Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 21°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 21°C
Çar 21°C

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi

Türkiye Yeşil Sanayi Projesi
22/10/2023 07:22
A+
A-

BHA-ANKARA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kocaeli Gebze V (Kimya) İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (GEBKİM) 1.7 milyar TL’lik yatırımla faaliyete başlayan Beta Kimya Yeni Üretim Kampüsü’nün açılışını yaptı.

Tesisin 30 bin metrekare kapalı alanıyla Orta Doğu ile Doğu Avrupa’nın en büyük yapıştırıcı ve tutkal tesisi olduğunu belirten Kacır, “Bu tesisle birlikte; bugüne kadar ithal ettiğimiz, silanla termine edilmiş poliüretan yapıştırıcı ve dolgu ürünlerini ilk defa ülkemizde üretiyoruz.” dedi.

Bakan Kacır, Kocaeli’nin Türkiye’nin üretimine yaptığı katkı ile ülkemizin yüz akı illerinden birisi olduğunu belirterek, şunları söyledi:

SANAYİNİN KALBİ: Sanayinin kalbinin attığı Kocaeli’nin her daim yeni yatırımlarla anılması bizlerin yüzünü güldürüyor. Kimya sektöründe önemli bir atılım sağlayacak ve ülkemiz ekonomisine ciddi katkılar sunacak BETA Kimya GEBKİM Kampüsü açılış töreninde sizlerle birlikteyiz. Türk kimya sektörünün ve yakın coğrafyanın en modern entegre üretim alanları arasında yer alan bu tesis; 10 farklı kategoride, pek çok sektörün yapıtaşı 200’den fazla ürünün mutfağı olacak.

 

1.7 MİLYAR LİRALIK YATIRIM: 1,7 milyar TL’lik yatırım bedeli, 30 bin metrekare kapalı alanı ile de Orta Doğu ile Doğu Avrupa’nın en büyük yapıştırıcı ve tutkal tesisi olma özelliğini taşıyor. Bu tesisle birlikte; bugüne kadar hep ithal ettiğimiz, silanla termine edilmiş poliüretan yapıştırıcı ve dolgu ürünlerini ilk defa ülkemizde üretiyoruz. Ülkemizin tarihi projelerinden Togg, savunma ve havacılık gibi stratejik sektörlerin önemli bir girdisini yurt içinden temin edeceğiz.

 

500 İSTİHDAM: 500 kişiye istihdam sağlayacak bu tesiste üretilecek yüksek katma değerli ürünler, dünyanın 5 kıtasında 150 ülkeye ulaşacak. Kampüsümüz, çevreci üretim anlayışıyla ekonomimizin yeşil dönüşümüne katkı sunacak.

 

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Millî Teknoloji Hamlesi Vizyonuyla; yenilikçi, katma değeri yüksek stratejik ürünleri yerli ve milli olarak geliştirmek ve rekabetçi şekilde dünyaya ihraç etmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu doğrultuda; sanayimiz, üniversitelerimiz, teknoloji ve girişimcilik ekosistemimiz, geleceğimiz olan gençlerimizle birlikte yol yürüyoruz.

KİMYA SEKTÖRÜ: Kimya sektörü; enerji, tarım, sağlık, ulaştırma, gıda, inşaat, elektronik, tekstil ve çevre gibi farklı alanlara sağladığı yüksek katma değerli ürünler ve bu sektörlerde inovasyonu tetikleyici rolü itibariyle, Türkiye adım adım küresel üretim üssüne dönüşürken bizler için en stratejik sektörlerin başında yer alıyor.

 

YENİLİKÇİ KİMYA TEKNOLOJİLERİ: Bugünün dünyasında yenilikçi kimya teknolojileri; batarya teknolojilerinde, yeni nesil çip üretiminde, petrol türevlerinin yerini alacak yenilenebilir hammaddelerin üretiminde öncü rolü ile geleceğin teknolojilerine kapı aralamakta. 70 binin üzerinde ürünü kullanıcılar ile buluşturan sektör; tedarik zincirlerinde oluşturduğu ileri ve geri bağlantılar ile sanayimizin gelişimi için kilit rol üstlenmekte.

9 MİLYAR LİRA DESTEK: TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma ajanslarımız vasıtasıyla uyguladığımız programları ile kimya alanındaki projelere 9 milyar lira destek sağladık. Sektördeki Ar-Ge ve yenilik kapasitesinin gelişimi de hassasiyetle üzerinde durduğumuz bir diğer konu. Teknoparklarımız bünyesinde faaliyet gösteren 200 firma ve birçoğu sanayi tesislerimizin bünyesinde yer alan 74 Ar-Ge merkezi; kimya sektöründe gerçekleştirdiği yenilikçi Ar-Ge projeleri ile sektörümüzde Ar-ge ve inovasyona yön veriyor.

 

PLANLI SANAYİLEŞME: Bu destek mekanizmalarının yanında, oluşturduğumuz planlı sanayi alanlarıyla da müteşebbislerimize dünya standartlarında altyapıya sahip yatırım alanları sunuyoruz. 37 endüstri bölgemizin 7’si kimya sektörüne tahsis edilmiş durumda. Bugün planlı sanayileşmenin bel kemiği organize sanayi bölgelerimizin 122’sinde kimya tesisi yer almakta. Burada faaliyet gösteren firmalarda ise yaklaşık 70 bin kişi istihdam edilmekte. Planlı sanayileşme kimya sektörümüzün rekabetçiliği için bir tercihten öte ihtiyaç.

4 KİMYA İHTİSAS OSB: Kimya sektöründe kümelenme, sektörün güçlü tedarik bağları nedeniyle önemli rekabetçi üstünlük sunuyor. Ayrıca çevresel etkilerin çözümünü kolaylaştırıyor. Bu durumu desteklemek üzere bugüne kadar 4 Kimya İhtisas OSB’si kurduk. Açılış törenini yaptığımız bu güzide tesisi de bünyesinde barındıran Kocaeli-Gebze Beş Kimya İhtisas OSB bunlardan bir tanesi.

 

247 HEKTAR ALAN: 247 hektar alanda faaliyet gösteren OSB’miz; 3 bin 500’den fazla istihdam sağlamakta. Kimyasallar, temel eczacılık, kauçuk-plastik gibi kimya sektörünün farklı alt sektörlerini bir araya getirmekte.  Diğer yandan, sektördeki yatırımları desteklemek üzere kullandığımız önemli bir mekanizma da yatırım teşvik sistemimiz.

 

700’DEN FAZLA YATIRIMA TEŞVİK: 2012’den bu yana; kimya sektöründe, sabit yatırım tutarı yaklaşık 450 milyar lira olan bin 700’den fazla yatırım için teşvik belgesi düzenlendik. Söz konusu yatırımlar ile 50 binden fazla istihdamın önünü açtık. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz BETA Kimya GEBKİM kampüsü de yatırım teşvik sistemi ile desteklediğimiz yatırımlardan biri.

 

23 PROJEYE DESTEK: Yatırımlara sağladığımız teşviklere ek olarak, sektördeki firmaların yeni ürün ve süreç geliştirmesine yönelik projelerine uçtan uca destek sağlıyoruz. Stratejik ürünlerde cari açığımızı azaltmak üzere hayata geçirdiğimiz Teknoloji Odaklı Hamlesi Programımızın Sağlık ve Kimya Çağrısı kapsamında; Kimya sektöründe Ar-Ge büyüklüğü 157 milyon lira ve toplam proje büyüklüğü yaklaşık 4,6 milyar lira olan 23 projeyi destekledik. Tüm bu attığımız adımlar ile birlikte kimya sanayinin 30 milyar dolarla, 2022 yılında ihracat yapan endüstriler arasında üst sıralarda yer alması bizler için memnuniyet verici.

 

YERLİ HAM MADDE: Kimya hala cari açığımızın olduğu alanlardan biri. Bu sorunun çözümü ise; yerli hammadde ihtiyacını karşılamak, katma değeri yüksek, çevre dostu ve rekabetçi ürünleri üretmek, yenilikçi kimya teknolojilerinde daha çok yer almaktan geçmekte. Bu doğrultuda, Türkiye Yüzyılına adımımızı atarken, kimya endüstrinin can damarı olan büyük ölçekli ve entegre petrokimya yatırımlarını uluslararası iş birlikleriyle ülkemize kazandırıyoruz.

 

YEŞİL BÜYÜME TEKNOLOJİ YOL HARİTASI: Bugün ülkemizde yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik kurulu gücümüzdeki payı yüzde 54’ü aştı. Karadeniz’de gerçekleştirdiğimiz doğalgaz keşifleri ile petrol ve doğal gaz kaynaklarında kendi kendine yeterlilik sağlama yolunda önemli bir adım attık.  Yeni yatırımları ülkemize çekerken sektörümüzün başta Avrupa Birliği düzenlemeleri karşısında rekabetçiliğini korumak ve teknoloji geliştirme kabiliyetini artırmak üzere; özel sektörden paydaşlarımız ile iş birliği içerisinde Yeşil Büyüme Teknoloji Yol Haritasını hazırladık. Dünya Bankası ile birlikte hayata geçireceğimiz “Türkiye Yeşil Sanayi Projesi” ile de önümüzdeki dönemde, sektörümüzün yeşil dönüşüm odaklı projeleri için finansman sağlayacağız.

 

ALIN VE AKIL TERİ: Ülkemizin kalkınma yolculuğunda kimya sektörümüzün her daim yanında olmaya, gelişimini sağlayacak her türlü yatırımı desteklemeye devam edeceğiz. Yatırımlarıyla, sağladıkları istihdam, gerçekleştirdikleri üretim ve ihracatla, araştırma-geliştirme faaliyetleriyle büyük ve güçlü Türkiye’ye giden yolun taşlarını döşeyen tüm yatırımcılarımızla, alın ve akıl terini esirgemeyen emekçilerimizle birlikte, dünyanın gelişmiş 10 ekonomisine yer almak için kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz.

 

VARANK:“YENİ İSTİHDAM İMKANLARI OLUŞTURACAK”

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, “Ülkemizin dört bir yanında üretimin, istihdamın ve ihracatın dinamosu olan güzide fabrikalarımızın temel atma veya açılış törenlerinde bulunmak bizleri ziyadesiyle mutlu ediyor. Yaklaşık 2 milyar liralık bir yatırımla hayat bulan Beta Kimya GEBKİM Kampüsü, vatandaşlarımıza yeni istihdam imkanları oluşturacak.” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, GEBKİM Başkanı Vefa İbrahim Aracı ile Beta Kimya AŞ Yönetim Kurulu ve İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister de törende birer konuşma yaptı.

 

Konuşmaların ardından Bakan Kacır, Varank, Vali Seddar Yavuz, AK Parti Kocaeli milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu ve Veysal Tipioğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Pelister, Gültepe ve Aracı, açılış kurdelesini kesti.

Bakan Kacır ve protokol üyeleri, daha sonra tesisi gezdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.