ilk paket değil son paket de olmayacak
Şimşek: ilk paket değil son paket de olmayacak
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in katılımlarıyla gerçekleşti. Bakan Şimşek’in açıklamaları şöyle:
“Bu açıklayacağımız ilk paket değil son paket de olmayacak. Bugünkü tedbir setini geçmişteki uygulamalardan farklı kılan 3 husus var. Birincisi OVP’ye uygun olarak kamuda verimliliği artırarak tasarrufu amaçlıyoruz. İkinci olarak, çok güçlü izleme, denetleme, raporlama ve yaptırım modelini hayata geçiriyoruz. Tedbirler tüm kamuyu kapsayacak şekilde uygulanacaktır. Merkezi, mahalli, kamu iktisadi teşebbüsleri tedbir paketinin kapsamındadır. Düşük risk primiyle uluslararası piyasalardan uygun maliyetli borçlanmak için mali disiplin gereklidir. Borçlanma demek gelecek nesillerin yükümlülük altına girmesi demek. Burada bizim yaklaşımımız mali disiplini sağlayarak dengeleri sağlamlaştırmak istiyoruz. Kamuda harcama kontrolü ve tasarruf üzerinden dezenflasyona destek vereceğiz. Kamu maliyesi alanında önümüzdeki dönemde birçok alanda reform yapacağız ve sizlerle paylaşacağız.
Yeni araç satın alma ve kiralamayı 3 yıl süreyle durduruyoruz. Mevcut taşıt kiralama sözleşmeleri izin alınmadan yenilenmeyecek. Bütçe dışı kaynaklardan taşıt kullanımını da çok sıkı kural ve izne tabi tutuyoruz. Yabancı menşeli araç kullanımını sonlandırıyoruz. Mevcutların sözleşmelerinin sona ermesi gerekecek. İhtiyaç fazlası olan ekonomik ömrünü tamamlamış olan taşıtları tasfiye edeceğiz. Savunma ve güvenlik hariç kamuda personel servis hizmetini sözleşme bitiminde sonlandırmayı hedefliyoruz.
Yeni bina alımı ve yapımını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Yeni bina kiralanmasına izin vermeyeceğiz, mevcut kiralamaları sonlandıracağız. Yeni lojman ve sosyal tesis alımı, yapımı ve kiralanmasını süresiz olarak kaldırıyoruz. Mevcut sosyal tesisleri ekonomiye kazandıracağız. Lojman kiralarını ve sosyal tesis ücretlerini rayiç bedelleri dikkate alarak gözden geçireceğiz. Kamu istihdamında birinci husus 3 yıl boyunca emekli olanlar kadar yeni personel istihdamı sağlayacağız. Açıktan atama izinleri bütçe kanununda belirlenecek. Destek personel sayısını belli bir program dahilinde azaltmayı hedefliyoruz.
Kamu çalışanlarının aldığı yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getiriyoruz. Mevcut mevzuata göre sadece bir yerden YK ücreti alıyor. YK ücretlerine üst sınır getireceğiz. Bütün bu hususlar yasal düzenleme gerektiriyor, Meclis’in takdirinde olan hususlardır. İdari yapılanmada etkinliği esas alacak kapsamlı çalışmayı başlatıyoruz. Kamuda yeni kurumlar kurulmasının önüne geçilecek, mükerrer yapılanmaları önleyeceğiz. Birçok ilimizde HMB’nin defterdarlık ve vergi daireleri var. Etkinlik için bu ikisini birleştireceğiz ve milletimize daha iyi hizmet sunacağız. İki birimi birleştireceğiz.Hizmet içi eğitimler kamu tesislerinde yapılacak. Yurt dışı geçici görev harcamalarını sınırlandırıyoruz. Bu kaleme başka ödeneklerden aktarım yapılamayacak. Enerji ve atık yönetimi önemli bir alan. Enerjide dışa bağımlılığımızın olduğu malum. Kamuda enerji verimliliğini artıracağız.
Haberleşme ve iletişim giderlerinde dijitalleşme yoluyla tasarrufa gidiyoruz. Elektronik yazışmaya geçişi yaygınlaştırıyoruz. Kurumsal arşivleri elektronik ortama taşıyoruz. İlk olarak 2024 yılı temsil ve tanıtma ödeneklerinde yüzde 25 kesinti yapıyoruz. Devam eden yıllarda kesintili ödeneği baz alacağız. Uluslararası bayramlar hariç gezi ve kokteyl düzenlenemeyecek. Zorunlu haller hariç mobilya, ofis donanımı gibi demirbaş alımlarını 3 yıl süreyle durduruyoruz. Makine ve teçhizatlar ekonomik ömrünü tamamlamadan elden çıkarılamayacak. Kamu alımlarını DMO yapacak.Bu sene için deprem ve zorunlu harcamalar hariç mal ve hizmet alım ödeneklerinde yüzde 10, yatırım ödeneklerinde yüzde 15 kesintiye gidiyoruz. Tek seferlik gelirlere dayalı kalıcı harcama yatırımı yapılamayacak. Bu sene hiçbir bakanlık ödeneklerini bu çerçevede aşamayacak. Biz kendilerine ilave ödenek vermeyeceğiz. 2024 yılında bütçedeki bütün harcama alanlarını gözden geçireceğiz. Verimsiz olanları sonlandıracağız.
Kamu yatırımlarında da önceliklendirmeye gidiyoruz. Yatırım ödeneklerindeki yüzde 15’lik kesintiyi öncelikli alanlara kanalize edeceğiz. Fiziki ilerlemesi yüzde 75’e ulaşan yatırım projelerini, Kahramanmaraş ve Hatay depremi sonrası planlanan projeleri önceliklendireceğiz. Zorunlu haller dışında yeni proje almayacağız. Tedbirleri almak yetmiyor. Sistem geliştirdik. Kamu idarelerinin tasarruf tedbirlerine uyum konusunda veri girişi ve raporlama yapması gerekiyor. HMB ise süreci izleyip takip edecek. Burada tabi ki tasarruf tedbirlerine istisnasız tüm kamu idarelerimiz uymak zorundadır. Tasarruf genelgesine aykırılık tespit edilirse idari yaptırım ve para cezası uygulanabilecek. Kamu maliyesi alanında paylaştığımız ilk paketimizdir. Tedbirlerin bir kısmı kanun gerektiriyor. İdari düzenleme olacak.”
Cari İşlemler Açığı son 10 ayda, yıllıkta 31,2 milyar dolara geriledi
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda Cari İşlemler Açığı son 10 ayda, dış ticarette uygulanan politikaların etkisi ile yüzde 45 azaldığını ve yıllıkta 31,2 milyar dolara gerilediğini duyurdu. Bolat paylaşımda şu ifadelere yer verildi:
“Dış Ticaret Dengesindeki büyümeler, Ekonomik Büyüme Daha Dengeli Bir Yapıya Dönüştürdü ve Cari İşlemler Hesabında İyileşme Sağlayarak Makroekonomik İstikrarı Güçlendirdi 2023 yılı Mart ayında 5,2 milyar dolar olan cari işlemleri açık, 2024 yılı Mart ayında % 13,4 oranında azalışla 4,5 milyar dolar olarak çalıştırılır. Ayrıca zirve noktası olan 2023 yılı Mayıs ayında 57 milyar dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemler açıkları, sonraki aylarda 25,8 milyar dolar azalarak, 2024 Mart ayı itibarıyla 31,2 milyar dolar geriledi. Aynı dönemde son 10 ayda yıllıklandırılmış dış ticaret açığı ise 30,4 milyar dolara geriledi. ayrıca 2023 Mayıs ayına göre cari işlemlerdeki açıklar, dış ticarette uygulanan politikaların etkisi ile %45,2 oranında düşmüştür. Son 10 Ayda Dış Ticaret Açığı % 22 Oranında Azalarak, 91,9 Milyar Dolara Gerilerken, İhracatın İthalatı Karşılama Oranı 5,3 Puan Artarak % 73,7 Olmuştur 2024 Mart ayında yıllıklandırılmış bazda ihracatımız yaklaşık % 0,8’lik artış ile 257,6 yüz milyarı yükselmiştir. Aynı ayda ithalatımız ise yıllıklandırılmış bazda % 6,4’lük azalışla 349,5 milyar başına geri dönmüştü. Yıllık olarak yapılandırılmış dış ticaret açığı %22 oranında azalarak 91,9 milyar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise 5,3 puan artarak %73,7 oldu. Dış ticaretteki açık gerilemeye hizmet üretiminde artış da bulunmaktadır. Hizmet gelirleri Mart ayında yıllıklandırılmış bazda 103,2 milyar dolar ile rekorunu yenilemiştir. Hizmetlerin yerinde alan seyahat gelirleri ise 50 milyar doları aşmıştır.”
Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekleme ve ithalatı düşürmeye yönelik uygulamaların uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açıklarında önemli bir gerileme kurulduğunu belirten Bolat şu ifadelere yer verdi:
“Mal ve hizmet ihracatını artırmaya yönelik destekleme ve ithalatı düşürmeye yönelik uygulamaların uygulamadaki sonuçları ile cari işlemler açıklarında önemli bir gerileme kurulmuştur. Yıllık olarak düzenlenmiş cari işlemlerdeki düşüşlerdeki düşüşlerin devam etmesi ve 2024 yılı Mayıs ayı boyunca açıkların 30 milyar doların yerinde gerilemesi. Bu veriler, Orta Vadeli Programı’ndaki dış ticaretin doğru ilerlendiğini göstermekte olup, uluslararası derecelendirme sistemlerinde dış ticaretteki bu olumlu gidişatı dikkate alarak Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin pozitif güncellemeler yapmaktadır. Dış ticaret dengesindeki olumlu gelişmeler, bir ekonomik büyümeyi daha düzenli bir yapıyı dönüştürmekte, diğer taraftan cari işlemler hesabında iyileşme sağlayarak makroekonomik istikrarı güçlendirmektedir. İhracatta artış ve ithalattaki azalış trendinin 2024 yılında genel itibari ile devam etmesi beklenmekte, dış ticaretin cari işlemlerinin dengesine ve ekonomik büyümenin olumlu katkı sağlaması öngörülmektedir. Ticaret Bakanlığı olarak dünya mal ve hizmet üretimindeki ödememizi artırmaya yönelik üretici ve ihracatçılarımızla yakın işbirliği içerisinde kararlılıkla devam ediyoruz.”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Gelecek yıl yüzde yirminin altında, 2026 yılında ise tek haneli enflasyona ulaşmaya kararlıyız.” dedi.
Cevdet Yılmaz: Ana hedefimiz tek haneli enflasyon
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi programında konuştu. 2026 yılında tek haneli enflasyona ulaşmaya kararlı olduklarını belirten yılmaz, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Orta vadeli programınızın enflasyonu düşürmeye yönelik politikalarının yıllık bazda belirgin sonuçlarını bu yılın ikinci yarısında görmeye başlayacağız. Gelecek yıl yüzde yirminin altında, 2026 yılında ise tek haneli enflasyona ulaşmaya kararlıyız. Geçmişte başardık, yine başaracağız. Bunu sağlarken büyümeyi, istihdamı ve sosyal dengeleri azami oranda gözetmeye devam edeceğiz. Amacımız, istikrar içinde büyümek ve kalıcı sosyal refah artışı sağlamaktır. Bu paket ve izleyen diğer çalışmalarımızla geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bütçe açığının milli gelire oranını başlangıçta öngörülenin altında gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Geçen yıl milli gelire oranla yüzde 6,4 olarak tahmin edilen bütçe açığı, yıl sonunda yüzde 5,2 olarak gerçekleşmişti. Bu yıl sonunda da benzer bir oranda iyileşmeyi hedefliyoruz. Harcama disiplininin yanı sıra, tahsilat oranlarını artırma ve kayıt dışılıkla daha etkin mücadele gibi yöntemlerle, kamu gelirlerinde sağlayacağımız iyileşme de bu hedefimize katkıda bulunacaktır.”