Dolar 34,0103
Euro 37,7104
Altın 2.732,09
BİST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 27°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
27°C
Hafif Yağmurlu
Pts 30°C
Sal 29°C
Çar 28°C
Per 30°C

UYAP Avukat Portal Sistemi Yenilendi

UYAP Avukat Portal Sistemi Yenilendi
171929
07/04/2024 09:58
A+
A-

UYAP Avukat Portal Sistemi Yenilendi

 

Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan mühendislerce yerli ve milli imkanlarla yazılımı geliştirilen uygulamalardan olan UYAP Avukat Portal Bilgi Sistemi ile avukatlar bürolarında internet üzerinden sistemdeki vekaleti bulunan dava dosyalarını inceleme, bu dosyalardan suret alma, elektronik imza ve mobil imza ile sistemdeki dava dosyalarına evrak ekleme, yeni dava dosyası açma, ilamlı/ilamsız icra takibi başlatma, harç ödeme ve E-duruşmaya katılma gibi birçok hizmetten faydalanabiliyor.

DİJİTAL ORTAMDA SAYISIZ HİZMET

UYAP Versiyon 3 Projesinin en önemli basamaklarından biri olan Avukat Portal Sistemini yenileme çalışmaları kapsamında, son kullanıcı deneyimini iyileştirme ve portal hizmetlerinin verimli bir şekilde sunulabilmesi için yapılan çalışmalar tamamlandı.

Adalet Bakanlığınca, avukatların iş yoğunluğunu azaltan, emek ve zamandan tasarruf sağlayan uygulama üzerinden yapacakları sorgulamaların ücretsiz olmasına ilişkin uygulama kapsamında, avukatlar adliyeye gitmeden çevrimiçi olarak dava açma, mahkemeye evrak gönderme, trafik ve idari para cezasına itiraz etme, savcılığa şikâyet dilekçesi gönderme, e-duruşmaya katılma; icra takip dosyaları kapsamında “Mernis Kaydı, İSKİ, GİB, GSM Operatörleri, SGK, EGM, TAKBİS ve Posta Çeki” gibi sistemler ile kurulan entegrasyonlar sayesinde sorgulamaları yapma, “İlamlı/İlamsız İcra Takibi” başlatma gibi birçok işlemi gerçekleştirebilmeleri amacıyla UYAP Avukat Portal Bilgi Sistemi geliştirildi.

AVUKAT PORTAL SİSTEMİNDE YENİLİK

Avukat Portal Ara Yüzü’nün yenilenmesiyle https://avukatbeta.uyap.gov.tr adresinden hizmete açıldı.

Yeni uygulama kapsamında;

Sisteme giriş sırasında kullanılan e-imza uygulaması yerine çok daha pratik olacak şekilde internet tarayıcısı üzerinden bir giriş sistemi sağlandı.

Gece modu özelliği seçimi geliştirildi.

Avukat Portal ana sayfasında “Taraf Adı ve Soyadı”, “ Dosya Numarası”, “ Birim Adı” ve “Menüler” içerisinden arama yapılarak işlemlere kolay erişim imkanı sağlandı.

Sık kullanılanlar menüsü oluşturularak kullanıcıların en çok kullanmış olduğu 10 adet menü eklenebilir hale getirilmiş ve menülere hızlı erişim kolaylığı sağlandı.

Avukatlar tarafından portal ara yüzü içerisinden sorulan soruların yanıtlanabilmesi, böylelikle avukatların yaşamış olduğu problemlerin çözümü noktasında kolaylık sağlanması amacıyla yapay zekâ alt yapısını kullanan chat bot (akıllı asistan) uygulaması eğitilerek portala eklendi.

Celse mobil uygulaması üzerinden avukatlara iletilen bildirimlerin eş zamanlı olarak Avukat Portal ana sayfasında da gösterimi sağlandı.

Ana sayfa üzerinden hukuk, ceza, icra ve diğer dosyalara doğrudan erişim sağlanabilmesi amacıyla tasarımsal buton çalışması yapılarak dava/takip açılışı için kısa yollar eklendi.

Ana sayfada yaklaşan duruşmaların ve keşif günlerinin gösterimi ve “Tümünü Listeleme” seçeneği ile “Duruşma Sorgula” menüsüne hızlı erişim kolaylığı sağlandı.

Dosyaların tüm detaylarının görüntülenebileceği yeni bir tasarım yapılarak pencere görünümü ve kart görünümü olarak iki ayrı seçenek sunulmuştur. Kart görünümü ile aynı sayfa içerisinde dosya ile ilgili taraf bilgileri, evrak, safahat, tahsilatlar gibi birçok bilgiye daha kolay şekilde erişim imkânı sağlandı.

Avukatların evrak göndermeden önce evrak üzerinden yaptıkları son değişikliklerin ön izlemesini görebilecekleri seçenek eklendi.

Evrak görüntüleme fonksiyonu geliştirilerek, udf ve genel geçer diğer evrak türlerinin bilgisayara indirmeden görüntülenmesi imkanı sağlandı.

Görme engelli avukatlarımızın Avukat Portalı çok daha pratik kullanabilecekleri bir ara yüz geliştirildi.

Avukatlık Kanunu Yenileniyor

 

BAKAN TUNÇ: TÜRKİYE YÜZYILI’NIN İLK İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI VE YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ’NDE YER ALACAK HEDEFLERİ GERÇEKLEŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç; “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanacak olan Türkiye Yüzyılı’nın ilk İnsan Hakları Eylem Planı ve Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer alacak hedefleri gerçekleştirmek için durmadan çalışacağız.” dedi.

Bakan Tunç, Ankara 2 No’lu Barosu’nun, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlediği “Değişen Dünyada Avukatlık Vizyonu” sempozyumuna katıldı.

Türkiye’de avukatlığın geleceğinin tartışılması gerektiğini kaydeden Tunç, barolarla ilgili, “Maalesef geçmişte barolar, çok iyi sınavlar veremedi. Avukatlık mesleğinin sorunlarından ziyade farklı şeylere odaklandılar. Özellikle adeta bir muhalefet partisi gibi muhalefet partisinden de öte farklı ideolojik birtakım çalışmaların içerisinde bulundular ve bulunmaya da devam ediyorlar. Biz istiyoruz ki avukatlık mesleğine odaklansınlar, meslektaşlarımızın mesleki çalışmalarına katkı versinler ve mesleğin geliştirilmesi anlamında da yürütmeyle yasamayla iyi ilişki içerisinde olsunlar ki görevlerini yapmış olsunlar.” dedi.

Tunç, adaletin haklıya hakkını vermek olduğunu belirterek, adaletin tecellisi için de hukuk devletinin şart olduğunu dile getirdi.

Hukuk devleti için de bağımsız ve tarafsız yargının şart olduğunu aktaran Tunç, yargının olmadığı bir toplum düzeninde, devlet düzeninden bahsetmenin mümkün olmadığını söyledi.

Tunç, yargının “iddia, savunma ve hüküm” olmak üzere üç sacayağının bulunduğunu ve her birinin de ayrı öneme sahip olduğunu ifade ederek, hukuk devletinin tahkim edilmesi anlamında avukatların güçlendirilmesini önemsediklerini anlattı.

“Avukatlarımız, hak arama hürriyetinin, insan haklarının korunmasının teminatıdır”

Avukatlık Kanunu’nun birinci maddesinde “Avukatlar yargının kurucu unsurlarıdır” ifadesinin yer aldığını dile getiren Tunç, “Avukatlarımız, hak arama hürriyetinin, insan haklarının korunmasının teminatıdır. Avukatlarımız, aynı zamanda vatandaşlarımızın yargı hizmetlerinden etkin, adil yararlanabilmeleri için de bir güvencedir.” diye konuştu.

Bakan Yılmaz Tunç, avukatlık mesleğinde kalitenin artırılmasının sürekli gündemde olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

“Hukuk fakültelerindeki kontenjanların 190 binlerden 125 binlere düştüğünü görüyoruz. Hukuk fakültelerine girişteki puanların yükselmesi, oradaki öğrenci kalitesini artıran önemli bir husus. Mevcut fakültelerimizin akademisyen kadrosunun güçlenmesi lazım, bunun farkındayız. Kontenjanlar noktasında 100 bine kadar indirilmesiyle ilgili sürekli talep dile getiriliyor. Bu konuda da YÖK Başkanımızla birlikte çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Hukuk fakültesini bitiren genç hukukçumuz, öncelikle avukatlık stajına başlayabilmek için hukuk mesleklerine giriş sınavını geçmek durumunda olacak. Bu da avukatlık mesleğinde kaliteyi getirecek. Ayrıca hâkim, savcı yardımcılığı müessesesini getirdik. 2 yıl sürüyordu hâkim, savcı adaylığı. Şimdi 3 yıl süren hâkim, savcı yardımcılığı sistemine geçtik.”

AVUKATLIK KANUNU’MUZU YENİLEMENİN VAKTİ

Avukatlık Kanunu’nun yenilenmesiyle ilgili Bilim Komisyonunun çalışmasının belli bir aşamaya geldiğini bildiren Tunç, şöyle konuştu:

“Bu taslağı tartışmaya da açmamız lazım, tüm baroların katkılarını almamız lazım. Bu anlamda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kanun yapma yetkisi milletvekillerine ait. Biz ise taslak çalışmalarımızı milletvekillerimizin takdirine sunarız ve yasalaşması sürecinde de katkılarımızı sağlamanın gayreti içerisinde oluruz.

İnşallah 69’dan beri eskiyen, değişen dünyaya, gelişen Türkiye’ye ayak uyduracak bir avukatlık kanununu hayata geçirmenin gayreti içerisinde oluruz. Çünkü son 22 yılda Türkiye, mevzuat anlamında en çağdaş mevzuata sahip ülke. Avrupa’nın kanunlarından daha öndeyiz. Tüm temel kanunlarımız değişti. Genç meslektaşlarımız bu kanunlarla okudular ve uygulamayı da onlarla yapıyorlar. Mevzuatımızın tamamını yeniledik. Avukatlık Kanunu’muz da önemli bir temel kanunumuz. O nedenle Avukatlık Kanunu’muzu da yenilemenin vakti.”

Bakan Tunç, “Önümüzdeki günlerde, haftalarda Yargı Reformu Strateji Belgemiz tamamlanmak üzere. 2028’e kadar yol haritalarımızı belirleyecek olan hem İnsan Hakları Eylem Planı hem de Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni Cumhurbaşkanı’mıza arz edeceğiz. İnşallah Cumhurbaşkanı’mız kamuoyuyla paylaştığında biz de o hedefleri gerçekleştirmek için yasamasıyla, yürütmesiyle, yargısıyla hiç durmadan çalışmaya devam edeceğiz.” dedi. Tunç, vatandaşların yargı hizmetlerinden memnuniyetini en üst noktaya taşımanın gayreti içinde olacaklarını söyledi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.