Dolar 32,5201
Euro 34,8225
Altın 2.445,21
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 17°C

Zengezur bağlantısı Türk Dünyası’nı birbirine bağlayacak önemli bir adım

Zengezur bağlantısı Türk Dünyası’nı birbirine bağlayacak önemli bir adım
16/11/2023 15:08
A+
A-

Bakan Uraloğlu: Zengezur bağlantısı Türk Dünyası’nı birbirine bağlayacak önemli bir adım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Azerbaycan’da Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırma Bakanları 7. Toplantısı’nda konuştu. Uraloğlu, Ulaştırma Bakanları ile bir araya gelerek ulaştırma alanında ülkeler arasında iş birliğinin daha da artması hususunda görüş alışverişinde bulundu. Uraloğlu burada yaptığı konuşmada “Zengezur bağlantısı Türk Dünyasını birbirine bağlayacak önemli bir adım, Orta koridorun kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmalar hızlanıyor, dost ülkelerimiz arasında ikili ve transit karayolu belgesi kotalarını kaldırmalıyız, Kırgızistan ile mutabakata vardık, diğer ülkelerle de bu adımları atmak isteriz, Cezayir’i Afrika’ya açılan bir kapı olarak görüyoruz, ‘Elektronik Geçiş Belgesi Sistemi’ ile taşımacılar fiziki belge için uzun süre beklemeyecek, kombine taşımacılık anlaşması en kısa sürede yürürlüğe girmeli.” dedi. Uraloğlu, konuşmasında Gazze’de yaşananlara da değindi. Filistin için kalıcı çözüm tesis etmek zorunda olunduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, inancın ve medeniyetin gereğini yerine getirerek hem Kudüs davasına hem de Filistin halkının onur mücadelesine sonuna kadar destek verecektir” dedi.

Uraloğlu, Türk Devletleri Teşkilatı ülkeleri olarak 160 milyonluk genç ve dinamik nüfusa ve 1 trilyon doları aşan ekonomi büyüklüğü ile küresel bir güç olma potansiyeline sahip olunduğunu ifade etti. Bakan Uraloğlu, potansiyelin hayata geçirilmesi için iş birliği ve dayanışma iradesiyle ortak gücün açığa çıkartılması gerektiğini vurguladı.

Orta Koridor çalışmaları hızlanıyor

Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırma Bakanları olarak demiryolu ağının geliştirilmesi, hızlı tren bağlantılarının artırılması, kara yolu ulaşımında kapasite artışları ve yeni güzergahların oluşturulması ile liman kapasitelerinin artırılmasına ilişkin planlama ve çalışmalarının üzerinde çalışıldığını ifade eden Bakan Uraloğlu, “Bu muazzam yatırımlarla ülkelerimiz üzerinden geçen Orta Koridorun kapasitesinin de artırılmasını hedeflemekteyiz. Tüm üyelerin çalışmalarını bu yönde hızlandırdığını görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Ülkelerimiz arasında ikili ve transit karayolu belgesi kotalarını kaldırmalıyız

Bakan Uraloğlu, karayolu ile ülkeler arası geçiş prosedürlerinin taşımacılıktaki artışlar karşısında oldukça yetersiz kaldığına dikkat çekti. Uraloğlu, “Başta geçiş belgeleri olmak üzere, yaşanan bu sıkıntıların ticaretimizi engellemesine izin vermemeliyiz. Taşımacılığın ve ticaretin önündeki engelleri kaldırmak ve taşıma maliyetlerini azaltmak için Teşkilat bünyesinde ortak menfaatimize olacak bütüncül bir yaklaşım benimsemeli ve hayata geçirmeliyiz. Bu doğrultuda, dost ülkelerimiz arasında taşımaları serbestleştirmek amacıyla ikili ve transit karayolu geçiş belgesi kotalarını kaldırmamız gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.

Diğer ülkelere bu adımları atmak isteriz

Bakan Uraloğlu, bu kapsamda Kırgızistan ile ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi hususunda mutabakata varıldığını ve son aşamaya gelindiğini belirterek, diğer üyelerle de bir an önce bu adımları atmak istediklerini ifade etti.

Kombine taşımacılık anlaşması en kısa sürede yürürlüğe girmeli

Bakan Uraloğlu, konuşmasında ayrıca; Teşkilat bünyesinde özverili çalışmalar sonucu imzalanan Kombine Taşımacılık Anlaşmasının en kısa sürede yürürlüğe girmesini gerektiğini belirtti. Anlaşmanın hayata geçirildiğinde kombine taşımacılık operasyonlarını ve Hazar geçişlerini kayda değer biçimde teşvik edileceğini vurgulayan Bakan Uraloğlu, Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridorunun Avrasya taşımalarındaki payının önemli ölçüde arttırılacağını ifade etti.

Zengezur bağlantısı Türk dünyasını birbirine bağlayacak önemli bir adım

Bakan Uraloğlu, bölge için Zengezur Bağlantısı üzerinden yeni fırsatlar ortaya çıktığını ve bu bağlantının Kafkasya’daki normalleşme için hayati önem taşıdığını belirtti. Bakan Uraloğlu, Türkiye ile Azerbaycan arasında doğrudan demiryolu ve kara yolu ulaşımı sağlayacak bu bağlantının hayata geçmesinin tüm Türk dünyasını birbirine bağlayacak önemli bir adım olacağına inanıyorum.” dedi. Tüm bölge ülkelerinin istifade edeceği bu hattın bağlantılarıyla birlikte bir an önce bitirilmesi için Azerbaycan ile çok yakın çalışıldığını ifade eden Bakan Uraloğlu, kardeş Türk Devletlerinin Zengilan’da bir araya gelmesini de bu açıdan anlamlı buluyorum.” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, toplantıda ayrıca Türk Devletleri Teşkilatları Ulaştırmadan sorumlu Bakanlıklarla olarak bölgede ekonomik kalkınma ve vatandaşların refahının yükseltilmesine yönelik yapılacak çalışmaları anlattı. Bakan Uraloğlu, ülkeler arasında ticareti zorlaştırıcı değil kolaylaştırıcı ve teşvik edici tavır ile hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Taşımacılar fiziki belge için uzun süre beklemeyecek

Bakan Uraloğlu, “Bu anlamda, Ulaştırmada dijitalleşmeye büyük önem veren ve bu konuda e-TIR ve e-CMR gibi uygulamalarda öncü bir ülke olarak, dileyen üye ülkelerle tecrübe paylaşımına hazır olduğumuzu ifade etmek isterim. Türkiye ile Özbekistan arasında gerçekleştirilen ve uluslararası karayolu taşımacılığında taşımacılara büyük kolaylık sağlayacak olan e-Permit yani Elektronik Geçiş Belgesi Sistemi ile taşımacılar fiziki belge için uzun süre beklemek zorunda kalmayacak, taşıt nerede olursa olsun elektronik olarak belgeye erişim imkânı olacaktır.” dedi.

Cezayir’i Afrika’ya açılacak bir kapı olarak görüyoruz

Bakan Uraloğlu, toplantıda yaptığı açıklamalarda yakın zamanda Cezayir’e gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında görüşmelerin oldukça verimli geçtiğini belirterek, Cezayir’i Afrika’ya açılan bir kapı olarak gördüklerini ifade etti. Orta Asya ile Afrika arasında Türkiye ve Cezayir üzerinden sağlanan bağlantısallığı önemsediklerini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Önümüzdeki dönemde bu bağlantının geliştirilmesine odaklanmak istiyoruz. Böylece orta koridorun önemi daha da artacaktır.” dedi.

Türkiye hem Kudüs davasına hem de Filistin’e destek verecek

Bakan Uraloğlu, açıklamalarında İsrail-Filistin savaşına da değindi. Bakan Uraloğlu, “Ortadoğu’da hakça, kalıcı ve kapsamlı bir barışa ulaşılmasına her anlamda destek vermemiz gerektiğine inanıyorum. Çocukları dahi katletmeyi meşrulaştıran bir fanatizmle karşı karşıyayız. Filistin için kalıcı çözümü tesis etmek zorundayız. Filistin meselesi görmezden gelindikçe bölgedeki normalleşme çabaları sonuçlanmayacaktır” dedi. İsrail’in Mescid-i Aksa ve Kudüs başta olmak üzere, işgal altındaki Filistin topraklarındaki katliamları karşısında uluslararası toplumun güçlü ve caydırıcı bir tepki vermek zorunda olduğuna vurgu yapan Bakan Uraloğlu, “Gazze’de akan kanın durması noktasında sergileyeceğimiz duruş ve Filistin davamızın savunulmasında birlikte sesimizin yükseltilmesi çok ama çok mühimdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, inancın ve medeniyetin gereğini yerine getirerek hem Kudüs davasına hem de Filistin halkının onur mücadelesine sonuna kadar destek verecektir” diye konuştu.

Toplantı sonrasında Türk Devletleri Teşkilatı Ulaştırmadan Sorumlu 7. Bakanlar Toplantısı’nın sonuçlarına ilişkin bildiri imzalandı ve ardından aile fotoğrafı çekildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.