Dolar 32,3632
Euro 34,6871
Altın 2.392,25
BİST 10.163,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 16°C
Az Bulutlu
Ankara
16°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 13°C
Paz 16°C
Pts 19°C

Diyarbakır’da çırak olarak girdiği matbaa atölyesinde geçen ömür

DİYARBAKIR’DA YAŞAYAN 55 YAŞINDAKİ MAHSUT POLAT, ÖMRÜNÜN BÜYÜK BÖLÜMÜNÜ 9 YAŞINDA BAŞLADIĞI MATBAA BASIM ATÖLYESİNDE TEKNOLOJİYE DİRENEREK GEÇİRİYOR.

Diyarbakır’da çırak olarak girdiği matbaa atölyesinde geçen ömür
23/08/2022 15:30
A+
A-

Diyarbakır’da yaşayan 55 yaşındaki Mahsut Polat, ömrünün büyük bölümünü 9 yaşında başladığı matbaa atölyesinde teknolojiye direnerek geçiriyor.

Sur ilçesi Gazi Caddesinde faaliyet gösteren matbaa basım atölyesine 9 yaşında çırak olarak giren Mahsut Polat bu mesleğe 1976 yılında başladı. Dergi, kitap, broşür, el ilanı, düğün davetiyesi, kartvizit gibi baskı işlerinin yaptıklarını belirten Polat, matbaa atölyesinde işe ilk başladığı zamanlar da atölyelerinin yoğun ve tempolu zaman geçirdiğini, verilen işleri yetiştirebilmek için, çoğu zaman mesaiye kaldığını söyledi. Özellikle düğün sezonları, yılbaşı haftasında, Ramazan ayında, davetiye basımı, takvim basımı derken yoğunluklarının iki katına çıktığını hatırlatan Polat, “Her şeyin hızlı bir şekilde dijitale dönmesi ilk zamanlarda yükümüzü hafiflettiğini, kendime, aileme daha fazla zaman ayırmama yardımcı olduğu gafletine kapılsam da gerçekler gün gibi yüzüme çarptı” dedi.

“Dergi ve Gazeteler yeteri kadar rağbet görmüyor”

30 yıl öncesine dönmeyi çok istediğini ifade eden Polat, “Atölyeye verilen işleri sabaha yetiştirebilme telaşımızı özlüyorum. Şu anda müşterilerimizden ilgi var ama eski yıllara nazaran çok az sipariş alıyoruz. Gazetelerin, dergilerin dijitale dönüşmesinden dolayı okurlarımız, gazetede okuyacağı haberleri İnternet sitelerinden okur hale geldi, hatta okumaya üşenen bir toplumun çoğaldığını düşünüyorum, haber okumak yerine direkt ana haber bültenlerinden haberleri izleyen bir kesim var. Bilgisayar kullanımıyla beraber yapılan işlerin kolaylaştı. Dijital ortama adapte olduğu için, gelenekçi ve eskimeye yüz tutmuş bir meslek olan matbaacılığın, sektörlerden silinmesi an meselesi diyebilirim” diye konuştu.

“Dijitalleşme bir değişimdir”

Dijitalleşmenin değişim olduğu değerlendirmesinde bulunan Polat, “Bu değişimde bilişim teknolojilerini artık içselleştirmek, yeniliğe açık olmak gerekiyor ve değişen dünyanın çarklarına uyarak yani, bilişimi kullanarak eski tip mevcut iş modellerine ek olarak yeni fırsatlar oluşturuyoruz. Grafik tasarım, logo, afiş, düğün davetiyesi modellerini tasarlayıp, müşterinin mail adresine veya Whatsapp üzerinden gönderim sağlıyorum. Dijitalleşme ne yazık ki grafik tasarımcıların önüne de büyük bir engel koydu çünkü, birden fazla hazır logo, hazır afiş hazırlama uygulamaları var. Ebeveynler, gençlerimiz matbaa basım atölyelerini sık sık ziyaret etmeli, bol bol kitap alıp okumalı, en azından onu telefonların ya da bilgisayarlardan okumamaya özen göstermeliler” şeklinde konuştu.

Mahsun Polat

Mahsun Polat

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.