Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 20°C
Hafif Yağmurlu
Ankara
20°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 22°C
Çar 21°C

Rize Tarım Platformu Toplantısı Rize Ziraat Odası ev sahipliğinde yapıldı

Rize Tarım Platformu Toplantısı Rize Ziraat Odası ev sahipliğinde yapıldı
21/12/2023 11:11
A+
A-

Rize Tarım Platformu Toplantısı Rize Ziraat Odası ev sahipliğinde yapıldı

RİZE-BHA

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan açılışta yaptığı konuşmada; Bugün burada yapacağımız Rize Tarım Platformu toplantımıza iştirak eden katılımcılara teşekkür ediyorum. Tarım Platformumuzun ana gündem maddesi olan ve doğrudan bölge tarımını ilgilendiren Toprağın verimliliğini nasıl arttırabiliriz ve daha az kimyasalla toprağı nasıl kurtarabiliriz konularında bizlere bilgi ve sunum yapacak olan Tema Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Öztürk ve Tema Ankara İl Temsilcisi Nevzat Özer çözüm önerilerini bizlere anlatmaları  bölge insanına yol gösterici olacağını düşünüyorum, ’dedi. Toplantıda söz alan Tema Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Öztürk yaptığı sunumda şu ayrıntılara vurgu yaptı;

Üzerinde yaşadığımız ve her şeyinden binlerce yıl kazanım sağladığımız Toprak verimlilik olarak gözle görülür bir şekilde insan eliyle verimsiz bir hale gelmek üzere. Bunun daha ciddi sorunlara ulaşmaması için daha az kimyasal kullanmamız özellikle Karadeniz bölgesinde Çay tarımıyla uğraşan vatandaşlar açısından daha olumlu sonuçlar almamız için bizlere yol haritası olarak gösterici olacaktır. Evet elimizde çapalanmayan, işlenmeyen, sertleşen ve bakım yapılmayan bir toprak modeli var. Hastayı biliyoruz. Reçetesinin ne olduğunu da  biliyoruz. Öyleyse üzerimize düşen neyse yapmak için daha geç kalmadan sonuç odaklı çalışmamız gerektiğini düşünüyorum, ‘dedi.

Tema Ankara İl Temsilcisi Nevzat Özer İse yaptığı açıklamada; Toprağın içinde ne olduğunu bilmezseniz doğru uygulamayı yapamazsınız? Bununla ilgi yıllarca özellikle bölgemizde 14 bin insana bilgi akışı sağladık. Toprağınızı tahlil ettirin içinde ne olduğunu bilin . Hatta konuyla ilgili insanlara mektup yazdık toprağınız çapalayın, temiz tutun dedik. Çünkü topraklar beton gibi olmuş? Asitliğin panzehrinin tarım kireci olduğunun altını çizerek anlatmaya çalıştık. Dolayısıyla hiç gübre kullanmasak bile 50 yılda toprağımız zor toparlanır, ’dedi.

Toplantıda söz alan Türkiye Ziraat Derneği Başkanı Müfit Akman; Bizler bölgemizde konunun nasıl bir öneme sahip olduğunu katıldığımız toplantılarda dile getirmekten hiçbir zaman çekinmedik. Toprağı sevmezseniz toprakta sizi sevmez. Sonuç olarak üzerinde verim aldığınız yıllarda ne çok verim aldım dediğiniz zaman toprağınız en verimli dönemindeydi. Üzerinde düşük verim aldığınız zaman bunu sorgulamanız gerekmektedir. Eğer toprağının ne istediğini ve içerisinde neyin fazla neyin az olduğunu bilmezseniz karşınıza verimsiz, betonlaşmış ve verim alamadığınız bir dönem yaşarsınız, ’dedi.

Öte yandan, Çay tarımı  ve sorunlarını dile getiren ,özellikle ÇKS Konusunda ve budama konularında sürekli gündemi sıcak tutuğundan dolayı çözüm odaklı çalışmış ve üreticin lehine kararlar alınmasını sağlayan Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan’a teşekkür ediyorum dedi.

Rize Ticaret Borsası adına toplantıya katılan İsmail Hakkı  Soba ise yaptığı açıklamada; Geçtiğimiz günlerde Başkan Arslan’ın Ticaret Borsasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet  Yılmazın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda kendisine yapmış olduğu  sunum üreticiler açısından olumlu sonuçlar sağlamıştır. özellikle ÇKS ve  Budama sorunlarının sıcak tutulması şimdilerde sorunların  çözüldüğünü göstermektedir. Başkan Bünyamin Arslan’a  bu katkısından dolayı teşekkür ediyorum, ’dedi.

Toplantıda Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Muhammet Pertek ise yaptığı açıklamada; yıllardır Ziraat Mühendisi olarak bölgeye ve bölge insanına hizmet ediyorum. Sürekli tarımın daha ileri seviyelere taşınması konusunda istişareler yapıp çözüm önerileri konusunda bir şeyler yapmak için uğraş veriyoruz. Rize Tarım Platformu olarak bugün Ziraat Odasının ev sahipliğinde Tema yöneticileri tarafından Toprağı  ve elementlerini konuşuyoruz. Aslında çözüm belli? Senelerdir Çay tarımın yapıldığı bölgemizde alınan hasat sonrası bahçeye girmiyoruz, toprağı çapalamıyoruz, Çayımızı başkalarına toplatıyoruz. Dolayısıyla , daha güzel daha verimli topraklar istiyorsak  kimyasaldan uzak duralım, toprağımızı sürekli analiz ettirelim, neyin var olup neyin var olmadığından haberdar olalım,’’ ifadelerine yer verdi.

Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan konuşmasında, Kooperatifleşmenin önemine değindi;

‘Tarımın doğru ellerde olması şart’

Bölgede özellikle Çay tarımının önemi ve  sağladığı katma değer özelde ilimize genelde ülkemize ciddi bir potansiyel sağlamaktadır. Tarım Platformu toplantısında bölgenin STK Başkanları ve temsilcileri konunun ciddiyeti açısından bu toplantıya katılım sağladılar. Birlik ve beraberlik içirişinde yapacağımız bu paydaş toplantılar doğrudan 210 bin üreticiye katkı sağlayacağı için Kooperatifleşmenin bölge ve çiftçi açısından önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu coğrafyada yapılan tarım faaliyetlerinin kesinlikle doğru ellerde olması şart. Bölgedeki tarımın sanayicinin tekeline bırakılmaması ve doğrudan inisiyatif  alabilecek sivil toplum kuruluşlarının bölge tarımına daha çok katkı sağlayacağı kanısındayım.

‘Kooperatifleşmek Bölge Tarımına güç katacaktır’

Arslan; Kooperatifte çalışacak olan işçilerin, Mart ayında gübreleme yapılması, çapalama, budama, ot temizliği, Çay hasadı ve Çayı toplama esaslarına göre toplama işleri itinalı ve profesyonel ellerde yapılmış olacak. Dolayısıyla bu çalışma sayesinde yaptığımız işin bölge ekonomisine katkısı kat kat artmış olacak. Çayını belli sebeplerden dolayı toplayamayıp yarılık vermek isteyenler kooperatife gelip çayını verebilecek. Sonuç olarak çayın sahibi kooperatiften yarı parasını almış olacak .diğer yarısını ise işçiler alacak . Böylelikle bölgede ciddi anlamda iş hacmini canlandıracak olan bu çalışma beraberinde üç bin kişiye iş imkânı sağlamış olacak.  Konunun bölge için Önemli olması sebebi ile hem komşu illerimizde hem de ilçelerimizdeki Ziraat Odalarıyla yapacağımız istişare ve çalışmalarla bu süreç hızlanmış olacak. Sonuç olarak bahsettiğimiz kooperatifleşmenin bu toplantıda ağırlıkla konuştuğumuz toprağın verimine yapacak olduğu katkı beklentinin üzerinde olacaktır.

Öte yandan; Bölge tarımının kalkınması ancak alınabilecek radikal tedbirlerle güç kazanır diyen Başkan Arslan; Yaptığımız ve yapacağımız hiçbir girişim Beyhude değildir. Rize Ziraat Odasının amaçlarına yönelik bütün çalışmalarda hedef bölge tarımın kalkınması, 210 bin üreticinin çıkar ve menfaatleri, ve Bölge için Olmazsa olmaz ÇAYKUR’dur.

Bu kapsamda yaptığımız ve yağacağımız çalışmaları önemsemek ve girişimlerde bulanmak zorundayız. Geçtiğimiz aylarda yapmış olduğumuz girişimler sonucunda ÇKS Çiftçi kayıt sistemi kabul oldu, budama oranında yapmış olduğumuz çalışma sayesinde sonuçlanmış oldu. Bu konular tartışıldıkça ve üzerine gidildikçe değer bulur. Bizlerde konunun muhataplarına doğrudan vatandaşlarımızı ilgilendirdiği için üzerinde durarak, işimizi takip ederek bölge tarımına ve ekonomisine katkı sağlamaya devam edeceğiz.  Bu doğrultuda bölge için önemli bir paydaş toplantısı olarak tanımladığım Rize Tarım Platformu Toplantılarının Bölgemize ve Milletimize hayırlı olmasını temenni ediyorum, ’ifadelerini kullandı.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.