Dolar 32,2501
Euro 34,7999
Altın 2.424,73
BİST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 18°C
Az Bulutlu
Ankara
18°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 23°C
Cts 23°C

2030 yılında Hedef 100 bin teknogirişim

2030 yılında Hedef 100 bin teknogirişim
14/10/2023 10:00
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “2025 yılına geldiğimizde; ülkemizden 15 Turcorn, 5 Decacorn çıkacak, ülkemiz 2030 yılında ise 100 bin teknogirişime ev sahipliği yapacak.

Yine 2030 yılında İstanbul’umuz girişimcilikte dünyanın ilk 20 merkezinden biri olacak.” dedi.

ANKARA-BHA

Bakan Kacır, İstinye Üniversitesi Girişimcilik ve Kuluçka Merkezi’nin (İstinye Garage Incubation Hub) açılışını yaptı. Dördüncü Sanayi Devrimi ile birlikte yıkıcı ve yenilikçi fikirlerin oluşturduğu katma değer ve istihdamın ekonomilerin itici gücü haline geldiğini belirten Bakan Kacır, şunları söyledi:

 

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Teknoloji bir anlamda parlak ve yenilikçi fikirlerin öncüsü girişimler için adil bir oyun sahası oluşturmakta.  Bu yeni dünya düzenini ülkemizin rekabetçiliğinin artması ve Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla tam bağımsız Türkiye’nin inşası için bir fırsat olarak görüyoruz.  Gençlerimizin, araştırmacılarımızın parlak fikirlerinin iş modellerine, girişimlerine dönüşmesi için üniversitelerimizin teknoloji ve inovasyon ekosistemi ile etkileşimini güçlendirecek adımları atıyoruz.

KULUÇKA MERKEZLERİ: Bu ihtiyacı karşılamada bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Kuluçka Merkezi gibi yapılar kritik rol üstlenmekte. Bu nedenle İstinye Üniversitesi Girişimcilik ve Kuluçka Merkezinde emeği geçen herkese yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.  Türkiye girişimcilik ekosistemine yeni bir oyuncunun katılımını yürekten kutluyorum.

 

AR-GE HARCAMALARI: Sayın Cumhurbaşkanımızın uhdesinde gelişen Milli Teknoloji Hamlesi ile, son 21 yılda Türkiye’nin Ar-Ge ve teknoloji yetkinliği ve kapasitesi ivme kazandı. Öyle ki, 2000 yılında Türkiye’nin toplam Ar-Ge harcamaları ancak 1 milyar 270 milyon ABD dolarıydı.  Türkiye, sadece Ar-Ge alanına yaklaşık 11,3 milyar dolar kaynak ayırıyor. Ar-Ge personeli ise ancak 27 bin kişiye ulaşabilmişti. Bugünün Türkiye’sinde 222 Bine yakın Ar-Ge personeli çalışıyor.

 

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME: Teknoloji Geliştirme Bölgelerimizin ülke genelindeki sayısı 2001 yılında yalnızca 2 iken, bugün bu sayı 101’e ulaştı. Bu göstergeler, köklü bir gelişim ve ilerlemeyi ispat ediyor. Bakanlık olarak bu ekosistemde büyümeye devam eden girişimcilik kültürünü desteklemeye devam edeceğiz.

GİRİŞİMCİLİK: Önümüzdeki dönemde, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, “Türkiye Yüzyılı” rehberliğinde, “Girişimcilik” Bakanlığımızın ana gündem maddesi.  Bu büyüme trendini, geliştirdiğimiz stratejiler ve destek programları ile artıracağız.  TechInvest-Tr, Teknoloji ve İnovasyon Fonu, Bilişim Sermayesi Girişim Sermayesi Fonu, Bölgesel Girişim Sermayesi Destek Programı ile girişimlerimize finansman imkanı sunuyoruz.

 

ERKEN AŞAMA GİRİŞİMLERİ: TÜBİTAK BİGG Programı ile erken aşama girişimlerin hayat bulmasını sağlıyoruz. Bireysel Genç Girişimci (BİGG) Programı ile 2012 yılında bu yana 2 bin 140 teknoloji tabanlı şirketin kurulmasını sağladık.  Sektörden gelen talepler doğrultusunda bu programı da ihtiyaçlar doğrultusunda revize ettik.

 

GİRİŞİMCİLİK DESTEKLERİ: Hem destek miktarını artırdık hem de geçmişte lisans son sınıf ve mezunlara açıkken; ön lisans, lisans ve açık öğretimin herhangi bir sınıfındaki öğrencilerin de girişimcilik desteğine başvurmasına imkan tanıdık. Çünkü ülkemizin gizli cevherlerini ve buzdağının görünmeyen yüzünü erken aşamada ortaya çıkarmak bizlerin görevi.

TEKNOFEST: Dünya’nın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST’te geçen sene yarışan girişimler, 2023 İstanbul, Ankara ve İzmir TEKNOFEST’inde; fikirlerini ve projelerini sergilediler. TEKNOFEST böylelikle girişimcilik ruhunun ve kültürünün gençlere aşılandığı bir platforma dönüştü. TEKNOFEST ve BİGG Programının yanı sıra; TEYDEB Destekleri, Bölgesel Girişim Sermayesi ve Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı gibi araçlarla her dönemde sizlerin yanınızdayız.

 

YÜKSELEN YILDIZ: Attığımız bu adımların meyvesini de almaya başladık. Bundan dört yıl önce ülkemizde milyar dolar değerlemeye ulaşan teknoloji girişimi yokken, bugün 7 Turcorn ile ülkemiz Avrupa teknoloji ekosisteminin yükselen yıldızı olarak nitelendirilmekte. Arzumuz ülkemizden yeni Turcorn’ların çıkması. Biliyoruz ki birçok Turcorn adayı firmalarımız var.

 

TURCORN 100 PROGRAMI: Bu aday firmaları ölçeklendirmek ve küresel hedefleri olan Turcorn adaylarına ivme kazandırmak için Turcorn 100 Programı’nı tasarladık. Seçilmiş girişimlere mentörlük, hızlandırma programları ve finansman fırsatları sunuyoruz. Bu program, Türkiye’deki heyecan verici girişimleri yetiştirme ve yükseltme konusundaki kararlılığımızı da göstermektedir. Bunun için de önümüze, iddialı ama gerçekçi hedefler koyduk.

 

100 BİN TEKNOGİRİŞİM: 2025 yılına geldiğimizde; ülkemizden 15 Turcorn, 5 Decacorn çıkacak, ülkemiz 2030 yılında ise 100 bin teknogirişime ev sahipliği yapacak. Yine 2030 yılında İstanbul’umuz girişimcilikte dünyanın ilk 20 merkezinden biri olacak. Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusunun potansiyeline, bu yıl girişim yarışmalarına av sahipliği yapan TEKNOFEST’leri ziyaret eden herkesin girişimcilik alanında hedeflediğimiz tüm göstergelere ulaşacağına inancının ve güveninin tam olduğunu düşünüyorum.

 

YENİ SOLUK: İstinye Garage Incubation Hub da girişimcilik ekosistemimize yeni bir soluk katarak bu hedeflere katkı sağlayacak. İstinye Üniversitesi genç yaşına rağmen vizyoner işler gerçekleştiriyor. İstinye Üniversitesi, sağladığı altyapı ile bugüne kadar 110’u aşkın teknoloji girişiminin kurulmasına ve ölçeklenmesine öncülük etti. Bu 110 firmada bini aşkın Ar-Ge personeli faaliyet göstermekte. İstinye üniversitesi öğrenci girişimi olan Macellan Super App, G20 Zirvesinde ülkemizi firmalar nezdinde Fintek alanında temsil etti.

 

ÜNİVERSİTE-ÖZEL SEKTÖR İŞ BİRLİĞİ: Öğrenci girişimcilerini destekleme mottosuyla yola çıkan İstinye Üniversitesi, tüm kampüslerinde ödeme sistemlerini bu firmayla yürütmeye başladı. Üniversite-özel sektör iş birliğinin güzel bir örneği. Bu kuluçka merkezinin hizmetleriyle daha fazla teknogirişimin ve başarı hikayesinin artacağını umut ediyorum. İstanbul’un gözde merkezi, Vadi yerleşkesinde, Bilişim Vadisi birlikteliğiyle hayata geçmiş olan “İstinye Garage Incubation Hub” bünyesinde yer alan firmalar, aynı zamanda Teknopark mevzuatıyla sunulan tüm muafiyet ve teşviklerden istifa etmekte.

 

MEGA TEKNOLOJİ KORİDORU: Bilişim Vadisi, Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda, lider teknoloji girişimlerine ev sahipliği yapıyor ve büyük bir girişimcilik ekosistemini inşa ediyor. Bu kuluçka merkezinde yer alacak firmalar da bu ekosistemin bir parçası olacaklar. Böylelikle Kocaeli’den İzmir’e, İstanbul’dan Bakü’ye uzanan Mega Teknoloji Koridorunun yetkin bir paydaşı olacaklar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.