Dolar 32,5111
Euro 34,9332
Altın 2.434,20
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 22°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
22°C
Hafif Yağmurlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 16°C
Cum 16°C

Trabzon Üniversitesi TEKNOFEST 2023’te

Trabzon Üniversitesi TEKNOFEST 2023’te
31/08/2023 17:11
A+
A-

Trabzon Üniversitesi TEKNOFEST 2023’te

Trabzon Üniversitesi (TRÜ) TEKNOFEST stant görevlilerinden Öğretim Görevlisi Sefa Özmen ve Öğretim Görevlisi Furkan Kalyoncu “3 Boyutlu Türk işaret Dili Avatarı  (TİD3B)” ve “Kodlama Eğitimine Yönelik 3B Eğitsel Oyun (KodlaRobo)” projelerinin katılımcılar tarafından deneyimlenmesi sürecine rehberlik etti.

Öğr. Gör Furkan Kalyoncu, “TEKNOFEST 2023’te Trabzon Üniversitesi’nin yer almasının temelinde, üniversitemizin sahip olduğu teknik ve fiziki altyapının tanıtılması ile mevcut avantajları öğrencilerimize sunmak öte yandan güncel teknolojilerden yararlanarak geliştirdiğimiz ARGE projelerimizi sergilemek yatmaktadır. Sosyal bilimler tabanlı bir üniversite olmamıza rağmen uzun yıllardır bilişim teknolojileri alanında da projeler yürütmekteyiz.” şeklinde konuştu.

Ardından “3 Boyutlu Türk İşaret Dili Avatarı  (TİD3B)” ve “Kodlama Eğitimine Yönelik 3B Eğitsel Oyun (KodlaRobo): projelerine ilişkin detaylara değinen Kalyoncu;

“3 Boyutlu Türk İşaret Dili Avatarı  (TİD3B)”

Projelerimiz arasında TİD3B olarak adlandırdığımız Türkçe destekli işaret dili avatarı uygulaması bulunmaktadır.

Üniversitemiz öğretim elemanlarından Arş. Gör. Murat Atasoy tarafından doktora tezi çalışması kapsamında geliştirilen uygulama; girmiş olduğunuz kelimeleri veya cümleleri işaret diline çevirerek işitme engelli bireyler ile iletişim kurmanıza yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda uygulama kütüphanesinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylı 2600’ü aşkın kayıtlı Türkçe kelime bulunmaktadır.

Uygulama herkesin bireysel kullanımına açık olarak https://tid3b.com adresinden ücretsiz sunulmaktadır.

Kodlama Eğitimine Yönelik 3B Eğitsel Oyun (KodlaRobo)

TÜBİTAK ARDEB 1001 programı tarafından desteklenen proje kapsamında geliştirilen oyun da 5. sınıf müfredatında yer alan kodlama konuları temel alınmıştır. Öğrencilerimizin belirli bir senaryoyu takip ederek görevleri tamamlamaları gerekmektedir. Basitten karmaşığa doğru sıralanan bir dizi görevin kodlama yapılarak başarıyla tamamlanması istenilen oyun ile kodlama konuları adım adım öğretilebilmektedir.

KodlaRobo, uyarlanabilir bir yapıda geliştirilmiş olup öğrencinin süreçteki davranışlarına göre oyunun dinamik ve mekanikleri değişiklik göstermektedir. Bu sayede öğrencilerin kodlama öğrenmelerinin desteklenmesi ve bireyselleştirilmiş bir oyun deneyiminin sunulması hedeflenmiştir.” ifadeleri kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.