Dolar 32,2580
Euro 34,8255
Altın 2.425,18
BİST 10.103,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Az Bulutlu
Ankara
18°C
Az Bulutlu
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 23°C
Cts 22°C

Bal arısının çalışmaması çilekte iriliğe ve şekil bozukluğuna neden oluyor

ZONGULDAK (AA) – Yılın her mevsimi market ve pazarlarda tüketiciye sunulan bazı çileklerdeki irilik ve şekil bozukluklarının, hormon nedeniyle …

Bal arısının çalışmaması çilekte iriliğe ve şekil bozukluğuna neden oluyor
02/06/2021 12:30
A+
A-

ZONGULDAK (AA) – Yılın her mevsimi market ve pazarlarda tüketiciye sunulan bazı çileklerdeki irilik ve şekil bozukluklarının, hormon nedeniyle değil, soğuk havalarda bal arılarının çalışmamasından kaynaklandığı belirtildi.

Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticileri Koruma Derneği'nin davetlisi olarak ilçeye gelen Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebru Kafkas, Osmanlı çileği fide üretim merkezinde incelemelerde bulundu.

Kafkas, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, pazar ve marketlerde her mevsim çilek bulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Tüketicilerde çilekte hormon kullanıldığı şeklinde yanlış bir algı olduğuna dikkati çeken Kafkas, “Özellikle bazı tüketicilerin, iri çilek gördükleri zaman, 'Bu meyvelerde hormon mu var?' şeklinde kafalarında soru işaretleri oluşabiliyor. Halbuki çileklerde hiçbir şekilde hormon kullanılmaz.” diye konuştu.

Prof. Dr. Kafkas, “Çilekte bazen kış aylarında havalar soğuk olduğu için bal arıları çalışmıyor, çalışmadığı için de şekli bozuk meyveler oluşuyor. Çok iyi bir tozlanma ve döllenme gerçekleşemediği için kedi yüzü şeklinde olan şekli bozuk meyveler oluşuyor. İnsanlar bunu hormon olarak değerlendirebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Üreticinin verimli ürün elde etmek için çabaladığını vurgulayan Kafkas, Tarım ve Orman Bakanlığının da ilaçlamalarla ilgili önemli çalışmalar yaparak üreticileri bilgilendirdiğini kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.