Dolar 32,2651
Euro 34,7094
Altın 2.402,20
BİST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 24°C
Az Bulutlu
Ankara
24°C
Az Bulutlu
Per 24°C
Cum 18°C
Cts 13°C
Paz 17°C

7500 Yıllık Antik Kent Kazısında Hazine Bulundu

7500 Yıllık Antik Kent Kazısında Hazine Bulundu
17/09/2023 09:48
A+
A-

7500 Yıllık Antik Kent Kazısında Hazine Bulundu

Adana’nın Kozan ilçesinde bulunan küp, kazı ekibi ve jandarma tarafından tutanakla kayıt altına alındı, Adana Müze Müdürlüğü tarafında inceleniyor.

Küpün 50 santimetre boyunda, 30 santimetre eninde olduğu belirtildi.

Anavarza Antik Kenti

Adana’ya bağlı Kozan ilçesinin 28 kilometre güneyinde bulunan Anavarza (Anazarbos/ Caesarea ad Anabarsum) Antik Kenti, bugünkü Dilekkaya Köyü sınırları içinde yer alıyor. M.Ö. 1. yy.’da Romalılar, ele geçirdikleri Ceyhan havzasının idaresini Vassal kral olarak atadıkları Tarkondimotos’a bırakmışlardı. Roma döneminde giderek güçlenen ve M.S. 2. yy. sonlarında antik dünyanın dev kenti Tarsus ile Kilikya Birliğinin liderliği için rekabet halinde olan Anavarza, bu tarihten itibaren Anadolu’nun en önemli metropollerinden biri haline geldi. Anavarza, M.S.3. yüzyılda birçok askeri ayrıcalık elde ederek “Metropolis” unvanı ve aynı yüzyılın ortasına kadar da 3 kez “Neokoros”luk unvanını aldı. Sonraki dönemlerde Doğu Roma, Arap ve Ermeni hâkimiyetine giren Anavarza, 1375 yılında Memluklar tarafından alındı ve bu dönemden sonra kentte büyük ölçekli bir yerleşim olmadı.

Anavarza’da bulunan önemli kalıntılar arasında, 1500 metre uzunluğunda 20 burçlu sur duvarı, sütunlu yol, hamam ve kilise, tiyatro, amfiteatr, stadyum, suyolları, kaya mezarları, M.S. 3. yy.’a ait deniz tanrıçası Thetys mozaiği, Kilikya Bölgesi’ndeki tek örnek olan 3 girişli zafer takı ve ovanın ortasında bir ada gibi yükselen tepe üzerindeki Ortaçağ kalesi yer alıyor. İmparator Nero döneminde Roma ordusunda görev yapan, yazmış olduğu De Materia Medica isimli beş ciltlik eserin 18. yy.’a kadar bütün modern ülkelerin tıp fakültelerinde temel eserlerden biri olarak okutulan, dünyaca ünlü farmakolog Dioskurides’in Anavarzalı olması da kentin dünya bilim tarihine katkısı açısından dikkate değer eserler arasında bulunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.