Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 22°C
Sal 20°C
Çar 20°C
Per 18°C

Zorbalıkla mücadele için çocuğun iletişim becerileri güçlü olmalıdır

Zorbalıkla mücadele için çocuğun iletişim becerileri güçlü olmalıdır
10/01/2024 15:30
A+
A-

Zorbalıkla mücadele için çocuğun iletişim becerileri güçlü olmalıdır

Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk, akran zorbalığı ile ilgili yaptığı konuşmada kendini ifade edemeyen ve çekingen çocukların daha çok zorbalığa maruz kaldığına dikkat çekerek ” Bu tarz zorbalıklarla mücadele etmek için ise iletişim becerilerinin kazanılması önemli bir gereklilik olarak dikkat çekiyor” açıklamasında bulundu.

featured

Öztürk: Zorbalıkla mücadele için çocuğun iletişim becerileri güçlü olmalıdır

Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Doğu Öztürk, akran zorbalığına ilişkin açıklamalarda bulundu. Öztürk okul çağındaki çocukların karşı karşıya kaldığı bir sorun olduğuna vurgu yaparak “zorbalık sözlü olabildiği gibi, fiziksel, sosyal ve bazen de siber zorbalık olarak yaşanabiliyor” dedi.

Öztürk araştırmalara göre aile içi iletişimi daha kopuk olan ve kendini ifade etmekte biraz daha çekingen olan çocukların zorbalığa daha fazla maruz kaldıklarına değinerek bu tarz zorbalıklarla mücadele etmenin en etkili yolu çocukların etkili iletişim becerilen sahip olması olduğunu söyledi. İlknur Öztürk konuyla ilgili “Zorbalıklarla mücadele etmek için ise iletişim becerilerinin kazanılması önemli bir gereklilik olarak dikkat çekiyor.  Bu iletişim ise  iki yönlü: etkili iletişim becerisine sahip çocuklar ve  aile içi iletişim. Öncelikle zorbalığa maruz kalan çocuğun ilk olarak ailesinden, öğretmenlerinden destek alabileceğine inanması gerekir. Çünkü maruz kaldığı fiziksel ya da duygusal saldırı ile özgüveni sarsılan çocuğun güvendiği kişilerden yardım istemesini sağlamak oldukça önemli. Ailenin ya da  öğretmenin iyi bir dinleyici olması bunun önemli bir adımını oluşturuyor. Asla bağırmadan, çocuğu anlayarak, empati kurarak ve  çocuğa sevgi, güven ve desteklerini  hissettirecek bir beden dili ile yani göz kontağı kurarak, bedensel duruşun konuşan çocuğa dönük olacak şekilde olduğu, jest ve mimiklerle etkin bir dinleme yapılmalıdır. Çocuğun kendini  ifade etmekten çekinmeyeceği rahat hissettiği bir iletişim süreci başlatılmalı.  Çocuklarla iletişim kurulurken sözlerinin kesilmesi, saldırgan alaycı konuşulması, maruz kalınan davranış için çocuğun suçlanması ve bağırmak ise asla yapılmaması gereken davranışlar” açıklamasında bulundu.

Öztürk: Zorbalıkla mücadele için çocuğun iletişim becerileri güçlü olmalıdır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.