Dolar 34,7416
Euro 36,5865
Altın 2.958,00
BİST 9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 6°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
6°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 9°C
Cum 10°C
Cts 12°C

Dünya Radyo Günü kutlu olsun

Dünya  Radyo Günü kutlu olsun
13/02/2024 11:32
A+
A-

Dünya Radyo Günü kutlu olsun

Ebubekir Şahin: Vazgeçilmezimiz Radyo, Dünya Radyo Günü kutlu olsun

 

Radyo ve Televizyon Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin Dünya Radyo Günü’nü kutladı. Şahin radyonun yerinin doldurulamayacağı konusuna değindi. Radyo’nun vazgeçilmez bir iletişim aracı olduğu konusunda vurgu yapan Şahin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yeni iletişim teknolojilerinin desteklediği yeni medya araçları bir yana, geleneksel medya bir yana, dediğimiz bu dönemde radyo, yeri doldurulamaz kitle iletişim araçlarımızdandır. Bazen evlerimizin bir köşesinde kaldığını düşünsek de, hala otomobillerimiz başta olmak üzere günlük hayatın vazgeçilmezi olan radyolar, yalnızca sesin kullanılması ve tek bir duyu ile insanları etkileme kapasitesine sahip olması hasebiyle nadide bir araçtır. Radyonun hayal dünyamıza hitap etmesi ve konuları daha çok imgelerle zihnimizde canlandırması onu farklı kılar. Radyo bir keyif, radyo bir yaşam tarzıdır.

Tarihine dönüp baktığımızda nasıl ki gazeteler, radyo ve televizyondan sonra işlerliğini kaybetmediyse, radyo da yeni iletişim teknolojilerinden sonra hayatımızdaki yerini korumuş ve güvenilirliğini sürdürmektedir. Radyoya güven radyocuların donanım ve birikimlerinden gelmektedir. Zira televizyonda görüntülerle desteklenebilecek her şey, radyoda yalnızca sesle verilebileceği için spiker, yapımcı ya da DJ’lere çok daha büyük sorumluluklar düşmektedir. Kimliğimizin bir parçası olan Türkçemizin doğru, güzel ve anlaşılır kullanılması son derece önemlidir. Bu vesileyle Türkçemizi hakkıyla kullanan radyocu arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.

Sayısı bine yakın olan ülkemizin kamu ve özel radyoları, 1927’den beri ilk günkü aşkla yayın hayatlarına devam etmektedir. Bizlere radyo keyfi yaşatmayı sürdüren tüm radyocu dostlarımızın ve bu mesleğe gönül vermiş bütün meslektaşlarımın Dünya Radyo Gününü yürekten tebrik ediyorum. Radyosuz kalmayın.”

 

İlk Radyo Yayınları (1921-1927)

Türkiye’de radyo yayınlarının başlangıcı 1921 yılına dayanıyor. İstanbul’da amatör olarak yapılan denemelerden sonra, 1923’te ilk resmi radyo yayını gerçekleştirildi. Bu yayın, “Telsiz Telefon Tecrübeleri” adıyla İstanbul Öğretmen Okulu’nun bodrumunda yapıldı.

1925’te çıkarılan bir kanunla, Türkiye’de bir telsiz ağı kurulması kararlaştırıldı. Bu amaçla, Fransız bir şirketle anlaşıldı. Şirket, İstanbul ve Ankara’da telsiz istasyonları inşa etti.

İlk radyo yayını, 6 Mayıs 1927’de “İstanbul Radyosu” adıyla yapıldı. Yayın, Sirkeci’deki Büyük Postane binasından verildi. O zamanlar radyo alıcısı olmadığı için, yayın hoparlörle duyuruldu.

Yayınlar, günde 5 saat sürüyordu. Yayınlar, haber ve müzik olarak iki bölümden oluşuyordu. Haberlerde, borsa ve ekonomi haberleri veriliyordu. Müziklerde, Türk sanat musikisi sanatçıları çalıyordu.

Radyoların PTT’ye Devri (1927-1949)

1927’de, “Türk Telsiz Telefon AŞ” kuruldu. Bu şirket, İstanbul Radyosu’nu işletmeye başladı. Aynı yıl, Ankara Radyosu da yayına başladı.

Şirket, giderlerini karşılayamadı. 1936’da, hükümet şirketle sözleşme yenilemedi. Bunun üzerine, İstanbul ve Ankara Radyoları, PTT’ye devredildi. Ankara Radyosu’nun vericisi güçlendirildi. 1938’de, Ankara Radyosu resmen açıldı.

İstanbul Radyosu, bir süre yayın yapmadı. 1945’te, Harbiye’de yeni bir radyo binası yapımına başlandı. 1949’da, İstanbul Radyosu yeni binasında yayın yapmaya başladı. 1950’de, İzmir Radyosu da yayına başladı.

Radyolarda Reklam ve Dini Yayın (1950-1964)

Radyolar, 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Matbuat Umum Müdürlüğüne bağlandı. Ankara Radyosu, 1950’de daha güçlü vericilerle yayın yaptı. Bu yıllarda, radyo yayınlarında reklam ve dini yayın yapılmasına izin verildi.

Radyoların TRT’ye Devri (1964-1994)

1964’te, TRT kuruldu. TRT, İstanbul ve Ankara Radyosu dahil tüm radyoları devraldı. 1993’te, Anayasa değişti. 1994’te, yeni bir kanun çıktı. Bu kanunla, radyo yayıncılığında özel sektör de yer aldı.

Dünya Radyo Günü (2011)

UNESCO, 2011’de 13 Şubat’ı “Dünya Radyo Günü” ilan etti. Bu gün, radyonun önemini vurgulamak için kutlanıyor. Türkiye, 100 yıllık radyo geçmişi ve 1000’e yakın radyosuyla Avrupa’nın en büyük radyo ağına sahip ülkelerden biri.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

oren-sarmats.ru