Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Açık
Ankara
17°C
Açık
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 21°C

Ankara Ticaret Odası ve Balkan Vakfı Balkanlarda

Ankara Ticaret Odası ve Balkan Vakfı Balkanlarda
21/10/2023 20:45
A+
A-

Ankara Ticaret Odası ve Balkan Vakfı Balkanlarda

Geçtiğimiz temmuz ayında kurulan Balkan Vakfı hız kesmiyor. Sahip oldukları zengin balkan kültürünü yaşatmak ve Balkan göçmeni çok sayıda vatandaşımızın ilgisini çekmeyi başaran Balkan Vakfı’nın ticari olarak da bağları güçlendirmek adına yaptığı girişimler sonuç vermeye başladı. İlk olarak gerçekleştirdikleri yurtdışı seyahatini Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sn.Gürsel Baran ve Yönetim Kurulu ile Meclis üyelerinin katılımı ile sağladılar. Kosova’da T.C. Priştine Büyükelçisi Sn. Tunç Angılı, T.C. Prizren Başkonsolosu Sn. Celal Doğan, TİKA PriştineKoordinatörü Sn.Fulya Aslan ile başlayan temaslar, Cumhurbaşkanı Sn.Vjosa Osmani, Meclis Başkanı Sn.Konjufka Glauk, Başbakan Sn. Albin Kurti, Başbakan Yardımcısı Sn. Emilija Redzepi, Sağlık Bakanı Sn. ArbenVitia, KDTP Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Sn. Fikrim Damka, Kosova Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ve KDTP Milletvekili Sn.Enis Kervan, Milletvekili Sn. VisarKorenica, Kosova’nın tek Türk Belediyesi olan MamuşaBelediye Başkanı Sn.Abdülhadi Krasniç ile ayrı ayrı devam etti. Sonrasında K.Makedonya’ya geçen heyet önceki dönem Devlet Başkanı Sn. Dr. Gjorge Ivanov ile bir araya geldik.
Balkan Ülkeleri Kültürel Araştırmalar ve Eğitim Vakfı Başkanı Hıfzı Kuruşa gerçekleşen geziye istinaden şunları söyledi.

‘‘Biz doğduğumuz ve doyduğumuz topraklara kendisini borçlu hisseden insanlarız. Vakfımızı kurmaktaki amacımız başta Ankara olmak üzere ülkemizde yaşayan tüm Balkan Göçmenlerini kucaklamaktır, hiçbir etnik ayrımcılığı kabul etmiyoruz. Bizim için kıymetli olan Balkan insanının sahip olduğu zengin kültürünü göstermek, örf ve adetlerimizi hatırlamak, büyüklerimizin bize bıraktığı en büyük miras olan Balkanlı ruhunu yaşatmak ve yaşadığımız kente renk katmak, değer katmaktır.

Ülkemizin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün de bir Balkanlı olduğu hepimizin bir gerçeği buradan yola çıkarak Balkan insanı sadece Osmanlı’nın değil Türkiye Cumhuriyeti’nin de temelindedir. Bizler bu ülkenin asli unsurlarından birisiyiz. Rumeli’nin mahzun ve mağrur evlatları olarak vatanımıza ve milletimize olan borcumuzu ödemek zorundayız, bu sebeple elbette kültür, sanat, edebiyat, eğitim konularında çalışacağız ama ticari olarak da birlikteliklerimizi güçlendirmek zorundayız. İşte bu düşünceyle, Ankara Ticaret Odamızın kıymetli başkanına ve yönetimine yaptığımız teklifi olumlu bulmaları neticesinde birbirinden kıymetli iş insanları ile Kosova’ya gittik. Balkanları ‘‘Gönül Coğrafyamız’’ olarak tanımlayan Başkanımız Sn. Gürsel Baran’a, Yönetim Kurullarına ve Meclis Üyelerine minnettarız.

Biz bu iş ve kültür gezimizi üç etap da değerlendiriyoruz,

Birincisi; Kuruluşumuzun çok yeni olmasına rağmen Türkiye’nin en büyük 2.odası olan Ankara Ticaret Odası’nın paydaş olarak bizi seçip yurt dışı seyahati gerçekleştirmesini çok önemli buluyoruz. Bu bağlamda ATO Başkanımız Sn.Gürsel Baran’a ve tüm kurullarına teşekkür ederiz.

İkincisi; Yeni kurulmuş bir Vakıf olmamıza rağmen, randevu talep ettiğimiz her makam olumlu dönüş sağladı. Kosova Cumhuriyeti’nin en üst makamları ile bir araya geldik, her makamın kendine göre çözebileceği sorunları iletme fırsatı bulduk. Kendilerini Türkiye’ye yapacakları ziyaretler kapsamında bizler de misafir etmek istediğimizi söyledik. Vatandaşlık konusundan, öğrencilerin aldıkları diplomaların denkliklerine, tedavi görmek isteyen hemşerilerimizin Türkiye’de hangi şartlarda ve nasıl tedavi ettirilebileceklerine kadar birçok konu kendileri ile paylaştık. Kosova Türk Ticaret Odası’nın Kosova’da yatırım fırsatlarını anlattığı bir toplantı gerçekleştirdik. Elbette bu konuların bugünden yarına çözülmesini beklemiyoruz. Bizler elimizden geldiğince sorunların çözümüne yönelik bir felsefe oluşturmaya gayret ediyoruz. Burada yaşayan hemşerilerimizin artık sahip oldukları GÜÇLÜ BİR VAKIFLARI var. Bu bağlamda elimizden gelenin fazlasını yapma gayreti içerisindeyiz. Çok çalışacağız, sözümüz söz.

 

Üçüncüsü; Yaşadığımız kentin değerli yatırımcılarını Balkan’lara götürmek oradaki yatırım fırsatları konusunda görüş alışverişinde bulunmak doğduğumuz, doyduğumuz topraklara olan borcumuzun bir tezahürüdür. Daha güçlü bir TÜRKİYE, daha güçlü Balkanlar demektir. Ziyaret ettiğimiz makamlarda da ele aldığımız gibi, bizler hiç bir etnik ayrımcılık yapmadan, Arnavut, Türk, Boşnak ve diğer kardeşlerimizin huzuru ve coğrafyadaki istikrar için gayret edeceğiz.

Türkiye Cumhuriyeti devleti büyük bir devlettir, Türkiye Cumhuriyetini haritada çizildiği şekilden ibaret zannetmek büyük yanılgı olacaktır. Ülkemizin her bir kurumunun ve bireyinin Balkanlara bakışını biz çok iyi biliyoruz, TİKA, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yunus Emre Estitüsü, Maarif Okulları ile hem var olan eserleri korumaya, yenilerini yaptırmaya, eğitimden sanata, çiftçinin ihtiyacı olan yatırımlardan, okullardaki eksik materyallere kadar her konuda elinden gelen her türlü desteği sağlamaktadır. Devletin yaptığı bu yatırımları bizler de iş insanları olarak taçlandırmak zorundayız. Daha sık bir araya gelmeli, yatırımları arttırmalı, daha zengin, daha istikrarlı bir coğrafya için çok çalışmalıyız.

Yoğun ve yorucu bir program oldu ama zannederim ileride çok güzel sonuçlar verecek, bu organizasyonun gerçekleşmesi noktasında bizlere Kosova’da ev sahipliği yapan KDTP milletvekilimiz ve Kosova Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Sn. Enis Kervan içinde ayrı bir pencere açmak isterim. Türk toplumu ve Türk kültürü için gece gündüz çalışan, mücadele eden Sn.Vekilimiz ile gurur duyuyoruz. Çalışmalarını yakından takip ediyoruz, mücadeleci ve sahip olduğu enerjisi ile Kosova’da yaşayan Türk, Arnavut ve diğer halklar için çok faydalı işler yapacağına inancımız tamdır.

Birde bu işin gizli kahramanları var ki, onlara teşekkür etmemek olmaz, bu organizasyonda büyük emek veren arkadaşlarım Sn.Özlem Baran, Sn.Cüneyt Volkan Kurtuldu, Sn.Burhan Varol, Sn.Didem Cibo Canbulat, Sn.Mine Bayram, Sn.Sema KazaziDurmuşoğlu, Sn.Hülya Akandır,
Sn.Çiğdem Filiz Eker, Sn.Gökşen Curci, Sn.Gani Şekerci, Sn.Aleyna Adiller, hepsine sizin aracılığınız ile teşekkür etmek isterim.

Biz bir söz verdik; Çok çalışacağız, sözümüz söz..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.