyi film ödülünü aldı. Aynı zamanda bu hafta içinde 2’nci bir önemli gelişmede 7’nci Türk Dünyası Belgesel Film Festivalinde finalist seçildi. Ekim ayının başında ödül töreni yapılacak. Ayrıca buna ek olarak bu hafta içerisinde Hindistan’da Coşana Film Festivalinde karşılık görmüş oldu. Harran Ekolü El Battani Belgeselimiz, festival turuna halen devam etmektedir. Yaklaşık bir buçuk yıl daha devam edeceğini belirtmek isterim. Temel amacı, tarihte önemli bilim alanı olan Harran Ekolü-Okulu ve oranın en önemli filozofu astronomide önemli gelişmeler sağlayan ve icatlar yapan ve bilim tarihine önemli katkılar sunan El-Battani üzerine odaklandı. Çekimlerimiz Fırat kenarında, Harran’da ve Han El Barur’da yapıldı. Temel amacı, hedefi başta Türkiye olmak üzere İslam Coğrafyasında ve bu coğrafyada meydana gelen Antik dönemde neolitik dönemde günümüze kadar bilimsel gelişmelerin nasıl önemli olduğunu, bilim tarihine nasıl katkılar sunduğunu minimal olarak Harran Ekolü ve El-Battani üzerinde hedeflenirdik. Şuana kadar göstermiş olduğumuz yurt dışı ve yurt içindeki başarılarımızdan dolayı büyük oranda hedefimize ulaşmış olduk. Daha da festivalleri dolaşacağız gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.