Dolar 32,3939
Euro 34,8222
Altın 2.402,78
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Az Bulutlu
Ankara
17°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 19°C

Diyarbakır’da ‘Engelsiz Müzik Korosu’ kulakların pasını silecek

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, FARKLI ENGEL GRUPLARINDAN BİREYLERİN YER ALDIĞI “ENGELSİZ HALK MÜZİĞİ KOROSU” OLUŞTURDU.

03/12/2021 15:16
A+
A-

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, farklı engel gruplarından bireylerin yer aldığı ’Engelsiz Halk Müziği Korosu’ oluşturdu.

Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin sosyal yaşama aktif şekilde katılımlarını sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ederken, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, sanatsal faaliyetler kapsamında farklı engel grubundaki kişilere yönelik müzik kursu açtı. Kurs eğitiminde engelli öğrenciler, kısa sap bağlamada çift sesler ve bağlama akordu, kısa sap bağlama tezene vuruş yönleri, süsleme-çarpma-vurma-çekme-tril, parmak ve tezene egzersizleri, akor-arpej-ritim ile eser çalışmalarını öğrendi. Halk müziği ses eğitiminde ise fonetik, artikülasyon, diksiyon, müziksel ifade, her stilde şarkı söyleme, nota ve şan eğitimleri verildi. Sümerpark Ortak Yaşam Alanında kursiyerler 3 ay boyunca haftanın 7 günü süren bağlama ve ses eğitimini tamamladı. 12 engelli bireyin oluşturduğu koronun repertuarında 40 şarkı bulunuyor. Görme ve ortopedik engelli bireylerin yer aldığı koro, belirli özel günlerde sahne alıp, performanslarını sergileyecek.

“Hayatın güzelliklerini tatmak, aktivitelere katılmak lazım”

Görme engelli Süleyman Yeşil, şarkı söylemeyi çok sevdiğini ve bu nedenle koroda solistlik yapmaya karar verdiğini belirterek, “Korodaki çalışmalarda ilk başlarda çekingen davranıyordum. Zamanla alışarak sosyal hayata geçiş yaptım, diyalog kurdum. Yeni arkadaşlarla tanıştık. Bundan sonra konuşa konuşa birbirimizi daha iyi anladık. Birlik ve beraber içinde yaşadık. Hedeflerim de var. İlk hedefim profesyonel çalışmak. Üniversite hayatı nedeniyle birazcık zorluk çekiyoruz. Hedeflerimden asla vazgeçmem. Ben ekstradan sporcuyum, judo eğitimi alıyorum. Müzikle uğraşıyorum. Ondan sonra üniversitede okuyorum. Hayatın güzelliklerini tatmak, aktivitelere katılmak lazım. Kendini daha iyi ifade etmen için yeni arkadaşlar elde edilen lazım” dedi.

“Her engelli bireyin mutlaka sosyal yaşamda yer alması gerekir”

Ortopedik engelli Umut Türkmen ise, engellilerin birçok zorluklarla mücadele ettiğini ve müzikle kendini ifade edebildiğini belirterek, koroda sevdiği şarkıları söylerken mutlu olduğunu her engelli bireyin mutlaka sosyal yaşamda yer alması gerektiğini söyledi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.