Dolar 32,5129
Euro 34,9158
Altın 2.432,48
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
22°C
Hafif Yağmurlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 16°C
Cum 16°C

Üniversite öğrencilerinden halı ve kilim müzesine ziyaret

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ (GAÜN) GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ GELENEKSEL TÜRK SANATLARI BÖLÜMÜ HALI TASARIMI PROGRAMI ÖĞRENCİLERİ GAZİANTEP HALI VE KİLİM MÜZESİ ZİYARET ETTİ.

10/06/2022 17:05
A+
A-

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Halı Tasarımı Programı öğrencileri Gaziantep Halı ve Kilim Müzesi ziyaret etti.

Halı Tasarımı Programı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nazan Avcıoğlu Kalebek’in danışmanlığında gerçekleştirilen ziyarette, öğrenciler halı ve kilim üzerine işlenen motifleri inceleme fırsatı buldu. İnsanların öncelikle örtünmek sonra yaşadıkları mekânları sıcak tutmak ve süslemek için dokumacılığı, arkasından kilim ve halıyı icat ettiklerini belirten Doç. Dr. Avcıoğlu Kalebek, dokumacılığın tarihinin çok eskilere dayandığını arkeolojik kazılarda çıkan buluntulardan anlaşıldığını vurguladı. Doç. Dr. Avcıoğlu Kalebek, Anadolu’nun farklı bölgelerindeki kazılardan gün yüzüne çıkan halı ve kilimlerde geometrik ve çiçek bezemeleriyle süslü yün dokuma yüzeylerin yer aldığını belirtti. Doç. Dr. Avcıoğlu Kalebek konuşmasının devamında ise, ’’Müzede yer alan Sivas, Kayseri, Fethiye, Konya ve Gaziantep yöresine ait halı ve kilimlerde Anadolu motifleriyle işlenmiş göçebe kültürünü yansıtan örnekleri görmek mümkündür. Öğrencilerimiz, kilim ve halılarda yer alan motiflerin onu dokuyan kişilere ait duygu ve düşüncelerinin sembolü olarak işlenen motiflerin anlamlarını öğrenme fırsatı yakaladı. Teorik olarak işlenen derslerin pratiğe dökülerek daha kalıcı bir öğrenme ortamı sunuldu’’ dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.