Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 22°C
Pts 22°C
Sal 21°C
Çar 21°C

“Yaşayanların Dilinden, Rize’nin Yaşayan Tarihi”

“Yaşayanların Dilinden, Rize’nin Yaşayan Tarihi”
05/12/2023 23:52
A+
A-

Ankara’da Görkemli ‘Rize’ Galası;

Rize’nin zenginlikleri bu belgeselde; “Yaşayanların Dilinden, Rize’nin Yaşayan Tarihi”

Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi Salonunda gerçekleştirilen lansman, siyaset, bürokrasi, iş dünyası ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerini buluşturdu. Programa, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı, CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, Adalet eski Bakanı Kenan İpek, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Minder, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Selim Terzi, Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan, Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı, Ankara Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz, RİDEF Genel Başkanı Muammer Bostan, Rizeliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdurrahman Aksu, Rize Muhtarlar Federasyonu Başkanı Remzi Güzel ile davetliler katıldı.

BOSTAN: AMACIMIZ RİZE’NİN DEĞERLERİNİ GELECEĞE TAŞIMAK

Ankara Rize Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Muammer Bostan, Rize’nin düğünlerinden müzik aletlerine, tarihinden geleneklerine, doğasından gastronomisine, el sanatlarına kadar her şeyi ile kültürel renkliliği ifade ettiğini belirterek, “Ayrıca geçmişte hayatımızın odak noktası olmuş fakat günümüzde göz ardı ettiğimiz birçok unutulmuş mesleklerimiz bulunmakta. Teknolojinin ve sanayinin gelişmesi, hızlı nüfus artışı gibi pek çok etken sosyal ve ekonomik hayatı  belirlerken bazı mesleklerin doğmasına bazı mesleklerin de yok olmasına sebep olmuştur. İstiyoruz ki ustalarımızın dilinden, onların anlatıları ile Rize’nin değerlerini geleceğe taşıyarak envanter altına almak. Biz Rize’nin her alanda zenginliğini koruyabilirsek ve geleceğe taşıyabilirsek kentimizin kimliğini muhafaza etmiş oluruz” dedi.

ABDURRAHMAN AKSU: ÖZGÜN KÜLTÜREL MİRASA ZENGİNLİK KATAN DEĞERLERİMİZİ KAYIT ALTINA ALDIK

 Rizeliler Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı ve “Yaşayanların Dilinden, Rize’nin Yaşayan Tarihi” belgesel film Proje Koordinatörü Abdurrahman Aksu ise yaptığı konuşmada projeyi binlerce yılın birikimi ile zenginleşen kültürel mirasın envanterlerini korumak, kayıt altına almak ve kuşaklar arası aktarım sağlamak amacıyla hazırladıklarını söyledi. Aksu şöyle konuştu:

“Projemizin uygulama sürecinde, belgesel film çekimleri için 14 günlük sürede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Kültürel Miras Taşıyıcısı envanterine kayıtlı 20 kaynak kişi ile görüşmeler gerçekleştirdik.  İyidere’den Fındıklı’ya, Çamlıhemşin’den İkizdere’ye uzanan çekim serüvenimizde, coğrafi işaretli ürünlerimizden kaybolmaya yüz tutan mesleklere kadar Rize’nin özgün kültürel mirasına zenginlik katan değerlerimizi kayıt altına aldık.  İfade etmeliyim ki, Rize’miz hakikaten sadece çeşitlilik gösteren müzik enstrümanları ve halk oyunlarıyla değil, zanaatkârların eserler ürettiği, işinde mahir ustaların zamana direnerek mücadele ettiği bir şehir. Açıkçası böylesi özgün ve zengin bir kültürel çeşitliliğe sahip bir memlekete sahip olduğumuz için kıvanç duyduğumu ifade etmek istiyorum. Yaylalarımız tulumla, çeşanlarımız feretikoyla, düğünlerimiz Rize Sıksara Horon havası ve atma türkülerle, ve sofralarımız muhlamayla  ve elbette gök semamız Rizespor’umuzunda simgesi atmacalarla güzel”

HAYATİ YAZICI: DOĞAL ORTAMI, DOĞAL İNSANLAR ANLATMIŞ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı belgesel filmde emeği geçenlere teşekkür ederek, “Belgesel filimde Rize’de doğal ortamı doğal insanlar anlatmış. Tarihi insanlar yaşar, insanlar anlatır. Bu belgeselde zenginliklerimiz anlatılmış. Güzel bir yapım oldu” dedi.

VEKİL AVCI’DAN TEŞEKKÜR

AK Parti Zonguldak Milletvekili Muammer Avcı da ana ve baba ocağı Rize’nin kültürel zenginliklerinin yer aldığı belgeselin çok kıymetli olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

VEKİL MERTOĞLU: ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA

AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu da belgeselde izledikleri tüm zenginlikleri kendilerinin de hayatlarında yaşadıklarını, tanık olduklarını belirterek zenginliklerin gelecek kuşaklara aktarılması adına önemli bir çalışma olduğunu kaydetti.

Belgeselin izlendiği lansman konukların hatıra fotoğrafı çektirmesi ile sona erdi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.